Berry Delicious
Recipe Type: Taart
Author:
2e Prijs Taartenbakwedstrijd 2013. Sabine Wildenborg heeft deze taart zelf bedacht. Maar de onderste koekbodem is van Peggy Porchen, de amandel bodem is van het recept Oscar Chocolade taart van Rudolph Van Veen, de bavaroise en de fruit spiegel is van opleiding patisserie die zij van iemand had gekregen. Je gebruikt een springvorm van 24 cm doorsnee waarvan je de bodem met bakpapier bekleed (tussen ring spannen)
Ingredients
- De onderste bodem
- 200 gr suiker (150 gr suiker en 50 gr vanillesuiker)
- 200 gr boter
- 400 gr bloem (niet zelfrijzend)
- 1 ei
- een snufje zout
- aardbeienjam
- De 2e bodem
- 115 gr amandelen
- 130 gr suiker
- 150 gr ei
- 100 gr eiwit
- 20 gr boter
- 25 gr bloem
- De aardbei framboos bavarois vulling:
- 7,5 blaadjes gelatine
- sap van 1 citroen
- 3 dl vruchtenpuree (doosjes fruit uit vriezer bij supermarkt pureren, 50% aardbei-50 % framboos)
- 2 dl suikerstroop (100ml water-100 gr suiker)
- 5 dl room
- De fruitspiegel:
- 3 dl vruchtenpuree (50 aardbei-50 framboos)
- 50 gr suiker
- 2 blaadjes gelatine
Instructions
- Werkwijze onderste bodem
- De boter zacht laten worden ( Evt. even in de magnetron zetten maar beter is gewoon een paar uurtjes uit de koelkast.). De boter met de suiker mixen, ongeveer 5 tot 7 minuten. Het ei bijvoegen en weer mixen. Daarna de bloem toevoegen.
- Langzaam beginnen met mixen en dan mag de snelheid wat omhoog en even de randen afschrapen en terug mixen en dan vormt er zich een bolletje. Het deeg uit de kom halen en inpakken in folie. Minstens een uur in de koelkast laten rusten.
- Uitrollen tot ongeveer 4 a 6 mm en dan een cirkel van zo’n 22 cm uitsteken. Deze ronde plak zo’n 8 tot 10 minuutjes bakken in de oven op 180° C. Deze moet dan heel licht bruin van kleur zijn en is pas uitgehard na het afkoelen. Eventueel kan de koek met een scherp mes bijgesneden worden: koek horizontaal op je hand, met je mes haaks langs de rand 😉
- Deze koek dan insmeren met een dun laagje aardbeien jam.
- Werkwijze 2e bodem
- Hak de amandelen fijn in de keukenmachine samen met de helft van de suiker en voeg de eieren toe. Klop het eiwit met de suiker tot een luchtig mengsel.
- Meng de bloem en de boter door het amandelmengsel en spatel als laatste het eiwit erdoor. Giet het mengsel op een bakmat en strijk het uit.
- Bak de amandelbiscuit op 220 graden 10 tot 12 minuten.
- Draai de amandelbiscuit na het bakken ondersteboven en plaats het op bakpapier. Verwijder de bakmat en laat de biscuit afkoelen.
- Steek dan een cirkel van 20 cm uit en van 18 (doe dit met reststukjes van het biscuit).
- De grootste cirkel nu op de besmeerde koekbodem leggen.
- Werkwijze aardbei framboos bavarois vulling:
- Doe de vruchtenpuree, de suikerstroop en het citroensap in een pan. Verwarm de vloeistof tot tegen het kookpunt.
- Knijp de gelatine uit en voeg deze al roerende met een spatel toe. Blijf roeren tot de gelatine is opgelost. Het vocht mag niet koken!
- Laat de vloeistof afkoelen tot deze hangend is.
- Klop de room lobbig en roer deze dan door de compositie zodra deze hangend is.
- De helft van deze bavarois over de bodem verdelen. Dan de tweede amandelbiscuit (stukken) over de vulling leggen. Het resterende aardbei bavarois mengsel over deze bodem verdelen en dan in de koelkast laten opstijven.
- Werkwijze fruitspiegel
- De gelatine blaadjes in koud water laten weken.
- De vruchtenpuree met de suiker aan de kook brengen, niet laten koken! Dan de uitgeknepen blaadjes gelatine erdoor roeren.
- Als het dik stroperig is, over de gekoelde taart verdelen.
3.2.1275