Ramona Venema won met haar taart Peeramide de 2e prijs op de Taartenbakwedstrijd 2017. Zij ontving uit handen van Rutger van den Broek De Bakbijbel en het gloednieuwe Hartige Bakboek.
Ingrediënten Chai kruidenmix
- 1 theelepel gemalen kardemom
- 1 theelepel gemalen piment
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 3 theelepels gemalen gember
Ingrediënten basis
- 250 gram zachte ongezouten boter
- 350 gram fijne suiker
- 3 eiwitten
- 2 theelepels vanille extract
- 2 theelepels chai kruidenmix
290 gram bloem - 2 theelepels bakpoeder
- ¼ theelepel baking soda
- 270 ml melk
Ingrediënten Walnoten victoriabeslag
- 150 gram grofgehakte walnoten
- 150 gram suiker
- 1 eiwit
Ingrediënten Perentopping – Wit:
2 peren
500 ml water
500 ml witte wijn
225 gram suiker
1 kaneelstokje
2 peulen steranijs
Ingrediënten Perentopping – Rood:
2 peren
500 ml water
500 ml rode wijn
225 gram suiker
1 kaneelstokje
2 peulen steranijs
Ingrediënten Cream cheese frosting
- 240 ml koude slagroom
- 60 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanillepasta
- 170 gram roomkaas
Werkwijze:
- Maak de chai kruidenmix door alle genoemde kruiden door elkaar te mixen. Bewaar in een schone, droge kruidenpot.
- Ga dan verder met het maken van de taartbasis. Verhit de oven voor op 175°. Bekleed een vierkante vorm van 24 cm met bakpapier.
- Mix de boter en suiker ongeveer 2 minuten in een grote kom, of totdat het mengsel erg luchtig is. Voeg dan de eiwitten en vanille extract toe en mix ongeveer 1 minuut op middelhoge stand. Het kan er een beetje geschift uitzien.
- Meng de chai kruiden, bloem, bakpoeder en baking soda door elkaar in een kom.
- Voeg een derde van de bloem-mix toe aan het beslag en mix totdat het helemaal is opgenomen.
- Doe dan een helft van de melk bij het beslag en mix totdat dit is opgenomen.
- Meng dan 1 voor 1 de bloem en de melk door het beslag totdat alles er doorheen zit. Eindig met de droge ingrediënten. Het beslag moet dik en glanzend zijn.
- Doe het beslag in de bakvorm.
- Bak voor ongeveer 40-45 minuten of totdat een satéprikker droog uit de taart komt. De bovenkant mag een beetje bruin zijn.
- Haal de taart uit de oven en laat 3-5 minuten afkoelen op een taartrek.
- Haal de taart dan uit de bakvorm en laat helemaal afkoelen.
- Ga verder met het maken van het victoriabeslag. Verhit de oven voor op 175c. Meng de grofgehakte walnoten, suiker en eiwit in een kom en smeer het uit op een bakmatje of een stuk bakpapier dat op een bakplaat Bak het 25-30 minuten in de oven. Haal het uit de oven, laat het afkoelen en hak het dan in kleinere stukjes. Bewaar het beslag in een goed afgesloten bewaardoos.
- Ga nu verder met de peren. De werkwijze voor beide kleuren is hetzelfde. Schil de peren maar behoud het stokje. Verwarm het water, de wijn en de specerijen in een pan. Doe de peren erbij en dek af met bakpapier. Laat zachtjes 15 tot 25 minuten doorkoken. Laat afkoken in de siroop. Leg de peren op keukenpapier totdat het meeste vocht is opgenomen, laat ze vervolgens een aantal uur drogen op een taartrooster. Snijd de peren daarna brunoise.
- Maak van 200ml van elke pocheervloeistof een siroop door deze in te koken. Zet deze siropen apart.
- Nu is het tijd voor de cream cheese frosting. Meng de slagroom, poedersuiker en vanillepasta in een grote kom en mix totdat zachte pieken zich beginnen te vormen. Voeg dan de roomkaas toe en ga door met mixen totdat je stijve pieken in het mengsel ziet.
- Als je alle onderdelen klaar hebt ga je door met het opbouwen van de taart. Snijd allereerst de bovenkant van de taart af om hem af te vlakken. Snijd hem dan diagonaal in 2 driehoeken. Zet de twee driehoeken tegen elkaar om een grotere driehoek te maken. Lijm ze met een klein beetje cream cheese frosting in het midden en zet dan even in de koelkast (zie afbeelding hieronder)
- Snijd de gehele taart doormidden om 2 lagen te creëren. Smeer een laagje van de frosting op de onderste laag en bedek deze in victoriabeslag en wat van de peren. Sprenkel er nog wat van beide siropen overheen. Smeer dan nog een laagje erbovenop om een vlak oppervlak te krijgen. Leg dan de de bovenste taartlaag erop. Geef de taart een “crumb coat” met de frosting en zet even in de koelkast om op te stijven. Bedek dan met de rest van de frosting, gebruik niet te veel aan de zijkanten. Bedek de bovenkant met de rest van de peren en gebruik ook nog wat van de siropen om een speels effect te geven. Snijd dan de taart in kleinere driehoekjes.
Hallo Ramona,
Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd en je taart ziet er echt prachtig uit.
Nu wil ik jouw taart graag maken.
Maar welke rode en witte wijn gebruik je voor dit recept?
Er zijn zoveel soorten en ik denk dat dit wat smaak betreft wel uitmaakt wat je neemt.
In ieder geval bedankt voor je recept en ik ga er binnenkort mee aan de gang.
Hartelijke groet, Ria.