This cake is like life: mostly sweet – sometimes sour

Caroline Piek maakte voor de Taartenbakwedstrijd een lagentaart met een smakencombinatie van zoet, zout en zuur. Voor de basis van het recept heeft ze Chetna’s Pistachio & white chocolate cake gebruikt. Een chocoladereep met citroen en witte chocolade vormde haar inspiratie om citroenrasp aan de botercrème toe te voegen. Als extra tegenwicht aan het zoet van de chocolade, heeft ze een zelfgemaakte frambozenjam toegevoegd en verse frambozen. Een jam in plaats van een curd omdat ze de vruchten zoveel mogelijk in hun waarde wilde laten. De opmaak van de taart is zelf bedacht. Recept voor de witte chocolade/pistache cake is van Jamie Oliver. Recept voor de frambozenjam is van bettyskitchen.nl.
IngrediëntenIngrediënten voor de cake:

 • • 183 gram zachte ongezouten roomboter
 • • 183 gram fijne kristalsuiker
 • • 3 1/3 eieren
 • • 208 gram zelfrijzend bakmeel
 • • 4 gram bakpoeder
 • • 83 ml volle melk
 • • 42 gram heel grof gehakte pistachenootjes
 • • 42 gram heel grof gehakte witte chocolade

Ingrediënten voor de botercrème:

 • • 188 gram witte chocolade
 • • 188 gram zachte ongezouten roomboter
 • • 188 gram poedersuiker
 • • 1 druppel vanille extract
 • • Rasp van 1 citroen

Ingrediënten voor de jam:

 • • 250 gram frambozen
 • • Sap van 1/4 citroen
 • • 50 ml water
 • • 175 gram fijne kristalsuiker
 • • 1 zakje vanillesuiker
 • En verder: doosje frambozen voor de garnering
Werkwijze

Werkwijze voor de jam:

 1. Was de frambozen en breng deze aan de kook in een (hoge) pan, samen met het citroensap en water.
 2. Laat 8 minuten doorkoken op middelhoog vuur. Gebruik een spatel om de frambozen te pletten.
 3. Voeg de suiker en vanillesuiker toe. Laat daarna nog eens minstens 8 minuten doorkoken op middelhoog vuur. Roer steeds goed over de bodem, zodat de jam niet aan de bodem van de pan plakt. Het is belangrijk dat de jam goed dik wordt. Als je een streep trekt op de achterkant van de spatel moet deze zichtbaar blijven. Let op dat de jam niet te lang op blijft staan, anders karamelliseert de suiker.
 4. Zet de jam in de koelkast tot gebruik. Het mengsel dikt dan nog iets verder in.

Werkwijze voor de taart:

 1. Maak twee ‘bake-even strips’ van oude lappen of een legging. Je kunt de strips ook online bestellen, maar deze methode is veel goedkoper. De lengte en breedte moeten gelijk staan aan de omtrek en hoogte van de springvorm. Later maak je deze nat en plaats je deze rond de springvorm met twee veiligheidsspelden per vorm. Op deze manier zorg je ervoor dat de randen en de kern van de taart gelijkmatig rijzen. Doe je dit niet, dan ontstaat er vaak een hobbel in het midden.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet twee springvormen van 18 cm in en bekleed deze met bakpapier.
 3. Mix de boter en suiker tot een romig mengsel met een elektrische mixer en voeg een voor een de eieren toe. Mix het mengsel goed voordat je een nieuw ei toevoegt. Voeg daarna bloem, bakpoeder en melk toe en mix nog 1 minuut totdat het mengsel luchtig en romig is. Spatel de pistachenootjes en witte chocolade door het taartdeeg.
 4. Plaats een tweede mengkom op een weegschaal en meet het gewicht van het taartdeeg. Verdeel dit vervolgens gelijkmatig over de twee taartvormen. Zo heb je straks twee even dikke lagen. Sla nog even met de vormen op het aanrecht of een tafel om het mengsel goed te verdelen en luchtbelletjes te voorkomen.
 5. Maak de bake-even strips goed nat onder de koude kraan en knijp uit totdat ze niet meer druppen. Plaats de strips rondom de springvormen en zet vast met de veiligheidsspelden. Let op dat er zo min mogelijk overlapping in zit.
 6. Bak de taarten 35 minuten of tot er een prikker schoon uitkomt. Let op dat de bovenkant van de taart niet te bruin wordt. Leg anders aluminiumfolie op de bovenzijde. Laat de taarten even afkoelen voordat je deze uit de springvorm haalt. Laat daarna volledig afkoelen op een rooster. Belangrijk: Leg niet de bovenzijde van de taart op het rooster, anders ontstaat er een lijnenpatroon.

Werkwijze voor de botercrème:

 1. Maak de botercrème terwijl de taart afkoelt. Smelt hiervoor de witte chocolade au bain-marie op een middelgrote pit op halfhoog vuur. Zorg ervoor dat het water net niet kookt en dat het pannetje waar de chocolade in zit niet in contact komt met het water. Vooral witte chocolade is erg gevoelig voor hitte.
 2. Neem de chocolade van het vuur, laat afkoelen en mix ondertussen de boter en poedersuiker tot een romig, wit mengsel. Voeg geleidelijk de afgekoelde chocolade en een druppeltje vanille extract toe. Mix alles nog zo’n 5 minuten tot een licht en romig mengsel.
 3. Houd circa 1 eetlepel citroenrasp achter en spatel de rest door de botercrème.

De taart in elkaar zetten:

 1. Leg de eerste taartlaag op een groot bord.
 2. Besmeer met een spatel een laag botercrème van circa 1 cm dik. Houd langs de buitenrand zo’n 3-4 cm open.
 3. Besmeer de cirkel botercrème met een laag jam van circa 1 cm dik.
 4. Spuit langs de buitenrand toefjes botercrème en houd hierbij 8 toefjes per halve taart aan.
 5. Leg de tweede taartlaag er bovenop en druk zachtjes aan.
 6. Herhaal de stappen van de eerste taartlaag.
 7. Bestrooi de toefjes botercrème met de eetlepel citroenrasp.
 8. Plaats een cirkel van frambozen langs de binnenrand van de toefjes botercrème. Houd voor de vormgeving 1 framboos per toefje botercrème aan.
Taart Caroline Piek, Taartenbakwedstrijd Festival Zoet 2016
Taart Caroline Piek, Taartenbakwedstrijd Festival Zoet 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *