Renate Gans maakte deze “Cheesy carrotcake with a lemon twist” voor de taartenbakwedstrijd 2017.

carrotcakeBenodigdheden Cheesy carrotcake with a lemon twist

De basis: carrotcake

Laag 2: cheesecake

Laag 3: lemon curd

Topping: kruimels

Rand: witte chocolade schotsen
 

Bereidingswijze Cheesy carrot cake with a lemon twist

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster de hazelnoten tot ze goudbruin zijn. Hak ze vervolgens zo fijn als je zelf lekker vind

Schraap en was de wortel(en) en rasp deze fijn. Smelt de boter en meng vervolgens de basterdsuiker, de geraspte wortel, het zout, het vanille extract en de eieren er door.

Mix de bakpoeder door het zelfrijzend bakmeel, zeef dit en meng met een spatel voorzichtig door het wortelmengsel. Meng tot slot ook de hazelnoten door het beslag

Vet een taartvorm (springvorm) in van ca. 28 cm met boter en bloem of bekleed met bakpapier. Verdeel het beslag in de vorm en bak het geheel ca. 45 minuten af. Laat voor gebruik helemaal afkoelen. Je kan de bodem rustig een dag van te voren maken.

 

Voor de kruimels kneed je de boter, suiker, bloem en het zout tot een kruimelig deeg. Verdeel het deeg over een bakplaat en bak dit net zo lang tot het goudbruin van kleur is.

Voor de Lemoncurd was je 2 citroenen en rasp het gele gedeelte van de schil.

Pers de citroenen en doe  het sap samen met de rasp, het water, de suiker en de maïzena in een steelpannetje. Zet dit op een laag vuur en roer het met een garde continue door. Zorg dat je alle klontjes er uit roert. Na een tijdje wordt het dikker en wordt het mengsel transparanter. Haal de pan van het vuur en klop de koude boter er door. Als dit volledig is opgelost door het mengsel, klop dan de 3 eidooiers erdoor. Blijf voortdurend roeren anders stollen je eieren. Zodra de lemoncurd een klontvrij mengsel is, haal je dit van het vuur en laat je het afgedekt met plastic afkoelen

Zodra de taartbodem voldoende is afgekoeld, begin je met opbouwen.

Klop in een kom de slagroom met 2 eetlepels fijne suiker stijf.

In een andere kom meng je de suiker, vanillesuiker en roomkaas tot een romig mengsel. Voeg de slagroom toe aan het roomkaas mengsel en mix dit met een spatel goed door elkaar.

Schep de vulling op de afgekoelde carrotcake en zet de taart minstens 2 uur in de koelkast zodat de vulling goed stevig wordt.

Als de taart voldoende is opgesteven, haal je deze uit de koelkast. Verdeel de lemoncurd in een dunne laag over de cheesecake. Verdeel tot slot de kruimels over de lemoncurd en haal de taart uit zijn springvorm. Zet de taart op een mooi plateau.

Voor de randen smelt je ca 65 gram witte chocolade au bain marie. Zodra het gesmolten is, haal je de kom van het water en smelt je de rest van de chocolade hier doorheen. Als alles is gesmolten, verdeel je de chocolade over een schoon stuk bakpapier. Dit laat je helemaal afkoelen en snijd de stukken op maat zoals je zelf het leukste vind. Zet de stukken rondom tegen je taart aan en serveer de taart!

carrotcake
carrotcake van Renate Gans

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *