3e prijs: Hendrien van der Gaag met de taart Roze Verleiding. Het juryrapport: “Wat een prachttaart. Goede chocolade decoratie. Heerlijke brosse bodem. Goede frambozensmaak.”

3e prijs taartenbakwedstrijd - Hendrien van der Gaag
Taart Roze Verleiding

De taart bestaat uit een bodem van tartelette deeg, opgevuld met een citroenchocolade ganache. Daar bovenop zit een verborgen laag citroenmousse met daaromheen een laag van frambozenmousse. De taart kan naar eigen inzicht gedecoreerd worden. Ik gebruik er verse frambozen en witte chocolade voor. Met deze taart wil ik aantonen dat glutenvrije taart niet voor een glutenvolle taart hoeft onder te doen. Binnen ons gezin hebben meerdere personen coeliakie en wordt alleen nog glutenvrij gebakken.

Recept bodem (dit is naar een recept van Rutger Bakt Tartelettes)

Kneed van alle ingrediënten een deeg en laat dit minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Rol het deeg op een licht met rijstmeel bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 3mm. Bekleed de bakvorm en prik gaatjes in de bodem. Plaats de beklede vorm ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven tot 180 graden en bak de bodem van de taart in 14-19 minuten gaar. Houd in de gaten of de bodem omhoog komt, zo ja druk de bodem dan na ongeveer 7 minuten omlaag en bak de bodem verder tot hij gaar is.

Recept citroen-chocolade ganache

Breng de room, citroensap en honing aan de kook.

Smelt in de tussentijd de chocolade.

Giet het roommengsel over de gesmolten chocolade. Laat dit afkoelen tot ongeveer 30 graden en roer dan de boter er door.

Vul de tartelette bodem tot iets onder de rand met de ganache.

Recept lemon curd (dit is naar een recept van petit gateau nog meer kleine taartjes)

Meng met een garde het sap, de suiker en de eieren.

Verwarm dit au bain-marie tot een temperatuur van 85 graden.

Haal de kom van het vuur en roer de boter erdoorheen.

Laat de lemon curd afkoelen.

Recept citroenmousse (dit is naar een recept van petit gateau nog meer kleine taartjes)

Laat de gelatine weken in koud water (minimaal 15 minuten).

Klop de slagroom tot yoghurtdikte.

Verwarm het citroensap iets zodat de gelatine op kan lossen.

Meng de lemon curd eerst met het citroensap en vervolgens met de slagroom (spatelend).

Doe de mousse in een spuitzak en vul er een bolvorm mee (zorg wel dat de bolvorm niet te hoog is, deze komt onder de frambozenmousse).

Vries de bolvorm in.

Recept Frambozenmousse (dit is naar een recept van petit gateau nog meer kleine taartjes)

Maak 400 g fruitpulp door ongeveer 750 gram ontdooide diepvriesframbozen te pureren en vervolgens te zeven.

Laat de gelatine weken in koud water (minimaal 15 minuten).

Verwarm een deel van de pulp en los de gelatine op.

Klop de slagroom met suiker en vanille suiker tot yoghurtdikte.

Meng met de garde een deel slagroom door de pulp.

Spatel vervolgens de rest van de slagroom door het mengsel.

Doe de mousse in een spuitzak.

Afwerking taart

Plaats om de bodem acetaatfolie met een hoogte van ongeveer 5 cm.

Haal de citroenmousse uit de vriezer en leg de bol in het midden van de bodem.

Vul de bodem op met frambozenmousse tot de bovenkant van het acetaatfolie en laat de taart een aantal uur opstijven in de koelkast.

Haal de taart uit de koelkast en verwijder het acetaatfolie.

Decoreer de taart naar eigen behoefte.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *