Taart Luchtig Wolkje
Met dit taartrecept met witte chocolade en frambozenmousse deed Stephanie Wolthuis mee aan de Taartenbakwedstrijd van het Festival der Zoete Verleidingen 2016
Ingrediënten Koekbodem:
- 250 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 180 gram roomboter
- 180 gram suiker
- 1 eidooier
- ¼ tl zout
Ingrediënten Cake:
- 100 gram ei
- 60 gram suiker
- 3 gram vanille suiker
- 40 gram bloem
- 15 gram maïzena
- 5 el amaretto
Ingrediënten Witte chocolade mousse:
- 1 eidooier
- 1 el suiker
- 80 ml melk
- 250 ml slagroom
- 100 gram wille chocolade
- 2 blaadjes gelatine
Ingrediënten Frambozen mousse:
- 500 ml slagroom
- 75 gram suiker
- 300 gram frambozen
- 3 el frambozenjam
- 5 blaadjes gelatine
Werkwijze
Werkwijze koekbodem
- Meng alle droge ingrediënten met elkaar.
- Doe vervolgens de eidooier en de boter erbij.
- Verkruimel het deeg. Zorg ervoor dat de boter goed is verdeelt. Kneed zo kort mogelijk.
- Druk het deeg plat en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm.
- Leg het deeg op een bakplaat.
- Steek er een rondje uit van ca. 24 cm.
- Haal het overige deeg van het bakpapier.
- Prik met de vork gaten in het koekdeeg. (Wees niet te zuinig)
- Bak het koekdeeg 15 tot 20 minuten in de oven.
- Als de koek is afgekoeld doe je er een cake ring van ca. 24 cm om.
- Zet de koek met ring in de koelkast.
Werkwijze frambozenmousse
- Week de gelatine blaadjes 5 tot 10 minuten in koud water.
- Pureer de frambozen.
- Doe alle frambozen in een pan samen met de frambozenjam.
- Maak de frambozen met jam warm. (niet koken)
- Doe de gelatine bij de pan in.
- Haal de pan van het vuur zodra de gelatine is gesmolten.
- Laat het goed afkoelen.
- Klop de slagroom stijf.
- Zodra alles goed is afgekoeld spatel je voorzichtig de slagroom door de frambozen heen.
- Pak de koek uit de koelkast.
- Doe plastic langs de binnenkant van de cakering (voorkomt dat de mousse straks vast zit aan de ring)
- Spatel de frambozen mousse in de ring. (ongeveer half vol)
- Zet het terug in de koelkast.
Werkwijze cake:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop het ei met suiker tot een schuimige massa. (zorg dat alles goed vet vrij is!)
- Zeef de maïzena en bloem.
- Spatel rustig de bloem en maïzena door het ei mengsel.
- Leg een bakpapier op je bakplaat.
- Spreid het beslag uit over je bakplaat.
- Bak het beslag 10 tot 15 minuten of tot goudbruin. (de cake is klaar als het terug veert)
- Laat de cake afkoelen.
- Leg een groot bord op de cake en snij een rondje uit de cake.
- Leg de cake boven op de frambozen mousse.
- Smeer de cake in met amaretto.
- Doe alles weer terug in de koelkast.
Werkwijze witte chocolade mousse
- Warm de melk op. (niet koken)
- Klop de eidooier en suiker tot een romige massa.
- Voeg beetje bij beetje de warme melk bij de eidooier toe. Blijf goed roeren.
- Giet het mengsel terug in de pan.
- Doe de gelatine erbij.
- Zodra de gelatine is gesmolten haal je de pan van het vuur.
- Doe de witte chocolade erbij.
- Klop de slagroom stijf.
- Spatel voorzichtig de koude chocolade mengsel bij de slagroom in.
- Vul de vorm helemaal tot boven met de chocolade mousse.
- Zet alles terug in de koelkast.
- Laat het minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
- Doe gelatine NOOIT in de diepvries!
- Werk de taart af met enkele frambozen.