Ieneke Draaijers met haar taart Peanuts de 3e prijs bij de Taartenbakwedstrijd editie zomer 2019. Haar recept is afgeleid van de wortel-notentaart van Yotam Ottolenghi.
Commentaar van de jury: mooi klassieke taart, structuur perfect. Heel lekkere worteltaart en mooie combinatie van de roomkaas met de smaak van de cake. Prijs: een driedelige composiet bakvormset van de leukste kookwinkel van Emmen, La Colino.

Oven: 170 C, Vorm: 26 cm doorsnee Tijd: ca 60 minuten Personen: 8-10
Ingrediënten van de cake:
- 180 gr bloem
- 3/4 tl bakpoeder
- 3/4 tl zuiveringszout/bakingsoda
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl kruidnagelpoeder
- 1 ei
- 2 eidooiers
- 220 gr zonnebloemolie
- 290 gr suiker
- 60 gr walnoten, fijngehakt
- 60 gr kokos, geraspt en gedroogd
- 50 gram gele rozijnen
- 150 gr wortel, grof geraspt
- 100 ml likeur 43
- 3 eiwitten
- snuf zout
Ingrediënten van het glazuur
- 200 g roomkaas, op kamertemperatuur
- 90 g boter, op kamertemperatuur
- 50 g poedersuiker
- 40 g honing
- 50 g walnoten, gehakt en licht geroosterd
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor. Vet een bakvorm in en bekleed deze, wand en bodem, met bakpapier.
- Zeef de bloem, bakingsoda, bakpoeder en specerijen. Klop ei en eidooier door elkaar.
- Klop de suiker en olie door elkaar, 1 minuut, middelste stand.
- Voeg kloppend op laagste snelheid het eimengsel toe.
- Meng er de walnoten, kokos en wortel door, gevolgd door het bloemmengsel. Meng niet te lang.
- Klop de eiwitten met het zout stijf tot stevige pieken.
- Spatel het rustig in 3 porties door het wortelbeslag. Meng niet te lang. Je mag best nog wat schuim zien.
- Doe het beslag in de vorm en strijk glad.
- Bak de worteltaart gaar en laat hem in de vorm afkoelen. Haal ‘m er koud pas uit.
- Snij de taart door midden.
- Klop voor het glazuur de roomkaas luchtig en glad.
- Klop in een andere kom de boter en poedersuiker en honing licht en luchtig.
- Spatel de mengsels door elkaar. Bestrijk een helft met een deel van het roomkaas boter mengsel en leg de andere helft daar boven op.
- Strijk de rest van het glazuur als een gegolfde laag op de worteltaart en spatel erom toe en bestrooi met noten.
- Evt oranje rozetten op de taart spuiten als versiering ( boter/kaasmengsel met kleurstof).
