Francien Boeve won met haar taart Ticket to the tropics de 1e prijs op Festival Zoet in Sleen 2019. De jury (Rutger van den Broek, Bakmeisje Saakje Visser en Brownies per Post bedenkster Marjolein Kleine) was onder de indruk van al haar technieken. Jurycommentaar: “Gave presentatie mooi met ananas. Spannende keuzes qua smaken, goed uitgepakt en superlekkere kletskoppen”. Prijs: een KitchenAid staafmixer met accessoires.

taartrecept 1e prijs
Foto: Manon Notermans. Met deze taart won Francien Boeve de 1e prijs.

Ticket to the tropics – Francien Boeve

Het winnende recept:

Notenbodem

250 g gemengde noten

150 g suiker

150 g boter

Oven voorverwarmen op 175°C.

Noten fijn hakken (met kleine stukjes erin). Vermengen met licht gesmolten boter en suiker. Afbakken op bakpapier in springvorm 24 cm in +/- 15min. Volledig af laten koelen voordat je de bodem lost.

Kokoskletskoppen

30 g zachte roomboter

100 g witte basterdsuiker

20 g melk

Mespunt kaneel

Mespunt zout

50 g geraspte kokos

50 g gezeefde bloem

Oven voorverwarmen op 220°C.

Boter, suiker, melk door elkaar roeren. Vermengen met kaneel, zout en kokos. Dan de bloem.

Beslag in spuitzak doen en kleine bolletjes met ruime afstand op met bakpapier beklede bakplaat spuiten.

In +/- 5 min bakken. Op rooster af laten koelen.

Biscuitbodem

4 eieren gesplitst

120 g fijne kristalsuiker

Mespunt zout

75 g bloem

25 g maizena

1,5 tl kardemom

Oven voorverwarmen op 160°C.

Eigelen met suiker gedurende 10 min romig kloppen. Eiwit in andere kom stijf kloppen.

Bloem, maizena , zout en kardemom zeven en in gedeeltes voorzichtig door eimengsel spatelen.

Beslag in ingevette, met bakpapier beklede springvorm van 24 cm doen en afbakken in +/- 35 min.

Direct uit springvorm nemen en af laten koelen.

Vulling 1

225 g ananasjam

Vulling 2

Kokoscremeux met ananas:

4 blaadjes gelatine

300 ml kokosroom

2 limoenen

5 eierdooiers

4 el suiker

150 g roomboter

Gelatine weken in koud water. Limoenen schoonboenen, raspen en uitpersen. Kokosroom aan de kook brengen met limoenrasp en sap. Eierdooiers met suiker losklopppen en bij kokosmengsel doen. Onder voortdurend kloppen langzaam laten garen (niet koken!). Gelatine erin oplossen en af laten koelen tot handwarm. Daarna boter erdoor mengen.

Ananaslaag

1/2 rijpe ananas

250 ml water

125 g suiker

2 el rum

Ananas schillen, kern verwijderen en in stukjes snijden.

Opzetten met water en suiker en 15 min pocheren. Daarna rum toevoegen en af laten koelen.

Karamelsaus

200 g kristalsuiker

150 slagroom

10 g roomboter

Mespunt zeezout

Suiker smelten in pan tot karamelkleur. Slagroom verwarmen en bij de karamel roeren. Daarna boter en zeezout erbij kloppen tot egale saus. Af laten koelen tot gebruik. (Waarschijnlijk is niet alles nodig)

Opbouw

Springvorm van 26 cm met plasticfolie bekleden en verhogen met strook bakpapier tot 12 cm.

Biscuitbodem in 3 delen snijden.

Notenbodem in springvorm leggen. Hierop eerste biscuitlaag. Deze (eventueel) besprenkelen met 2 el rum en bestrijken met ananasjam.

Hierboven de 2e biscuitlaag leggen. Een spuitzak vullen met de kokoscremeux en met de helft hiervan de springvorm opvullen. Daarna de ananasstukjes erover verdelen. Dan de 3e biscuitlaag erop en afvullen met de rest van de cremeux.

Minstens 1/2 dag in koelkast op laten stijven.

Folie verwijderen en bovenkant garneren met karamelsaus, geroosterde kokos, noten, geroosterde plakken ananas en gekarameliseerde marshmallows.

Zijkant garneren met kletskoppen.

prijsuitreiking taartenbakwedstrijd
Foto: Manon Notermans. Francien Boeve won de KitchenAid staafmixer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *