Zwanenmeer
Zanddeeg Ingrediënten: (Bron : Duits bakboek ‘Torten’, zelf aangepast)
- – 100 gram Zeeuwse bloem (van de molenaar)
- – 30 gram suiker
- – 1 pakje vanille suiker
- – 70 gram boter
- – Bakvorm Ø20cm
Aardbeienjam Ingrediënten:
- – 200 gram aardbeien
- – 100 gram geleisuiker (2:1)
- – ½ el geraspte schil van een onbespoten citroen
Lichte amandelbiscuit (joconde biscuit) Ingrediënten (Bron : recept komt van een Patisserie workshop, zelf aangepast)
- – 2x bakblik van Ø22,9cm
- * Doordat het biscuit iets krimpt gebruik je hiervoor een iets groter bakblik dan bij de redvelvet cake.
- – bakspray
- – 150 gram broyage (75 gram gemalen amandelen en/of hazelnoten en 75 gram poedersuiker)
- – 75 gram biologisch ei (1 ei M = 48 gram)
- – 48 gram biologisch eigeel (1 eigeel M = 15 gram)
- – 57 gram Zeeuwse bloem (van de molenaar).
- – 132 gram biologisch eiwit (1 eiwit M = 29 gram)
- – 48 gram suiker
Red velvetcake Ingrediënten: (bron : Dessert tables, zelf aangepast)
- – 2x bakblik van Ø20cm
- – bakspray
- – 100 gram boter, op kamertemperatuur
- – 175 gram suiker
- – 1 biologisch ei
- – snufje zout
- – 1 tl vanille-extract
- – 25 gram pure chocolade (of cacao poeder)
- – natuurlijke rode kleurstoffen PME (of bietenpoeder)
- – 200 gram Zeeuwse bloem (van de molenaar)
- – ½ tl natriumbi-carbonaat (bakingsoda)
- – ½ tl bakpoeder
- – 1 tl appelciderazijn
- – 60ml slagroom en 60ml karnemelk
Smand vulling ingrediënten
- – 250ml smand (variatie : mascarpone)
- *Verkrijgbaar in Duitse supermarkten, het lijkt op een combinatie van mascarpone, monchou, crème fraîche)
- – 300ml slagroom
- – 2 zakjes klopvast
- – 4 zakje vanillesuiker
- – sap van 1 limoen
- – limoenschil van 1 limoen
- – ½ citroensap (naar smaak toevoegen)
Botercréme (zijkant) Ingrediënten: ((Bron : recept komt van een High Tea workshop, zelf aangepast). Dit is een groot recept botercréme, het restant kan prima ingevroren worden in een plastic bakje.
- – 250 gram banketbakkersroom (zie hieronder)
- – 250 gram roomboter
- – 80 gram witte basterdsuiker
Banketbakkersroom Ingrediënten:
- – 250ml melk
- – ½ vanillestokje
- – 25 gram suiker
- – 25 gram custardpoeder
Ingrediënten Zwanensoes: (Bron : recept komt van een High Tea workshop, zelf aangepast)
- Dit recept is voor ong. 20 zwanensoezen.
- – 250ml water
- – 50 gram roomboter
- – snufje zout
- – 150 gram gezeefde bloem van de molenaar
- – 4 – 5 biologische eieren
- – 1 tl bakpoeder
- – bakplaat met bakpapier
- – 2 aardbeien
Ingrediënten Amandelkoekjes :
- – 50 gram florentine mix
- – 60 gram amandelschaafsel
Ingrediënten Opbouwen taart:
- – Onderbord Ø30cm
- – fondant
- – amandelkoekjes (variatie : witte chocolade krullen)
Werkwijze Zwanenmeer taart
Werkwijze Zanddeeg:
- De meel zeven. De suiker, vanillesuiker en boter toevoegen.
- Met een handmixer met deeghaken de ingrediënten snel tot een korrelig geheel maken.
- Met koele handen een bol maken, niet kneden.
- Evt. het deeg even laten rusten in de koelkast.
- Rol het deeg uit (max. 3mm).
- Doe het deeg in een met bakpapier bekleede bakvorm.
- Zet de hetelucht oven op 180°C (boven en onder warmte 200°C).
- Bak de koek lichtbruin in 15 minuten.
- Laat na het bakken de koek afkoelen op een rooster.
Werkwijze Aardbeienjam:
- Spoel de aardbeien af en snijd ze in stukjes.
- Meng ze met de geleisuiker en de geraspte citroenschil en pureer alles met de staafmixer.
- Breng de puree in een pan aan de kook en laat al roerend ca. 4 minuten koken.
- Schep het schuim af met een schuimspaan.
- Giet de hete jam door een trechter in een schaaltje.
- Laat de jam afkoelen.
Werkwijze lichte amandelbiscuit (joconde biscuit)
- – 2x bakblik van Ø22,9cm inspuiten met bakspray
- – 150 gram broyage, 75 gram biologisch ei (1 ei M = 48 gram) en 48 gram biologisch eigeel (1 eigeel M = 15 gram) samen licht opkloppen.
- – 57 gram Zeeuwse bloem (van de molenaar) doorspatelen.
- – 132 gram biologisch eiwit (1 eiwit M = 29 gram) en 48 gram suiker samen stijfkloppen en dan doorspatelen.
- Biscuit gelijkmatig verdelen over de 2 ingevetten bakblikken.
- Bakken 14 – 16 minuten op 170°C in een voorverwarmde oven.
- Het deeg is gaar wanneer je er zachtjes op drukt en het veert terug.
- Laat het biscuit na het bakken afkoelen op een rooster.
Werkwijze Red velvet cake:
- Verwarm de oven op 170°C (hetelucht).
- Klop de boter luchtig en klop de suiker er in delen door tot het mengsel licht en romig is.
- Klop het ei met het zout los en voeg het vanille-extract toe.
- Klop het ei op lage stand in een langzame stroom door de boter-suikermix.
- Klop de rode bietenpoeder erdoor, het hoort echt knalrood te worden.
- Smelt de chocolade au bain marie.
- Voeg de gesmolten chocolade toe aan de botermix.
- Voeg de appelciderazijn toe.
- Zeef de bloem, bakpoeder en bakingsoda.
- Spatel het bloemmengsel om en om met de slagroom bij de botermix. Begin en eindig met de bloem.
- Verdeel het beslag over de 2 ingevetten bakblikken (+ 220 gram per bakblik).
- Bak de cakes op 170°C (hetelucht) in 20 – 25 minuten gaar.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
Werkwijze Smand vulling:
- De slagroom met de klopvast stijf kloppen.
- Vanille suiker, limoenschil, limoensap en citroensap door de smand roeren.
- Dit door de slagroom roeren.
- Besmeer de taart lagen met een dun laagje smand vulling.
- Laat de taart minimaal 2 uur m.b.v. een plastic bakring of ring van het bakblik opstijven in de koelkast.
Ingrediënten Aardbeien coulis:
- – 120ml gepureerde aardbeien (+ 150 gram aardbeien)
- – 50 gram suiker
- – 3 blaadjes gelatine
- – rode likeur (aardbeien of framboos)
Werkwijze Aardbeien coulis:
- De gelatine laten weken in koud water of in rode likeur.
- De aardbeien schoonmaken en pureren.
- De gepureerde aardbeien samen met de suiker verwarmen.
- De gelatine met aanhangend vocht oplossen in het warme aardbeienpuree.
- Als het afgekoeld is, maar niet stijf, op de taart gieten en in de koelkast zetten.
Werkwijze Afsmeren botercréme (zijkant):
- De banketbakkersroom, boter en basterdsuiker mooi glad draaien met de ‘vlinder’ haak in de keukenmachine. Ong. 45 minuten kloppen met de keukenmachine.
- Eventueel op smaak brengen met smaakstoffen naar keuze.
- Voeg rode bietenpoeder of natuurlijke rode kleurstoffen toe.
Werkwijze Banketbakkersroom:
- Van de suiker en custardpoeder met een scheut melk een papje maken.
- Vanillestokje opensnijden, merg eruit schrapen en stokje en merg met de rest van de melk koken.
- Melk van het vuur nemen en een kleine hoeveelheid warme melk aan het papje toevoegen.
- Goed door roeren en al roerend de rest van de melk stapsgewijs toevoegen.
- Pan weer op het vuur plaatsen en even goed laten doorkoken.
- Om velvorming te voorkomen afdekken met plastic folie en laten afkoelen.
Werkwijze Zwanensoes:
- Water met boter in een pan aan de kook brengen.
- Pan van het vuur nemen en onmiddelijk de bloem toevoegen en goed mengen.
- Pan terug op het vuur zetten en verhitten en garen ong. 1 minuut (tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft).
- Pan weer van het vuur nemen en beslag in de keukenmachine doen (of beslagkom, bij gebruik van handmixer).
- Eén voor één de eieren toevoegen en goed doormixen.
- Als het beslag te stevig is een ½ ei extra toevoegen.
- Voeg een snufje zout toe.
- Doe het beslag in een spuitzak en spuit een 2 met kopje op een met bakpapier bekleede bakplaat. Maak met een mesje een snaveltje.
- Spuit voor het lijfje, ronde soezen (walnoot model) met een staartje.
- Bakken op 220°C hetelucht in een voorverwarmde oven.
- Lichaam : 25 minuten. Kopje : 12 – 13 minuten.
- Laat de soezen goed afkoelen.
- Snijdt de soezenbol horizontaal doormiddel, dit wordt het lijfje.
- Snijdt het bovenste dekseltje verticaal doormidden, dit worden de vleugeltjes.
- Vul de soes met smandvulling en kleine stukjes aardbeien.
- Zet de soezenzwaan in elkaar.
- Bestrooi er lichtjes poedersuiker overheen.
Werkwijze Amandelkoekjes:
- Meng de mix met de amandelschaafsel.
- Maak 12 langwerpige hoopjes.
- Bak de koekjes in 10 minuten licht bruin in een voorverwarmde oven op 140°C hetelucht
- (160°C boven-onder warmte).
Werkwijze Opbouwen taart:
- Bekleed een onderbord met fondant.
- Druk hier evt. de naam van de taart in met een speciale fondant stempel.
- Doe hier een vetvrij taartkarton van <20cm op.
- Begin met de koekbodem, besmeer deze met de homemade aardbeienjam.
- Zorg ervoor dat de 4 cakebodems een gelijke hoogte hebben. Snijdt ze z.n. bij.
- Leg een laag amandelbiscuit en red velvet cake op elkaar, snijdt/druk hier 4 verschillende grootte rondjes uit.
- Verwissel 2 cake rondjes met elkaar, zodat je al een begin van het domino effect krijgt.
- Herhaal dit met de andere 2 cakes.
- Leg een laag domino cake op de aardbeienjam, besmeer deze met de smand vulling.
- Herhaal dit met de andere 3 lagen.
- Smeer op de bovenkant een dun laagje smand créme zodat de taart mooi egaal wordt.
- Zet de taart even in de vriezer of laat hem opstijven in de koelkast met een plastic taartring.
- Voeg de aardbeien coulis op de taart.
- Laat deze weer even opstijven, voordat de taartring eraf gaat.
- Smeer op de zijkant de botercréme en druk de amandelkoekjes tegen aan.
- Zet de zwanensoes in het midden van de taart.
- Decoreer de taart verder naar wens.