De uitslag van de Taartenbakwedstrijd 2022

1e prijs: Judith de Boer met de taart Sweet Desire. Het juryrapport: “Wat een prachtige taart. Veel mooie decoraties. Prachtige lagen. Goed in balans. Je blijft ervan eten. Lekkere texturen en krokante bodem”.
2e prijs: Sanne Noord met de taart Aloha Hibiscus. Het juryrapport: “Wauw! Prachtig professioneel uiterlijk. Heerlijk mousse. Prachtige gekleurde tartelette bodem.”
3e prijs: Hendrien van der Gaag met de taart Roze Verleiding. Het juryrapport: “Wat een prachttaart. Goede chocolade decoratie. Heerlijke brosse bodem. Goede frambozensmaak.”
1e prijs: Kitchen Aid staafmixer t.w.v. € 159,-.
2e prijs: 3 Bakboeken van Rutger van den Broek t.w.v. € 77,50
3e prijs: Een Princess ijsmachine van Bouwhuis Baktotaal t.w.v. € 49,99
Recepten van de winnende taarten volgen vind je hier >>
1e prijs taartenbakwedstrijd - Judith de Boer
Taart Sweet Desire
2e prijs taartenbakwedstrijd -Sanne Noord
Aloha Hibiscus
3e prijs taartenbakwedstrijd - Hendrien van der Gaag
Taart Roze Verleiding
Prijswinnaars en jury taartenbakwedstrijd 2022
vlnr Sarena Solari, Judith de Boer, Anneke Boekee, Hendrien van der Gaag, Rutger van den Broek, Sanne Noord en Tessa Couperus

Het goede doel van 2022: Stichting Jarige Job

Dit jaar gaat de opbrengst van de taartenbakwedstrijd naar Stichting Jarige Job. In ons land zijn er kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren omdat er thuis geen geld voor is. Stichting Jarige Job helpt deze kinderen door het geven van een verjaardagsbox t.w.v. € 35,-. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school. Jaarlijks vieren meer dan 80.000 kinderen hun verjaardag met behulp van Jarige Job!
Er waren dit jaar 17 deelnemers.
De taartenbakwedstrijd van 2022 heeft € 405,50 EUR opgeleverd voor de Stichting Jarige Job. 

Foto’s taartenbakwedstrijd 2022

Foto’s Taartenbakwedstrijd 2019

Bak jij graag taart en wil je meedoen met de taartenbakwedstrijd van Festival Zoet? Op deze pagina vind je alle informatie.
Ben jij meer een zoetekauw en wil jij zo’n superlekkere wedstrijdtaartpunt proeven: kom dan naar Festival der Zoete Verleidingen. Zo’n 20 taartenbakkers hebben thuis hun allerlekkerste taart gebakken en strijden daarmee voor de titel “Beste Taartenbakker van Festival Zoet”. Een professionele jury gaat de taarten jureren. Alle taartpunten worden verkocht voor een goed doel. Je komt toch zeker wel proeven van al die lekkere baksels? TIP: neem een doosje mee om ook wat taartpunten mee naar huis te nemen.

Het tijdschema van de taartenbakwedstrijd op zaterdag 17 september 2022:

 • 11.30 taartenparade door de tuin, voorafgegaan door de muziek.
 • 11.35 welkom en openingswoord, voorstellen van de jury en het goede doel.
 • 11.40 start verkoop taartpunten (TIP: neem een doosje mee als je taartpunten mee naar huis wilt nemen). De opbrengst is voor het goede doel.
 • 14.00 de jury is klaar met de jurering en maakt de winnaars bekend.

Je meldt je aan door een e-mail te sturen naar Arno op taartenbakwedstrijdzoet@gmail.com met je naam, adres en telefoonnummer en de naam van je taart. Na je aanmelding stuurt Arno jou binnen enkele dagen een bevestiging en het verzoek om je recept in te sturen. 

Alles over de taartenbakwedstrijd

Je bakt je lekkerste taart voor een vrolijke, maar kritische jury en voor goedgemutste festivalbezoekers. Deze bakwedstrijd is bedoeld voor iedereen vanaf 14 jaar die denkt de allerlekkerste taart te kunnen maken.
Tip van de jury: Let er bij het bedenken van je taart op dat alles in balans blijft. Soms worden er zoveel smaken en onderdelen in een taart verwerkt dat ze elkaar niet meer versterken, maar dat je door de bomen het bos eigenlijk niet meer kunt zien. Natuurlijk is het wel fijn als een taart verschillende smaken en texturen bevat; een knapperige bodem geeft een fijn contrast met een zachte vulling en een fris accent gaat goed samen met een volle chocoladesmaak. En heb je een taart bedacht, laat die dan zeker een keer voorproeven door familie en vrienden en vraag hun om een kritische mening. Op die manier kun je jouw taart nog beter perfectioneren!
Het uitgebreid versieren van een taart met marsepein of fondant wordt voor deze wedstrijd afgeraden. Hoe mooi ook, het gaat ons om de smaak en het gevoel er meteen je tanden in te willen zetten. Dus zorg dat je taart er superlekker uitziet, maar hou het natuurlijk. Dat is ons advies.

Jurering van de taarten

De juryleden beoordelen de taart vooral op smaak, maar ook op originaliteit van het recept en hoe lekker de taart eruit ziet. De juryleden zijn:

 • Rutger van den Broek, (juryvoorzitter) Beste Thuisbakker van Omroep MAX in 2013 heeft inmiddels diverse bakboeken op zijn naam staan en is eigenaar van het succesvolle bakblog www.rutgerbakt.nl.
 • Sarena Solari. Na het winnen van de titel De Beste Thuisbakker van 2015, verscheen begin 2016 haar eigen bakboek ‘Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari’.  Zij richt zich nu volledig op het demonstraties en workshops in haar keuken is Ees (Drenthe) https://www.sarenaskeuken.nl/
 • Tessa Couperus. Tessa is bekend van PaTESSerie, een bakblog over zoete en hartige bakrecepten. Daar vind je de lekkerste taarten en gebakjes, broodrecepten, drankjes en wereldse toetjes. Daarnaast deelt ze graag al haar keukengeheimen en allerlei handige baktips, want ze is continu op zoek naar hoe ze nog beter, lekkerder en mooier kan bakken. https://www.patesserie.com/

Na de prijsuitreiking zijn alle deelnemers ook welkom bij de jury om persoonlijk feedback te krijgen.

rutger jurylid taartenbakwedstrijd

Prijzen

Er zijn een 1e, 2e en 3e prijs te winnen.  … Maar sowieso … meedoen is al een feestje! En je steunt het goede doel!
Als je deelneemt aan de wedstrijd, dan krijg je op zaterdag gratis toegang tot het festival.

1e prijs: Kitchen Aid staafmixer t.w.v. € 159,-.
2e prijs: 3 Bakboeken van Rutger van den Broek t.w.v. € 77,50
3e prijs: Een Princess ijsmachine van Bouwhuis Baktotaal t.w.v. € 49,99

Taart eten voor een Goed Doel

De taarten worden per punt verkocht aan het publiek.  

Reglement taartenbakwedstrijd

De taartenbakwedstrijd vindt plaats op zaterdag 17 september 2022 op het Festival der Zoete Verleidingen in Fluitenberg. Aanmelden kan zolang er plaatsen beschikbaar zijn.  Je meldt je aan door een e-mail te sturen naar Arno op  taartenbakwedstrijdzoet@gmail.com met je naam, adres en telefoonnummer en de naam van je taart. Na je aanmelding stuurt Arno jou binnen enkele dagen een bevestiging en het verzoek om je recept in te sturen. Dat moet een Word-bestand zijn, in het Nederlands. Het recept dient als volgt te zijn ingedeeld (let op: geen gekopieerde foto’s uit bakboeken e.d.):

 • Naam van de taart (wees origineel!)
 • Je naam en adres
 • Bronvermelding, indien het recept uit een kook- of bakboek of van een website afkomstig is
 • Ingrediënten
 • Werkwijze

Minimumleeftijd: 14 jaar.

Je bakt je taart thuis en levert deze op zaterdag uiterlijk 11.00 uur in voor de wedstrijd. De exacte tijden en instructies ontvang je enkele dagen tevoren. Houd er rekening mee dat je van 11.00 tot 15.00 uur aanwezig dient te zijn op het festivalterrein.

Jouw taart dient voorgesneden te zijn in 8 – 12 punten. De punten zijn zodanig van formaat dat de meeste mensen de laatste hap ook nog lekker zullen vinden, dus liever te klein dan te groot. Is jouw taart het lekkerst als deze wordt geserveerd met een saus of andere garnituur? Zorg daar dan bij het presenteren voor. Er mag geen niet-eetbare versiering op jouw taart zitten.

Je presenteert de taart op een door jezelf meegebrachte taartschaal of taartplateau. Dit gebeurt – mogelijk bij buitentemperatuur, dus zorg zelf – indien nodig-voor een koelelement onder de taart. De totale presentatieruimte die je beschikbaar hebt, is 40×40 cm. Dat is inclusief garnituur voor je taart. Bereid de presentatie zoveel mogelijk thuis voor. Op het festival is daarvoor niet zoveel ruimte beschikbaar.

Na het bewonderen van jouw taart door de jury, schep je er zelf één punt uit, die wordt geproefd door de jury. Neem daarvoor zelf de taartschep mee. Wij stellen de bordjes en de vorkjes beschikbaar.

Dus, mailen en bakken maar !

Foto’s en recepten van de taarten kunnen door de festivalorganisatie gebruikt worden voor promotionele doeleinden.

Door je aan te melden voor de wedstrijd ga je met bovenstaande akkoord.

Uitslag taartenbakwedstrijd zomereditie 2019, lees hier verder >>

Uitslag taartenbakwedstrijd voorjaarseditie 2019, lees hier verder >>

Alles weten over de taartenbakwedstrijd van 2017? Lees hier verder >>

Uitslag taartenbakwedstrijd 2018 >>

Alle recepten van de afgelopen jaren (vanaf 2012) bekijken >>

taartenbakwedstrijd
Taartenbakwedstrijd 2013. Foto Mariska de Groot – Grotografie

5 reacties

 1. Hallo Festival Zoet,

  Ik ben op zoek naar de recepten van de taarten die meededen aan de voorjaarseditie.
  De winnende recepten staan wel op de site, maar de rest staat er niet bij. Waar kan ik die vinden?

  M.v.g. Francien Boeve

  1. Dag Francien, we zetten tegenwoordig alleen de winnende recepten op de site. Omdat het gigantisch veel werk is om meer dan 20 recepten te bewerken, bijpassende foto’s te verzamelen en op de site te zetten.

 2. Beste meneer/mevrouw,

  Wij zijn Nisrine, Karlijn en Anissa.
  Wij willen een eigen Bakwedstrijd organiseren op onze ze school.
  We hebben een paar vragen voor u, wilt u deze beantwoorden ?
  dit zijn onze vragen :
  1. Hoe organiseer je een Bakwedstrijd?
  2. Hoe kies je een winnaar?
  3. Hoe bedenkt u de opdrachten?

  Wij hopen dat u de vragen kunt beantwoorden.
  Alvast bedankt.
  Groetjes Nisrine, Anissa en Karlijn.

  1. Dag Nisrine, Karlijn en Aniss,
   Wat leuk dat jullie een bakwedstrijd gaan organiseren. Ik zal jullie vragen 1 voor 1 beantwoorden:
   1. Je organiseert een bakwedstrijd door mensen te laten weten dat je een bakwedstrijd organiseert zodat ze mee kunnen doen. Dan moet je alles wat daarvoor van belang is communiceren: waar is het, hoe kunnen ze zich aanmelden, welke dag, welke tijd, wat kunnen ze winnen. Als het voor leerlingen van de school is moet je zorgen dat de hele school het weet. Of als het voor iedereen toegankelijk is: zorg er dan voor dat het in alle kranten komt of maak posters/flyers die je overal verspreidt.
   2. Een jury kiest een winnaar. Als juryleden kun je aan mensen denken die verstand hebben van taart en bakken. Dus bv de plaatselijke bakker of een kok van een restaurant.
   3. Ik weet niet precies wat je met opdrachten bedoelt. Als je bedoelt dat je wil kiezen voor een bepaald thema, dan kun je denken aan: appeltaarten, Sinterklaastaarten, “gezonde” taarten (zonder suiker bv), hartige taarten, of je kiest voor een bepaald land (dus dat het een Italiaans recept moet zijn of de taart moet er Italiaans uitzien, etc.
   Ik hoop dat jullie vragen hier allemaal zijn beantwoord. Heel veel succes! groetjes, Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *