Zwanenmeer

5e prijs Taartenbakwedstrijd was voor de taart Zwanenmeer van Judith Ruth de Boer. Het is een eigen compositie waarbij ook diverse recepten gecombineerd en aangepast zijn.

Zanddeeg Ingrediënten: (Bron : Duits bakboek ‘Torten’, zelf aangepast)



  • – 100 gram Zeeuwse bloem (van de molenaar)
  • – 30 gram suiker
  • – 1 pakje vanille suiker
  • – 70 gram boter
  • – Bakvorm Ø20cm

Aardbeienjam Ingrediënten:

  • – 200 gram aardbeien
  • – 100 gram geleisuiker (2:1)
  • – ½ el geraspte schil van een onbespoten citroen

Lichte amandelbiscuit (joconde biscuit) Ingrediënten (Bron : recept komt van een Patisserie workshop, zelf aangepast)

  • – 2x bakblik van Ø22,9cm
  • * Doordat het biscuit iets krimpt gebruik je hiervoor een iets groter bakblik dan bij de redvelvet cake.
  • – bakspray
  • – 150 gram broyage (75 gram gemalen amandelen en/of hazelnoten en 75 gram poedersuiker)
  • – 75 gram biologisch ei (1 ei M = 48 gram)
  • – 48 gram biologisch eigeel (1 eigeel M = 15 gram)
  • – 57 gram Zeeuwse bloem (van de molenaar).
  • – 132 gram biologisch eiwit (1 eiwit M = 29 gram)
  • – 48 gram suiker

Red velvetcake Ingrediënten: (bron : Dessert tables, zelf aangepast)

  • – 2x bakblik van Ø20cm
  • – bakspray
  • – 100 gram boter, op kamertemperatuur
  • – 175 gram suiker
  • – 1 biologisch ei
  • – snufje zout
  • – 1 tl vanille-extract
  • – 25 gram pure chocolade (of cacao poeder)
  • – natuurlijke rode kleurstoffen PME (of bietenpoeder)
  • – 200 gram Zeeuwse bloem (van de molenaar)
  • – ½ tl natriumbi-carbonaat (bakingsoda)
  • – ½ tl bakpoeder
  • – 1 tl appelciderazijn
  • – 60ml slagroom en 60ml karnemelk

Smand vulling ingrediënten

  • – 250ml smand (variatie : mascarpone)
  • *Verkrijgbaar in Duitse supermarkten, het lijkt op een combinatie van mascarpone, monchou, crème fraîche)
  • – 300ml slagroom
  • – 2 zakjes klopvast
  • – 4 zakje vanillesuiker
  • – sap van 1 limoen
  • – limoenschil van 1 limoen
  • – ½ citroensap (naar smaak toevoegen)

Botercréme (zijkant) Ingrediënten: ((Bron : recept komt van een High Tea workshop, zelf aangepast). Dit is een groot recept botercréme, het restant kan prima ingevroren worden in een plastic bakje.

  • – 250 gram banketbakkersroom (zie hieronder)
  • – 250 gram roomboter
  • – 80 gram witte basterdsuiker

Banketbakkersroom Ingrediënten:

  • – 250ml melk
  • – ½ vanillestokje
  • – 25 gram suiker
  • – 25 gram custardpoeder

Ingrediënten Zwanensoes: (Bron : recept komt van een High Tea workshop, zelf aangepast)

  • Dit recept is voor ong. 20 zwanensoezen.
  • – 250ml water
  • – 50 gram roomboter
  • – snufje zout
  • – 150 gram gezeefde bloem van de molenaar
  • – 4 – 5 biologische eieren
  • – 1 tl bakpoeder
  • – bakplaat met bakpapier
  • – 2 aardbeien

Ingrediënten Amandelkoekjes :

  • – 50 gram florentine mix
  • – 60 gram amandelschaafsel

Ingrediënten Opbouwen taart:

  • – Onderbord Ø30cm
  • – fondant
  • – amandelkoekjes (variatie : witte chocolade krullen)

Werkwijze Zwanenmeer taart

Werkwijze Zanddeeg:

  1. De meel zeven. De suiker, vanillesuiker en boter toevoegen.
  2. Met een handmixer met deeghaken de ingrediënten snel tot een korrelig geheel maken.
  3. Met koele handen een bol maken, niet kneden.
  4. Evt. het deeg even laten rusten in de koelkast.
  5. Rol het deeg uit (max. 3mm).
  6. Doe het deeg in een met bakpapier bekleede bakvorm.
  7. Zet de hetelucht oven op 180°C (boven en onder warmte 200°C).
  8. Bak de koek lichtbruin in 15 minuten.
  9. Laat na het bakken de koek afkoelen op een rooster.

Werkwijze Aardbeienjam:

  1. Spoel de aardbeien af en snijd ze in stukjes.
  2. Meng ze met de geleisuiker en de geraspte citroenschil en pureer alles met de staafmixer.
  3. Breng de puree in een pan aan de kook en laat al roerend ca. 4 minuten koken.
  4. Schep het schuim af met een schuimspaan.
  5. Giet de hete jam door een trechter in een schaaltje.
  6. Laat de jam afkoelen.

Werkwijze lichte amandelbiscuit (joconde biscuit)

  1. – 2x bakblik van Ø22,9cm inspuiten met bakspray
  2. – 150 gram broyage, 75 gram biologisch ei (1 ei M = 48 gram) en 48 gram biologisch eigeel (1 eigeel M = 15 gram) samen licht opkloppen.
  3. – 57 gram Zeeuwse bloem (van de molenaar) doorspatelen.
  4. – 132 gram biologisch eiwit (1 eiwit M = 29 gram) en 48 gram suiker samen stijfkloppen en dan doorspatelen.
  5. Biscuit gelijkmatig verdelen over de 2 ingevetten bakblikken.
  6. Bakken 14 – 16 minuten op 170°C in een voorverwarmde oven.
  7. Het deeg is gaar wanneer je er zachtjes op drukt en het veert terug.
  8. Laat het biscuit na het bakken afkoelen op een rooster.

Werkwijze Red velvet cake:

  1. Verwarm de oven op 170°C (hetelucht).
  2. Klop de boter luchtig en klop de suiker er in delen door tot het mengsel licht en romig is.
  3. Klop het ei met het zout los en voeg het vanille-extract toe.
  4. Klop het ei op lage stand in een langzame stroom door de boter-suikermix.
  5. Klop de rode bietenpoeder erdoor, het hoort echt knalrood te worden.
  6. Smelt de chocolade au bain marie.
  7. Voeg de gesmolten chocolade toe aan de botermix.
  8. Voeg de appelciderazijn toe.
  9. Zeef de bloem, bakpoeder en bakingsoda.
  10. Spatel het bloemmengsel om en om met de slagroom bij de botermix. Begin en eindig met de bloem.
  11. Verdeel het beslag over de 2 ingevetten bakblikken (+ 220 gram per bakblik).
  12. Bak de cakes op 170°C (hetelucht) in 20 – 25 minuten gaar.
  13. Laat ze afkoelen op een rooster.

Werkwijze Smand vulling:

  1. De slagroom met de klopvast stijf kloppen.
  2. Vanille suiker, limoenschil, limoensap en citroensap door de smand roeren.
  3. Dit door de slagroom roeren.
  4. Besmeer de taart lagen met een dun laagje smand vulling.
  5. Laat de taart minimaal 2 uur m.b.v. een plastic bakring of ring van het bakblik opstijven in de koelkast.

Ingrediënten Aardbeien coulis:

  1. – 120ml gepureerde aardbeien (+ 150 gram aardbeien)
  2. – 50 gram suiker
  3. – 3 blaadjes gelatine
  4. – rode likeur (aardbeien of framboos)

Werkwijze Aardbeien coulis:

  1. De gelatine laten weken in koud water of in rode likeur.
  2. De aardbeien schoonmaken en pureren.
  3. De gepureerde aardbeien samen met de suiker verwarmen.
  4. De gelatine met aanhangend vocht oplossen in het warme aardbeienpuree.
  5. Als het afgekoeld is, maar niet stijf, op de taart gieten en in de koelkast zetten.

Werkwijze Afsmeren botercréme (zijkant):

  1. De banketbakkersroom, boter en basterdsuiker mooi glad draaien met de ‘vlinder’ haak in de keukenmachine. Ong. 45 minuten kloppen met de keukenmachine.
  2. Eventueel op smaak brengen met smaakstoffen naar keuze.
  3. Voeg rode bietenpoeder of natuurlijke rode kleurstoffen toe.

Werkwijze Banketbakkersroom:

  1. Van de suiker en custardpoeder met een scheut melk een papje maken.
  2. Vanillestokje opensnijden, merg eruit schrapen en stokje en merg met de rest van de melk koken.
  3. Melk van het vuur nemen en een kleine hoeveelheid warme melk aan het papje toevoegen.
  4. Goed door roeren en al roerend de rest van de melk stapsgewijs toevoegen.
  5. Pan weer op het vuur plaatsen en even goed laten doorkoken.
  6. Om velvorming te voorkomen afdekken met plastic folie en laten afkoelen.

Werkwijze Zwanensoes:

  1. Water met boter in een pan aan de kook brengen.
  2. Pan van het vuur nemen en onmiddelijk de bloem toevoegen en goed mengen.
  3. Pan terug op het vuur zetten en verhitten en garen ong. 1 minuut (tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft).
  4. Pan weer van het vuur nemen en beslag in de keukenmachine doen (of beslagkom, bij gebruik van handmixer).
  5. Eén voor één de eieren toevoegen en goed doormixen.
  6. Als het beslag te stevig is een ½ ei extra toevoegen.
  7. Voeg een snufje zout toe.
  8. Doe het beslag in een spuitzak en spuit een 2 met kopje op een met bakpapier bekleede bakplaat. Maak met een mesje een snaveltje.
  9. Spuit voor het lijfje, ronde soezen (walnoot model) met een staartje.
  10. Bakken op 220°C hetelucht in een voorverwarmde oven.
  11. Lichaam : 25 minuten. Kopje : 12 – 13 minuten.
  12. Laat de soezen goed afkoelen.
  13. Snijdt de soezenbol horizontaal doormiddel, dit wordt het lijfje.
  14. Snijdt het bovenste dekseltje verticaal doormidden, dit worden de vleugeltjes.
  15. Vul de soes met smandvulling en kleine stukjes aardbeien.
  16. Zet de soezenzwaan in elkaar.
  17. Bestrooi er lichtjes poedersuiker overheen.

Werkwijze Amandelkoekjes:

  1. Meng de mix met de amandelschaafsel.
  2. Maak 12 langwerpige hoopjes.
  3. Bak de koekjes in 10 minuten licht bruin in een voorverwarmde oven op 140°C hetelucht
  4. (160°C boven-onder warmte).

Werkwijze Opbouwen taart:

  1. Bekleed een onderbord met fondant.
  2. Druk hier evt. de naam van de taart in met een speciale fondant stempel.
  3. Doe hier een vetvrij taartkarton van <20cm op.
  4. Begin met de koekbodem, besmeer deze met de homemade aardbeienjam.
  5. Zorg ervoor dat de 4 cakebodems een gelijke hoogte hebben. Snijdt ze z.n. bij.
  6. Leg een laag amandelbiscuit en red velvet cake op elkaar, snijdt/druk hier 4 verschillende grootte rondjes uit.
  7. Verwissel 2 cake rondjes met elkaar, zodat je al een begin van het domino effect krijgt.
  8. Herhaal dit met de andere 2 cakes.
  9. Leg een laag domino cake op de aardbeienjam, besmeer deze met de smand vulling.
  10. Herhaal dit met de andere 3 lagen.
  11. Smeer op de bovenkant een dun laagje smand créme zodat de taart mooi egaal wordt.
  12. Zet de taart even in de vriezer of laat hem opstijven in de koelkast met een plastic taartring.
  13. Voeg de aardbeien coulis op de taart.
  14. Laat deze weer even opstijven, voordat de taartring eraf gaat.
  15. Smeer op de zijkant de botercréme en druk de amandelkoekjes tegen aan.
  16. Zet de zwanensoes in het midden van de taart.
  17. Decoreer de taart verder naar wens.
Zwanenmeer van Judith Ruth de Boer. Foto: Manon Notermans
Zwanenmeer van Judith Ruth de Boer. Foto: Manon Notermans
Zwanenmeer van Judith Ruth de Boer. 5e prijs.
Zwanenmeer van Judith Ruth de Boer. 5e prijs.
Zwanenmeer van Judith Ruth de Boer. 5e prijs Festival Zoet
Zwanenmeer van Judith Ruth de Boer. 5e prijs Festival Zoet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *