Rudy Depelsemaecker won in 2016 met “Rudy’s Decadente Chocoladetaart” de 1e prijs op het Festival der Zoete Verleidingen. 
1e Prijs Taartenbakwedstrijd Festival Zoet 2016. Rudy Depelsemaecker

Ingrediënten en benodigheden voor een taart van 12 a 16 personen.

 • 1 vierkant inox vorm van 23cm x23cm (voor de opbouw van de taart)
 • 1 brugpaletmesje
 • Keukenrobot
 • Bakplaat van 40cm x 60cm

Ingredienten Biscuit:

 • 300gr eieren
 • 150gr suiker S2
 • 80gr tarwebloem (samen met maïzena en cacaopoeder zeven)
 • 55gr maïzena
 • 20gr cacaopoeder
 • 150gr gesmolten boter
 • 75gr fijne chocoladeschilfers (melk of puur)

Ingrediënten abrikozenconfituur:

 • 650gr gedroogde abrikozen
 • 900ml vers appelsap
 • 3 citroenen (enkel voor het sap)
 • 675gr Suiker S2

Ingrediënten crème au beurre:

 • 200gr suiker
 • 80gr water
 • 10gr glucose
 • 2 eieren
 • 250gr melkerijboter op kamertemperatuur
 • 150gr pure chocolade (fondant) gesmolten

Ingrediënten ganache puur:

 • 130gr pure chocolade (gesmolten)
 • 100gr room 40% vet op kamertemperatuur
 • 50gr volle melk op kamertemperatuur
 • 25gr glucose

Ingredienten Vulling laag 1:

 • 200gr abrikozenconfituur (1 dag op voorhand maken)

Ingredienten Vulling laag 2:

 • 100gr boter rechtstreeks uit de koelkast
 • 200gr marsepein (50% amandelen, 50% suiker)

Ingredienten Vulling laag 3:

 • Boterroom met chocoladesmaak (crème au beurre)

Werkwijze

Bereiding biscuit:

Eieren en suiker zeer luchtig opkloppen. De gezeefde mengeling maïzena/cacaopoeder/bloem toevoegen. Kort de chocoladeschilfers ondermengen. Uitstrijken op een bakplaat van 40×60. Afbakken op 180°C gedurende ongeveer 25 minuten.

Bereiding vulling 1 (abrikozenconfituur):

Week de abrikozen in het appelsap en laat een nacht rusten in de koelkast. Doe het geweekte abrikozen samen met citroensap in een kookpan met deksel en breng aan de kook. Laat sudderen gedurende 2 minuten (hou constant het deksel op de pot). Voeg het suiker toe, ondermeng zeer goed en laat opnieuw sudderen voor ongeveer 15 à 20 minuten (zonder deksel). Controleer regelmatig de binding/stevigheid van confituur door een staaltje te laten afkoelen. Indien de stevigheid goed is de confituur laten afkoelen. De afgekoelde abrikozenconfituur glad roeren en een nacht in de koelkast zetten.

Bereiding vulling 2:

 1. De koude boter en de marsepein samen glad wrijven.

Bereiding vulling 3 (crème au beurre):

 1. Suiker, water, glucose samen aan de kook brengen tot 118°C (=kooksuiker). Van zodra het kooksuiker 100°C bereikt de eieren opkloppen tot luchtig schuim. Bij 118°C het kooksuiker straalsgewijs toevoegen bij de eieren (aan zijkant van kuip gieten). De luchtige massa lauw laten kloppen. De boter op kamertemperatuur in stukjes toevoegen aan een traag tempo. Voeg de gesmolten chocolade toe.

Afdeklaag:

 1. Fondant ganache (1 dag op voorhand maken)

Bereiding afdeklaag (ganache):

 1. Breng de room samen met melk en glucose aan de kook.
 2. Van zodra de massa kookt het vuur doven en de massa bij de gesmolten chocolade gieten. Goed onderroeren. Eventjes laten staan (5 min.) en opnieuw onderroeren. Laten overnachten in koelkast.

Bereiding versiering:

 1. Je kunt deze taart versieren naar eigen goeddunken. Ik heb gekozen voor 12 mini roosjes in marsepein gemaakt in de kleuren van de Nederlandse vlag en deze op een gebrand marsepeinplaatje van 2,5cm x 4 cm geplaatst.
 2. Rol de gekleurde marsepein uit en steek kleine rondjes uit. Vorm de roosje en de blaadjes. Rol de witte marsepein uit. Steek rechthoekjes van 2,5 x 4 uit en brand ze af met een bunsenbrander (gasbrander). Plaats de roosjes op de plaatjes en laat drogen.

Opbouw van de taart:

 1. De afgekoelde biscuit uitsteken met je vorm zodat je 4 gelijke vierkanten van 23×23 hebt. Leg één deel in de inox vorm. Strijk hierop de abrikozenconfituur (vulling 1). Leg opnieuw een vierkantje biscuit en strijk hierop de marsepein/boter (vulling 2) ongeveer 1 cm dik. Leg een derde stukje biscuit en strijk daarop de boterroom met chocoladesmaak (vulling3). Leg hierop het vierde laagje biscuit en bestrijk opnieuw met een dun laagje chocolade boterroom. Laten opstijven in diepvries op -18°C gedurende tenminste 2 uren.

Afwerken van de taart:

 1. Laat de ganache smelten in de microgolfoven op 500 Watt. Overgiet de diepgevroren taart met de ganache. Maak een streng met witte en bruine marsepein om de onderkant van de taart af te werken. Versier de bovenkant met de roosjes. Verdeel in 12 stukken.
chocoladetaart
Rudy’s Decadente Chocoladetaart. Eerste prijs Taartenbakwedstrijd Festival Zoet 2016

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *