Mirjam Smit maakt een chocoladetaart met gezouten karamel en wolkentopping. Recept van haar For Goodness Cake is geïnspireerd op:

http://kokenmetjamie.nl/pure-chocoladetaart-met-witte-chocolade-baileysroom/

http://sallysbakingaddiction.com/homemade-salted-caramel-recipe/

http://www.marthastewart.com/353415/swiss-meringue-buttercream?amp

En een recept van een collega J.

chocoladetaart for goodness cake
De “For Goodness Cake” van Mirjam Smit. Een chocoladetaart met gezouten karamel en wolkentopping




De onderste laag: Chocoladeschuimtaart

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop de eiwitten tot zachte pieken. Voeg daarna lepel voor lepel de suiker toe en klop door tot het eiwit stijf is. Strooi de cacao en de chocolade er overheen en spatel dit er voorzichtig door.
Schep het schuim in een berg van ca 22 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de oven terug naar 150 graden en bak het schuim ongeveer 75 minuten. Zet de oven daarna op een kier en laat de schuimtaart in de oven volledig afkoelen. Haal het schuim uit de oven en snijd een ronde plak van ongeveer 22 cm doorsnee uit het midden (ik gebruik een taartring om dit af te meten).

De bovenste laag: Pure chocoladetaart

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smelt de chocolade met de roomboter au bain marie. Laat het mengsel iets afkoelen.
Mix ondertussen in een kom het zelfrijzend bakmeel met de bakpoeder, cacao, suiker, speculaaskruiden en eieren tot een egale massa. Voeg de gesmolten chocolade toe en mix goed.
Giet het beslag in een ingevette (of met bakpapier beklede) springvorm van 22 cm.
Bak de taart ongeveer 16 minuten. Haal hem daarna uit de oven en laat hem goed afkoelen.

De Gezouten-Karamelcrème

Verwarm de suiker in een steelpannetje op het vuur onder constant roeren. De suiker zal eerst wat gaan klonteren en daarna smelten. Wees voorzichtig, anders verbrandt het.
Als de suiker gesmolten is voorzichtig de boter toevoegen. Het mengsel gaat hier van bubbelen en spatten. Roer dit een minuut of twee op laag vuur door.
Voeg dan langzaam de slagroom toe en blijf goed roeren. Omdat de slagroom koud is en de rest warm kan het behoorlijk gaan spatten, dus goed opletten. Laat het nog ongeveer een minuutje koken (goed blijven roeren) en haal dan de pan van het vuur. Voeg het zout toe en laat de karamel afkoelen.
Het handigst is om het over te doen in een glazen pot, de karamel kan dan ongeveer 2 weken bewaard worden. Laat hem volledig afkoelen voor je hem verder verwerkt! Ik adviseer een nacht in de koelkast.

Mix de boter met de poedersuiker tot een romige massa. Voeg daarna lepel voor lepel de caramel toe en blijf mixen. Het mengsel moet niet te dun worden. Zet de vulling voor gebruik een uurtje in de koelkast.

De Wolkentopping

Meng de eiwitten met de suiker en het zout en verwarm dit mengsel au bain-marie tot het handwarm is en de suiker volledig is opgelost.
Mix daarna met de mixer ongeveer 10 minuten tot de eiwitten zachte pieken vormen. Begin met de mixer op zacht en verhoog de snelheid langzaam naar medium/hoog.
Zet daarna de mixer weer op zachtjes en voeg stukje bij beetje de boter toe, en daarna de vanille. Blijf mixen tot de luchtbelletjes verdwenen zijn en je een zachte, egale, luchtige crème hebt.
Voeg dan de Fluff toe en mix opnieuw tot het een egale crème is. Spatel het mengsel in een spuitzak voor gebruik.

Je kunt deze topping prima invriezen en voor een volgende keer bewaren. Even op kamertemperatuur laten komen en dan een paar minuten mixen.

Het opbouwen van de taart

Voor het opbouwen gebruik ik een taartring. Begin met een plak schuimtaart. Maak een randje van toefjes wolkentopping op de schuimtaart, en bedek het midden van de taart vervolgens met de gezouten karamelcrème.

Leg voorzichtig laag chocoladetaart er bovenop. Maak daarop een mooie rand van wolkentopping. Versier de taart met gezouten karamelparels, mini marshmallows en mini meringues.



 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *