Maaike Hage won met haar “Fris en Fruitig” taart in 2018 de 3e prijs op de taartenbakwedstrijd van het Festival der Zoete Verleidingen. Zij won een geheel verzorgde avond voor 2 personen bij Restaurant de Gaffel in Valthe.

taartenbakwedstrijd
Taartenbakwedstrijd Festival Zoet 2018 – 3e prijs

Ingrediënten

Deze taart bestaat uit een luchtig biscuit met een heerlijk frisse vulling. Je bakt het biscuit volgens recept en laat deze goed afkoelen. Daarna snij je hem in vier delen.

Besprenkel alle lagen biscuit met trempeersiroop. Spuit een dijkje van citroenbotercrème op de rand van het biscuit. Daarna leg je de frambozen op de biscuit, binnen het dijkje.

Leg de tweede laag biscuit op de frambozen en spuit een dijkje van citroenbotercrème op de rand van het biscuit.
Daarna smeer je de lemon curd op het biscuit, binnen het dijkje.
Op de lemon curd komt een laagje citroenbotercrème.
Dan de derde laag biscuit er op en spuit weer een dijkje citroenbotercrème op de rand. In het midden komt een laat frambozenbotercrème.

Smeer de taart af met de citroenbotercrème.

Luchtig biscuit

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bekleed voor je gaat beginnen met mixen je bakvorm met een laagje bakpapier. Bij een vierkante vorm bekleed ik zelf alleen de onderkant. Bij een ronde vorm bekleed ik ook de zijkanten, omdat je op die manier de rand wat kan verhogen. Het biscuit heeft dan alle vrijheid om te rijzen en zelfs wat boven de originele rand van je vorm uit te komen. Verwarm ook de oven alvast voor op 180 graden Celsius.

Gebruik bij dit recept eieren die op kamertemperatuur zijn. Deze kloppen namelijk mooier op dan eieren die uit een koude ruimte komen. Splits de eieren en klop de eiwitten met 90 gram suiker tot stevige pieken. Ik deed dit met mijn staande mixer, maar met een handmixer lukt dit ook. Gebruik dan echter wel een  grote kom, de eiwitten verdubbelen namelijk flink in volume.

Mix de eidooiers met de overige suiker in een kom boven een waterbad au bain marie. Door het kloppen en het lichte verwarmen veranderd de gele kleur in mooi lichtgeel en wordt het mengsel lobbig. Het is klaar wanneer je met je garde een 8 kan vormen met beslag, waarbij het begin net verdwenen is als je klaar bent met de laatste lus. Laat ondertussen de boter smelten en weer tot kamer temperatuur komen.

Wanneer je gaat voor het chocolade biscuit is het belangrijk je cacao en bloem samen te zeven om klontjes tegen te gaan. Voor een basis biscuit is het zeven echter niet nodig. Meng de helft van je bloem (of bloem en cacao mengsel) met de luchtige eidooiers. Roer dit tot een egaal mengsel en voeg dan ongeveer de helft van het stevige eiwit toe en meng dit ook tot een egaal mengsel. Natuurlijk verlies je wat lucht door het mengen, maar dit valt uiteindelijk reuze mee. Belangrijk is wel om niet wild te roeren, maar dit echt rustig door te spatelen. Door langs de kant en onderkant te gaan en dit te herhalen heb je een goede manier van spartelen. Meng daarna de rest van je bloem er door en uiteindelijk ook de rest van het eiwit.

Voeg als laatst de gesmolten boter toe en spatel dit weer tot een egaal mengsel. Vul je vorm en tik hem zo’n drie keer goed op een ondergrond om te zorgen dat het beslag overal in de hoekjes zit en geen grote luchtbellen hebt. Bak je biscuit zo’n 30 tot 35 minuten, of tot een prikker er schoon uit komt. Belangrijk is wel om je oven tussendoor niet te openen! Je biscuit heeft daarna namelijk meer kans om in te zakken.

Trempeersiroop

Ingrediënten

Bereidingswijze

Doe het water en de suiker in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat de siroop 1 minuut doorkoken en blijf roeren tot de suiker is opgelost.

Haal de trempeersiroop van het vuur en voeg de Limoncello toe. Laat de siroop afkoelen voor gebruik. Verdeel de siroop over het biscuit doormiddel van een doseerflesje, verstuiver of gewoon met een kwast.

Italiaanse Merengue Botercrème

Ingrediënten

Bereidingswijze

Doe de suiker en het water in een steelpan en zet de suikerthermometer in de pan. Niet roeren, de suiker lost vanzelf op.

Scheid de eieren en zet de eiwitten alvast klaar in de mixerkom.

Als het suikerwater een temperatuur van ongeveer 110 graden heeft bereikt zet je de mixer aan op de hoogste stand en klop je de eiwitten stijf.

Klop niet te lang, stijf is stijf als het eiwit niet uit de kom valt als je hem op de kop houdt.

Zodra je suikerwater een temperatuur van 120 graden heeft bereikt zet je de mixer weer aan. Giet met een dunne straal het hete suikerwater erbij, het wordt dan een soort marshmallow fluf.

Mix dit voor ongeveer 10 minuten en laat dit even goed afkoelen. Dit is belangrijk, want als het geheel nog te warm is smelt je boter. Dat kan je dan wel weer redden door het in de koelkast te plaatsen en daarna weer te mixen, heb geduld, dat scheelt weer :D.

Voeg de roomboter in kleine stukjes (zacht en op kamertemperatuur) toe aan de fluf en mix dit er rustig doorheen tot het allemaal is opgenomen.

Mix het geheel ongeveer 10 minuten door. Eerst zal de mix nog wat dun blijven, maar je zal al gauw merken dat het geheel wat steviger wordt.

Voeg op het laatst nog een theelepel smaakstof toe of een beetje gepureerd fruit en mix dit er even door heen.

Stop de mix in een spuitzak.

De Italiaanse meringue botercrème kan nog c.a. 2 weken in de koelkast bewaard worden. Doordat de eiwitten zijn verhit is het veilig om te eten en te bewaren. Het grootste voordeel van deze methode is dat het heerlijk luchtig blijft.

Citroenbotercrème

Volg het recept zoals hierboven vermeld staat. Voeg op het laatst citroensap toe naar eigen smaak.

 

Frambozenbotercrème

Volg het recept zoals hierboven vermeld staat. Voeg op het laatst frambozenpuree toe naar eigen smaak.

Lemon curd

Ingrediënten

Bereidingswijze

Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het sap even om velletjes en pitjes te verwijderen.

Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom. Dit recept maak je au bain marie, zet de kom dus op een pan met een laagje kokend water. Zet het vuur niet te hoog. Laat de ingrediënten in de kom smelten en roer rustig door tot een gladde massa.

Als alle boter is gesmolten voeg je het citroensap toe, roer dit door het mengsel en voeg dan ook de eieren toe. Nu is het een kwestie van geduld. Hou af en toe wel even in de gaten of er nog genoeg water in je pannetje zit.

Blijf rustig roeren in de kom terwijl de lemon curd steeds wat dikker wordt. Als de lemon curd de dikte van yoghurt heeft is hij goed. Om een tijdsindicatie te geven; dit duurt ongeveer 20 minuten.

Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen (ik maakte een grote portie, voor dit recept is een kleine schaal voldoende). Terwijl de lemon curd afkoelt dikt hij ook nog verder in tot de uiteindelijke juiste dikte.

Wanneer de lemon curd helemaal is afgekoeld doe je het in een pot die je in de koelkast bewaart, daar blijft het zo’n twee weken goed. Als je de potten van tevoren hebt uitgekookt kun je de curd tot wel een jaar bewaren op een koele, donkere plek buiten de koelkast.

taartenbakwedstrijd
Taartenbakwedstrijd. Fris en Fruitig taart van Maaike Hage

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *