Dit is het recept van de winnende taart van Bianca van Baar-Stuifbergen. Festival der Zoete Verleidingen – voorjaarseditie, april 2019 De Kemphaan in Almere.

Zij won daarmee de 1e prijs: een Kitchen Aid staafmixer.

De chocolade droom

Drie lagen chocoladetaart gevuld met witte chocolade crème en karamel crème. Gedecoreerd met chocolate chip cookies en chocolade macarons.

taartenbakwedstrijd 1e prijs
1e prijs Taartenbakwedstrijd Festival Zoet 2019 – voorjaarseditie

Chocolate chip cookies, ongeveer 20 stuks

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Meng de boter, het ei, de vanille extract en de suikers met een mixer met bisschopshaak tot een egale massa. Voeg het bloem, de bakpoeder en het zout toe. Hak de chocolade in kleine brokken en meng dit door het deeg (werkt het beste met de hand). Schep kleine hoopjes en leg deze ongeveer 5 cm van elkaar op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Druk de hoopjes een beetje plat. Bak de koekjes op 180ᵒC in 15 tot 20 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster. Voor deze taart heb je niet alle 20 koekjes nodig, de rest kun je in een koektrommel bewaren.

Chocolade macarons, ongeveer 17 stuks

Ingrediënten:

Voor de macaronschelpen:

Voor de vulling:

Bereidingswijze:

Macaron schelpen:
Meng de cacaopoeder, de amandelmeel, de poedersuiker en 38 gram eiwit tot een homogene pasta. Doe de suiker in een steelpan en zorg dat dit onder water staat. Breng dit aan de kook. Doe de overige eiwit met een snuf zout in de kom van een keukenmachine en begin het eiwit op te kloppen als de suikersiroop de temperatuur van 113 °C heeft bereikt. Haal de suikersiroop, zodra deze de temperatuur van 118 °C heeft bereikt, van het vuur en giet deze al kloppend op de eiwitten. Laat dit mengsel kloppen tot het tot lichaamstemperatuur is afgekoeld. Meng 1/3 van het opgeklopte eiwit met het amandelmengsel. Voeg als dit goed gemengd is het overige opgeklopte eiwit toe en meng dit tot het mengsel wat slapper begint te worden. Het mengsel moet langzaam van de spatel vallen, dan heeft het de juiste dikte. Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter doorsnede. Spuit macaron schelpen van ongeveer 2 centimeter doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Voor deze taart zijn kleine macarons het mooiste, de normale maat is ongeveer 3 ½ cm. Je kunt eerst 12 schelpen van 2 cm spuiten en de rest groter maken zodat de overgebleven macarons een normaal formaat hebben. Klop op de onderkant van de bakplaat zodat kleine luchtbelletjes aan het oppervlak van de schelpen verdwijnen. Laat de macaron schelpen ongeveer 1 uur drogen op kamertemperatuur, je moet er met een vinger aan kunnen komen zonder dat het beslag blijft plakken. Op vochtige dagen kan het drogen langer duren; het is wel belangrijk om dit goed te doen, omdat de macarons anders geen voetjes krijgen, of kunnen barsten. Bak de macarons op 150 °C in 14-18 minuten gaar. Haal de macarons na het bakken met bakpapier en al van de bakplaat en trek ze pas van het bakpapier als ze geheel zijn afgekoeld.

Vulling:
Smelt de pure chocolade. Verwarm de slagroom in een pan tot tegen het kookpunt. Giet de slagroom bij de gesmolten chocolade. Roer dit tot een egaal mengsel. Voeg vervolgens de boter toe aan het mengsel en mix met een mixer tot een gladde ganache. Laat de ganache opstijven in de koelkast. Vul de macarons met de afgekoelde ganache.

Karamelsaus

Ingrediënten:

Bereidingswijze:
Doe de suiker in een hoge pan en zorg dat dit net aan onder water staat. Breng de suiker op middelmatig vuur aan de kook en wacht tot dit gaat karamelliseren. Belangrijk is om niet te roeren! Verwarm ondertussen in de magnetron de slagroom, zorg dat dit niet kookt. Zodra er een mooie lichte karamelkleur ontstaat kan de verwarmde slagroom bij de karamel gegoten worden. Let op want dit borrelt en spat hoog op. Roer het mengsel goed door en laat het nog even samen koken. Haal de pan van het vuur en voeg vervolgens de roomboter toe. Roer tot deze gesmolten is. Laat de karamel in een kom in de koelkast goed afkoelen.

Witte chocolade crème en karamel crème

Ingrediënten:

Bereidingswijze:
Doe 200 gram suiker in een pan en zorg dat dit net aan onder water staat. Breng dit aan de kook. Doe de overige suiker samen met de eiwitten en de zout in een kom. Begin met opkloppen van de eiwitten als de suiker een temperatuur van 113 graden heeft bereikt. Zodra de suikersiroop 118 graden is haal je deze van het vuur en voeg je deze in een geleidelijke straal toe aan de eiwitten. Klop door tot de meringue lauwwarm aanvoelt. Voeg vervolgens al kloppend de boter door de meringue. Verdeel de botercreme over twee kommen, voeg in de ene kom de gesmolten witte chocolade toe en aan de andere kom de karamelsaus. Mocht de botercrème nu heel vloeibaar zijn laat het dan licht opstijven in de koelkast. Niet te lang want dan is het niet meer te gebruiken bij het afsmeren van de taart.

Taart laag 1: Brownie

Ingrediënten:

Bereiding:
Doe de boter, beide suikers, chocolade en schenkstroop in een pan en laat op laag vuur smelten. Klopt ondertussen in een andere kom de eieren + vanille extract luchtig. Voeg het warme gesmolten chocolade mengsel toe en mix op lage stand tot egale massa. Spatel vervolgens de bloem, cacaopoeder en bakpoeder door het mengsel. Meng niet te lang, zodra de droge bestanddelen zijn opgenomen is het goed. Stort het mengsel in een ronde bakvorm van 24 cm doorsnede. Bak de brownie op 180ᵒC in 25-30 min gaar. Laat de brownie vervolgens helemaal afkoelen. Steek wanneer de brownie is afgekoeld met een taartring van 20cm doorsnede een plak brownie voor de bodem van de taart.

Taart laag 2 en 3: cake met witte chocolade en met chocolatechip cookie

Ingrediënten:

Bereiding:
Klop de boter en suiker in ongeveer 5 minuten tot een luchtige massa. Voeg vervolgens 1 voor 1 eieren toe en klop tot deze zijn opgenomen. Voeg daarna de vanille extract toe. Als laatste spatel je de bloem, het bakpoeder en de zout door het mengsel. Verdeel het mengsel in 2 kommen. Wentel de stukjes chocolate chips en witte chocolade even door de bloem. Voeg de chocolate chips en de stukjes witte chocolade beide aan een kom toe. Stort beide lagen apart in een ronde vorm van 20cm doorsnede en bak deze op 150ᵒC in 25 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Opbouwen van de taart:

Laag 1 is de brownie. Smeer deze in met een ruime hoeveelheid karamel botercreme. Leg hier vervolgens de cake met chocolatechip cookies op. Smeer hierop weer een laag karamel botercreme. Vervolgens leg je daar de cake met witte chocolade op. Deze smeer je af met een laagje witte chocolade botercreme. Bestrijk ook de randen met witte chocolade botercreme. Doe dit niet te dik zodat je de cake er nog doorheen kunt zien. Strijk de bovenkant strak. Volgens kun je naar eigen inzicht decoreren met chocolate chip cookies en chocolade macarons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *