Deze Frambozenkadotaart kreeg de 1e prijs op de taartenbakwedstrijd van Festival Zoet 2018. De taart is van Manja Derksen-Holthuis. Ze liet zich inspireren door een foto van een taart op een buitenlandse receptensite en maakte haar versie van de taart door verschillende receptensites te combineren. Alle sites staan hieronder vermeld. Het resultaat was fantastisch! De foto’s op deze pagina zijn van Manon Notermans.

1e prijs taartenbakwedstrijd festival zoet
Met dit recept won Manja Derksen-Holthuis de 1e prijs bij de taartenbakwedstrijd van Festival Zoet 2018

Modelleer chocolade (maak minimaal 1 dag tevoren)

Recept modelleer chocolade – http://debakwinkel.wixsite.com/bakeloveshare/single-post/2016/08/14/How-to-Modelleer-chocolade

Ingrediënten
– 200 gram witte chocolade druppels (Callebaut)
– 60 ml corn syrup (Karo)

Bereiding
Smelt de chocolade druppels. Dit kan in de magnetron of au bain-marie. In de magnetron verwarm je de chocolade druppels op de helft van het vermogen. Begin eerst met 30 seconden, roer de chocolade goed door en verwarm vervolgens met intervallen van 15 seconden. Roer iedere keer de chocolade goed door. Als de chocolade gedeeltelijk is gesmolten, dan helpt goed roeren vaak om de overige deeltjes te smelten. Zo voorkom je ook dat je de chocolade onnodig oververhit in de magnetron.

Voor de au bain-marie methode zet je een pan met wat water op het vuur. Op die pan leg je een hittebestendige kom met de chocolade druppels erin. Er zijn altijd twee basisregels bij de au bain-mariemethode: zorg ervoor dat de kom het water niet raakt (dus neem een grote kom die niet ‘in de pan valt’) en het water mag niet koken. Chocolade kan namelijk oververhit raken en vervolgens verbranden. Neem de pan van het vuur wanneer de chocolade is gesmolten.

Verwarm vervolgens de corn syrup in de magnetron, op de helft van het vermogen. 10 seconden zou genoeg moeten zijn, want corn syrup wordt heel snel warm.

Controleer nu of beide ingrediënten dezelfde temperatuur hebben. Gebruik hiervoor een thermometer, dat is het meest secuur.

Wanneer beide ingrediënten ongeveer 40 graden zijn, giet je de corn syrup bij de chocolade.

Meng de chocolade met de corn syrup met een rubberen of silicone pannenlikker en roer zo min mogelijk, anders heb je kans dat het in de schift raakt. Schraap hierbij steeds langs de kanten en over de bodem. Stop met roeren als je ziet dat de chocolade dikker en steviger wordt. Het is dan een beetje pasta-achtig. Het is dan net alsof je de chocolade kunt ‘vouwen’ met je spatel.

Schraap de modelleer chocolade op een stuk vershoudfolie. Verdeel de chocolade over de folie en vouw het dicht. Laat het 24 uur rusten. Als de modelleer chocolade plakkerig is, nog even laten rusten. Wanneer je tijdens het kneden kleine klontjes voelt, zet de modelleer chocolade dan 5-10 seconden in de magnetron en kneed opnieuw.

Recept naturel biscuit bovenste laag (20 cm)

Bron:
https://www.taartenmaken.nl/recepten/taart-recepten/zelf-biscuitdeeg-maken-recept-taartbodem/

Ingrediënten
– 4 eieren
– 120 gram suiker
– 120 gram bloem of zelfrijzend bakmeel
– Een beetje zout
– Een beetje vanille

Bereiding

Stap 1
Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn, liever nog iets warmer en richting lichaamstemperatuur (Heel belangrijk!). Haal ze dus op tijd uit de koelkast, of verwarm ze door ze in heet water te leggen. Verwarm de oven alvast voor op 150 graden.

Stap 2
Pak de kom en voeg de eieren, de suiker en een snufje zout toe. Zet de mixer op de hoogste stand en meng het geheel ongeveer 10 minuten door elkaar. Zet de mixer nog twee minuten op de laagste stand nadat het mengsel licht geel is geworden. Het doel hiervan is dat het een luchtig biscuitdeeg wordt, dus let erop dat de gardes boven het deeg uitsteken en op die manier lucht aan het biscuitdeeg toevoegen.

Stap 3
Nu kan je de bloem of zelfrijzend bakmeel aan het biscuitdeeg mengsel toevoegen. Meng dit heel rustig met een spatel, niet met een mixer. Voorkom dat er klonten bloem in het biscuitdeeg mengsel komen, gebruik dus eventueel een zeef als dat nodig is.

Stap 4
Nu kan je het biscuitdeeg beslag in de taartvorm doen. Je kunt eventueel de randen eerst invetten en daarnaast bakpapier voor de bodem gebruiken in geval van een springvorm. Plaats de taartvorm gedurende ongeveer 40 minuten in de oven.

Stap 5
Als je een satéprikker in de bodem kunt steken zonder dat deze “vies” wordt, dan is de taartbodem klaar. Je kunt er nu voor kiezen om de oven uit te zetten en de taartbodem in de oven af te laten koelen, of de taartbodem eruit te halen. In het eerste geval is de kans op inzakken van de taartbodem kleiner, maar let er wel heel goed op dat deze niet te gaar wordt, uitdroogt of mogelijk zelfs verbrandt. Haal de taartbodem uit de oven en plaats deze op de kop op een vlakke ondergrond. Laat de taartbodem geruime tijd afkoelen.

Recept frambozensaus

Bron: https://www.rutgerbakt.nl/recept-frambozensaus/

Ingrediënten
– 250 gr. frambozen (ontdooid uit diepvries)
– 100 gr. geleisuiker
– sap 1/2 citroen

Bereiding

Alle ingrediënten in een pan en aan de kook brengen en 3 minuten laten koken. Vervolgens de saus zeven door een fijne zeef zodat de pitjes achterblijven. Saus laten afkoelen.

Recept frambozenbotercrème

Bron: https://www.laurasbakery.nl/basisrecept-vanillecreme/

Ingrediënten

– 45 gram bloem
– 240 ml melk
– 200 gram roomboter (ongezouten)
– 200 gram poedersuiker
– 1 tl vanille extract

Bereiding

Leg de boter uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.

Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is. Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plasticfolie, laat afkoelen tot kamertemperatuur. Belangrijk is dat dit mengsel glad is en geen klontjes bevat. Zitten er nu wel al klontjes in, dan kun je hem het beste even door een zeef drukken.

Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de zachte boter en poedersuiker luchtig (minimaal 15 minuten). Voeg dan het vanille extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.

Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. De vanille botercrème op smaak brengen met de frambozensaus. Zet de kom dan weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je frambozenbotercrème klaar voor gebruik.

Recept rozemarijn-suikerwater

Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R491124 (deel van het recept hiervan)

Ingrediënten

– 1/2 citroen
– 75 gr. suiker
– 150 ml water
– 2 takjes rozemarijn

Bereiding

Halve citroen uitpersen. Citroensap, suiker en rozemarijn in steelpan aan de kook brengen en zachtjes laten inkoken tot een dikte dat het nog wel vloeibaar is, dus niet al te stroperig.

TAART IN ELKAAR ZETTEN

Bron: https://amp.independent.ie/life/food-drink/jewelbox-cake-26898181.html

Maak van de modelleer chocolade twee lange stroken van 30 x 2,5 cm. Gebruik een liniaal en een scherp mes.

Maak van de modelleer chocolade een strik.
Rol de chocolade uit op een bakpapier. Laat de chocolade op het papier en knip een strook van
10 x 2.5 cm, twee stroken van 11 x 2.5 cm en twee stroken van 14 x 2.5 cm.
Knip driehoekje uit 1 einde van de 11 cm stroken, en plaats deze stroken over bijv. een kwast heen om een golf erin te krijgen.
Met het papier aan de buitenkant worden de stroken van 14 cm gebogen tot een boog, de einden tegen elkaar gedrukt. Haal vervolgens het papier eraf en druk de twee delen tegen elkaar aan. De 10 cm strook wordt vervolgens om het midden van de strik heen gewikkeld met de naad aan de achterkant. Laat de strik een beetje uitharden in de koelkast.

De biscuit ondersteboven laten liggen en in 3 gelijke lagen snijden.

Trempeer de plakken biscuit met het rozemarijn-suikerwater (wees niet te zuinig).

Vul/besmeer 1 laag met de frambozensaus.

Vul 1 laag vullen met de frambozencrème (ongeveer 1/2 cm hoog).

Lagen netjes op elkaar leggen en dun afsmeren met de frambozencrème.

Zet de taart 30 – 60 minuten in de koelkast zodat deze kan opstijven.

Smeer de taart nogmaals dun in met de frambozencrème.

Plaats de lange stroken als een plusteken (+) over de taart.

Vul de vier open vlakken op met frambozen.

Plaats de strik.

Zet de taart op een mooie schaal om te presenteren.

1eprijstaartenbakwedstrijd
1e prijs Taartenbakwedstrijd Festival Zoet 2018

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *