Very Berry Good
Met deze taart deed de Belgische Veronique Buyckx mee aan de Taartenbakwedstrijd van het Festival der Zoete Verleidingen, augustus 2016.
Ingrediënten biscuit
- 12 eieren
- 400 g suiker
- 400 g zelfrijzende bloem + extra lepeltje bloem (bepoederen bakblik)
- 2 theelepels bakpoeder
- 80 g boter
- enkele druppels citroen-extract
- snuifje zout
Ingrediënten Cream cheese topping
- 200 gram roomkaas
- 50 gram ongezouten boter
- 50 gram sour cream
- 150 gram poedersuiker
- 1 citroen (sap + rasp)
- Handvol bleuberry’s
- Meringue in kleine stukken gebroken. (naar eigen inzicht)
Ingrediënten Garnering
- Mini Meringue
- Bleuberry’s
- Geraspte kokos
- Geraspte limoen + citroen
Ingrediënten Afsmeren van de taart
- Witte ganache
Werkwijze
Voorbereiding
- Gebruik eieren die op kamertemperatuur zijn.
Werkwijze Cream cheese topping.
- Mix de roomkaas samen met de boter zacht in een beslagkom voor ongeveer 2 minuten. Voeg hier vervolgens de sour cream, het citroenrasp, drie eetlepels citroensap, de poedersuiker aan toe. Mix goed door tot het een glad geheel wordt. Verdeel hier na de cream cheese in twee delen. In de ene deel spatel je voorzichtig nog blauwe bessen door. En in het andere deel spatel je de mini meringeu door Laat de topping voor ongeveer twee uur opstijven in de koelkast.
Werkwijze biscuit
- Weeg de juiste hoeveelheid suiker.
- Breek de eieren in de mengkom van de keukenmachine. Laat de machine draaien en voeg de suiker toe zodra de eieren geklutst zijn. Laat de machine tot 10 minuten draaien, tot ze veranderd zijn in een schuimig wit mengsel, waarin de suikerkorrels zijn opgelost.
- Doe de boter in een pannetje en smelt ze op een zacht vuur.
- Verwarm de oven voor tot 180°C.
- Gebruik een beetje van de gesmolten boter om de binnenkant van de ronde bakvorm in te strijken. Bepoeder het vet nadien met een dun laagje bloem.
- Schenk de gesmolten boter bij het schuimig mengsel van ei en suiker. Voeg druppels citroen-extract toe, een snuifje zout, wat bakpoeder en spatel alles door elkaar.
- Weeg de bloem en zeef ze bij het beslag. Meng alles zorgvuldig zodat je geen klontertjes overhoudt. (Het volume zal een beetje verkleinen door de ‘zware’ bloem.)
- Spatel het beslag in de bakvorm en schuif het in de oven van 180°C. Bak het gedurende ongeveer 40 minuten tot een luchtig biscuit. Ontvorm het gebak en laat het afkoelen.
- Na het af koelen snij je de taart in 2 lagen
Werkwijze Vulling
- Plaats de eerste laag op een plateau.
- Spuit hier een laag cream cheese topping met bv blauwe bessen op en plaats de andere laag er bovenop. Spuit af met een lekkere laag cream cheese topping en meringeu stukjes.
- Bestrijk de buitenkant gans de buitenkant zo wel zij als boven kant met witte ganache
- Bestrooi de zijkant van de taart met een mix van cocos raps, citroen en lemon raps.
- Versier met stukjes mini meringues en blauwe bessen.