Ilse van Dijk maakte de taart “Een Knetterend Feestje” voor de taartenbakwedstrijd 2017. Een taart met karamel, frambozen, popcorn en knettersuiker.

knetterend feestje, taartrecept

Benodigdheden:

150 gr kristalsuiker
20 gr roomboter + extra voor door de popcorn
Een flinke scheut slagroom (ongeveer 30 ml)
4 eieren
1 zakje vanillesuiker
120 gr bloem
250 gr mascarpone
180 gr crème fraîche
1 reep Tony’s chocolonely Witte Chocolade met Frambozen en Knettersuiker
Evt. klein beetje citroensap (ongeveer 5 drupjes).
1 eetlepel knettersuiker
1 eetlepel zonnebloemolie
10 gr popcorn maïs
Verse frambozen voor garnering
Zout 

Vergruisde karamel & gezouten karamelsaus

Maak een karamel door de kristalsuiker in een pan met dikke bodem samen te voegen met water tot de suiker net onder staat. Wanneer de karamel een mooie bruine kleur heeft, giet je van de karamel (+- 100 gram) uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de rest in de pan en voeg hier de roomboter aan toe. Wanneer de boter is gesmolten, voeg je de slagroom toe. Voeg zout toe naar smaak. Deze saus zal aan het einde over de taart worden gegoten. Bewaar in een bakje tot gebruik.
Laat de karamel op de bakplaat uitharden. Vergruis de harde karamel in een keukenmachine tot fijn.

Biscuitbeslag

(inspiratie van How to: Biscuitbeslag – Rutgerbakt.nl)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klopt de eieren met de vanillesuiker en karamelgruis met een mixer au bain-marie tot ongeveer 37 graden (het moet niet meer koud aanvoelen aan de vinger) (tip: voeg het karamelgruis pas toe als je startklaar bent om te kloppen, anders vormt de karamel klontjes). Haal het mengsel dan van het vuur en klopt verder tot kamertemperatuur. Zeef de bloem en spatel het in delen door het mengsel. Giet in een ingevette springvorm (in mijn geval met een diameter van 20 cm) en gaar in 20-23 min in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius. Verwijder uit springvorm en laat afkoelen.

Frambozencrème


Smelt de chocolade au bain-marie. Klop de mascarpone, crème fraîche, de gesmolten chocolade en eventueel een paar drupjes citroensap tot een gladde crème (door het smelten en kloppen van de chocolade verdwijnt het effect van de knettersuiker).

Opbouwen

Snijd de biscuit in twee gelijke ronde schijven. Leg de eerste schijf op een groot bord of taartplateau en smeer of spuit (met een spuitzak) de crème op de biscuit. Leg de tweede biscuitlaag op de crème en smeer of spuit de bovenste laag crème hierop. Giet de karamelsaus met een lepel in streepjes over de taart. Zet de taart een halfuurtje weg in de koelkast om de crème te laten opstijven.

Garneren

Garneer met verse frambozen.
Pop ten slotte de popcornmaïs in een koekenpan of hapjespan met deksel met de zonnebloemolie en voeg roomboter en zout toe naar smaak. Garneer de taart met de popcorn voor het opdienen.
Strooi knettersuiker over de taart vlak voor het opdienen, deze zal na een tijdje zijn werking weer verliezen door het contact met de crème.knetterend feestje, taartrecept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *