Recept van Mirjam Smit
When Life gives you Lemons is een luchtige laagjestaart met citroen, limoen en witte chocolade. Inspiratiebronnen: www.jamieoliver.com/  en www.pauladeenmagazine.com en thefoodcharlatan.com




Ingrediënten Cakelaagjes

  • 225 gram bloem
  • 225 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 10 gram bakpoeder
  • 0,5 tl zout
  • 75 gram zonnebloemolie
  • 5 grote eieren
  • 4 eigelen
  • Citroenschilrasp van 2 citroenen
  • 100 ml citroensap (ca. 4 uitgeperste citroenen)
  • 0,5 tl cream of tartar

Ingrediënten Lemon Curd

  • 2 eetlepels citroenrasp
  • ⅞ cup citroensap
  • ¾ cup suiker
  • ¼ tl zout
  • 3 grote eieren
  • 4 eigelen
  • 110 gram roomboter

Ingrediënten Vulling 1 ‘Key Lime’

  • • 1,5 eetlepels limoensap
  • • ½ pakje gelatineblaadjes
  • • ¾ cup slagroom
  • • 75 gram witte chocolade, gehakt
  • • 150 gram cream cheese
  • • ¼ cup suiker
  • • ½ eetlepel limoenrasp

Ingrediënten Vulling 2 ‘Citroen tiramisu’

  • 125 ml slagroom
  • 125 gram mascarpone
  • 25 gram poedersuiker
  • ½ pakje gelatineblaadjes
  • Citroenrasp van 1 citroen
  • 25 ml limoncello

Ingrediënten voor de garnering:

  • Witte chocoladekrullen
  • Citroenschil ‘julienne’
  • Limoenschil ‘julienne’
Werkwijze

Werkwijze cakelaagjes

  1. Verwarm de oven voor op 155 graden.
  2. Meng de bloem, suiker, bakpoeder en het zout in een kom. Meng in een andere kom de olie, eigelen, citroenrasp en –sap. Mix dit daarna met de droge ingrediënten.
  3. Klop de eiwitten stijf met de cream of tartar tot pieken vormen, spatel dit daarna voorzichtig door het beslag. Verdeel over 2 springvormen van 20 cm en bak 45 minuten in de oven.
  4. Haal de cake uit de oven als er een satéprikker droog uit komt en laat hem afkoelen.

Werkwijze Lemoncurd

  1. Roer in een klein steelpannetje de citroenrasp, citroensap, suiker en zout door elkaar. Verwarm dit kort totdat de suiker is opgelost.
  2. Klop in een kom de eieren en eigelen los. Giet hier onder goed roeren de helft van het citroensapmengsel bij. Zet het pannetje weer op het vuur en giet het eiermengsel onder goed roeren erbij in het pannetje. Roer op laag vuur nog zo’n vijf minuten tot het mengsel de gewenste dikte heeft.
  3. Laat het minimaal 2-4 uur afkoelen in de koelkast. Je kunt overgebleven lemon curd nog 1 a 2 weken bewaren in een afgesloten potje of bakje.

Werkwijze Vulling 1 Key Lime

  1. Meng de limoensap en gelatine in een kleine kom en laat dit staan tot de gelatine zacht is geworden.
  2. Verwarm in een steelpannetje ¼ cup slagroom en de witte chocolade op zacht vuur, onder voortdurend roeren, tot de chocolade is gesmolten. Roer dan het gelatine/limoenmengsel erdoor en laat afkoelen.
  3. Klop in een grote kom de cream cheese, suiker en limoenrasp met een mixer door elkaar. Voeg het witte chocolademengsel toe en meng tot het een egale massa is.
  4. Klop in een andere kom de overgebleven slagroom stijf. Spatel voorzichtig door het witte chocolademengsel en laat het geheel opstijven in de koelkast.

Werkwijze Vulling 2 Citroen tiramisu

  1. Doe de gelatine in een kom met de limoncello en laat staan tot het zacht geworden is.
  2. Klopt de slagroom, mascarpone en poedersuiker tot een egale massa. Voeg de citroenrasp en de gelatine toe en laat het mengsel opstijven in de koelkast.
  3. De taart in elkaar zetten:
  4. Snijd de cakes horizontaal doormiddel. Leg 1 cakehelft op een cakeplateau en besmeer dit met lemon curd. Leg de volgende laag cake er op en maak dan een laagje met de tiramisuvulling. Leg de volgende laag cake er op en smeer weer in met lemon curd. Daarna weer een laag cake en tot slot een laag van de key lime-vulling.
  5. Laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast. Bekleed de taart aan boven- en zijkanten met de chocoladekrullen en garneer bovenop met wat citroen- en limoenschil.
when life gives you lemons
When Life gives you Lemons is een luchtige laagjestaart met citroen, limoen en witte chocolade van Mirjam Smit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *