Citroen Rabarbertaart met macarons
Recipe Type: 2015 Wedstrijdtaart Festival der Zoete Verleidingen, 3e Prijs
Author:
Let op! Het recept is voor 3 taarten van Ø 18cm. De taarten kunnen prima in de vriezer bewaard blijven tot gebruik. Laat hem in de koelkast ontdooien en decoreer hem vlak voor het serveren. Deze taart is glutenvrij Inspiratiebron: Bakery institute, Zaandam
Ingredients
- Jaconde biscuit:
- 25g roompoeder
- 45g maizena
- 190g amandelpoeder
- 225g heel ei
- 200g suiker
- 190g eiwit
- Citroencrème:
- 200g citroensap
- 400g eieren
- 200g suiker
- 15g Maizena
- 4g gelatine
- 20g water
- 200g boter
- RabarberAardbeiengelei:
- 250g rabarber
- 250g aardbeien
- 150g basterdsuiker
- 10g gelatine
- 25g water
- Witte chocolade mousse:
- 40g eidooier
- 30g heel ei
- 100g suiker
- 250g witte chocolade (Callebout)
- 75g melk
- 10g gelatine
- 50g water
- 375g slagroom
- 375g mascarpone
- Citroenmacaron:
- 150g amandelmeel
- 110g eiwit
- 150g poedersuiker
- gele kleurstof
- 150g suiker
- 1tl citroenzest
Instructions
- Benodigdheden:
- taartringen zonder bodem Ø15x4cm en Ø18cmx5cm
- (Aluminium)plaatje of plat bord
- bavaroiselint
- keukenfolie
- keukenmixer
- suikerthermometer
- Jaconde biscuit:
- Roompoeder, maizena, amandelmeel zeven.
- Eieren met één deel suiker opkloppen.
- Eiwitten met één deel suiker tot stevig schuim kloppen.
- Droge deel door eigeelmengsel mengen.
- Eiwit erdoor mengen.
- Verdelen over twee bakplaten van 30×40.
- Bakken 230°C gedurende ongeveer 10 min.
- Afkoelen.
- Uitsnijden: 6 ringen van Ø15cm.
- Citroencrème:
- Gelatine weken in het water.
- Maizena met iets koud water vermengen.
- Citroensap met deel van de suiker verwarmen tot 80°C.
- Maizena toevoegen.
- Doorkoken en aan de eieren toevoegen.
- Goed mengen, daarna weer terug in de pan gieten.
- Verwarmen tot het gaat binden, 85°C.
- Gelatine toevoegen.
- Afkoelen tot 45°C.
- Boter, in kleine blokjes, door de crème mengen.
- RabarberAardbeiencompote:
- Gelatine weken in het water.
- Rabarber in kleine stukjes snijden en in een beetje water gaar koken.
- Aardbeien in stukjes en munttakjes toevoegen en kort meekoken.
- Laten afkoelen tot 85°C Munttakjes verwijderen.
- Gelatine en suiker toevoegen aan de compote.
- Afkoelen tot compote begint te geleren.
- Onderkant van de kleine ring bekleden met huishoudfolie en op een plaatje zetten.
- Compote in de ring gieten (laag van 1 cm) en invriezen.
- Opbouw interieur:
- Bekleed een (aluminium) plaatje met plastic folie.
- Zet de kleinste ring op de plaat.
- Bekleed de ring met bavaroisefolie.
- Leg 1 plak jacondebiscuit in de ring.
- Giet hierop een laagje citroencrème van 1 cm.
- Leg hierop 1 plak jacondebiscuit.
- Leg hierop de ingevroren compote.
- Eindig met de laatste plak jacondebiscuit.
- Zet het geheel in de vriezer gedurende min. 4 uur of overnacht.
- Witte chocolade mousse:
- Gelatine weken in het water.
- Melk verwarmen.
- Gelatine toevoegen.
- Chocolade in een kom, melk toevoegen.
- Mengen tot alle chocolade is gesmolten.
- Afkoelen tot 25°C.
- Eieren en eidooier opkloppen met een mixer.
- Suiker met een beetje water koken tot 121°C.
- Mixer op een rustige stand, suikerstroop erbij gieten.
- Daarna op de snelste stand kloppen tot koud.
- Slagroom met macarpone lobbig kloppen.
- Chocolade en eimengsel voorzichtig mengen.
- Slagroom/kwark erdoor mengen.
- Opbouw exterieur:
- Bekleed een plaat met plastic folie.
- Zet de grootste ring op de plaat.
- Bekleed de ring met bavaroisefolie.
- Schep de mousse in de vorm.
- Druk het interieur in de mousse.
- Zorg dat de bovenkant gelijk met de ring is.
- Zet het geheel gedurende minimaal 4 uur in de vriezer.
- Afwerking:
- Verwijder de ring van de taart.
- Breng een laag citroencrème op de bevroren taart.
- Taart laten ontdooien in de koelkast.
- Verwijder de bavaroisefolie
- Hierna de taart decoreren met rabarber, aardbeien, (witte) chocolade en/of citroenmacarons.
- Citroenmacaron:
- Amandelmeel en poedersuiker zeven.
- Mengen met 1 deel eiwit, kleurstof en citroenzest.
- Andere deel eiwit in mixer licht opkloppen.
- Suiker met een beetje water koken tot 121°C.
- Mixer op een rustige stand, suikerstroop erbij gieten.
- Daarna op de snelste stand kloppen tot koud.
- Eiwit door amandelmengsel mengen en in spuitzak doen.
- Doppen spuiten.
- Bakken in oven 140°C, ongeveer 15 min.
- Macarons vullen met citroencrème.
3.3.3077
Alleen de ingrediëntenlijst klinkt al heel erg goed! Ik ben benieuwd naar de foto. 🙂
Alleen al de ingrediëntenlijst ziet er al verleidelijk uit. Ik ben benieuwd naar de foto!