Willy Wonka Carrotcake 2e Prijs
Recipe Type: 2015 Wedstrijdtaart Festival der Zoete Verleidingen, 2e Prijs
Author: Hilde de Vries
Ingredients
 • Bodem:
 • 25 gram boter
 • 110 gram geroosterde walnoten
 • 40 gram geroosterde pistachenoten
 • 130 150 gram gedroogd fruit (mengsel van ananas, abrikozen en dadels)
 • Carrot cake:
 • 215 gram gekookte wortels (je hoeft ze niet per se te schillen)
 • 1 blikje met ananas (435 gram)
 • 240 gram bloem
 • 1 tl gemalen kaneel
 • ½ tl gemalen nootmuskaat
 • ½ tl gemalen gember
 • 1 tl zout
 • ½ tl dubbelkoolzure soda
 • 210 ml zonnebloemolie
 • 3 eieren (maat M)
 • 380 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1 eetlepel zelf gemaakt vanille extract
 • 75 gram gemalen kokos
 • 70 gram gemalen walnoten
 • 30 gram gemalen pistachenoten
 • Geraspte schil van een ½ limoen
 • Lime curd:
 • 135 gram kristalsuiker
 • 2 grote eieren
 • sap en schil van 3 limoenen (ongeveer 0,75 dl sap)
 • 50 gram boter op kamertemperatuur, in blokjes
 • Meringue:
 • 150 gram eiwit ( = ongeveer 5 eiwitten)
 • 300 gram fijne kristalsuiker
 • witte chocolade om te bestrijken
 • Limoen mascarpone room:
 • 400 gram naturel roomkaas
 • rasp en sap van 2 limoenen
 • 200 gram mascarpone
 • 100 gram poedersuiker
 • Versiering:
 • zie beschrijving
Instructions
 1. Notenbodem: Maal de noten fijn en doe deze in een kom. Maal daarna het gedroogde fruit fijn en voeg de gesmolten boter toe. Voeg een snufje zout toe en meng alle ingrediënten samen. Voeg evt. nog wat water toe. Verdeel de bodem over een met plasticfolie beklede taartring of springvorm.
 2. Carrot cake: Pureer de wortels samen met de ananasstukjes en het ananassap uit het blik tot een puree. Laat dit afkoelen. Zeef de bloem, specerijen, zout en de dubbelkoolzure soda in een kom. Meng in een andere kom de olie, eieren, suiker, vanille extract, kokos, walnoten, pistachenoten en limoenschil. Meng dan de droge ingrediënten door de natte ingrediënten en giet het beslag in twee (met bakpapier beklede en ingevette) springvormen. Bak de taarten in ongeveer 30 40 minuten gaar.
 3. Lime curd (uit Trendy Taarten van Linda Lomelino): Doe de suiker, eieren en limoenschil en sap in een hittebestendige kom en zet die op een pan zachtkokend water. Klop de hele tijd met de garde, zodat de curd niet stolt, anders wordt het roerei! Neem de curd van het vuur en roer de boter erdoor tot die gesmolten is. Giet in een pot met deksel.
 4. Meringue (uit Meringue Girls cookbook): Verwarm de oven voor op 200C en bekleed een diepe bakvorm ( rond of vierkant, dat maakt niet uit) met bakpapier. Weeg hierin de suiker af en zet de vorm gedurende 5 minuten in het midden van de oven. Klop ondertussen de eiwitten in een kom stijf. Begin eerst op de laagste stand van de mixer te kloppen en verhoog de stand telkens zodat er een stijf schuim ontstaat. Dit kun je checken door de kom boven je hoofd te houden: als er niets uit valt, zijn de eiwitten stijf genoeg! Neem dan de suiker uit de oven: de suiker is lichtbruin geworden en de randjes kunnen al een beetje gekaramelliseerd zijn. Verlaag de oventemperatuur naar 100C (voor de meringues zelf straks). Voeg hierna de warme suiker, lepel voor lepel, toe aan de eiwitten terwijl je op de hoogste stand van de mixer blijft kloppen. Voeg de gekaramelliseerde ( goudbruine) stukjes suiker niet toe aan het mengsel, want dit zal klontjes veroorzaken! Blijf nog ongeveer 5 minuten kloppen nadat je alle suiker hebt toegevoegd. Het mengsel is klaar als het stijf, glanzend en glad is. Je kunt een beetje mengsel tussen je vingertoppen wrijven om te voelen of de suiker is opgelost. Als het mengsel nog korrelig aanvoelt, klop het dan nog een paar minuten extra. Spatel het mengsel op de bakplaat en maak een mooie ronde vorm (ter breedte van je springvorm) van ongeveer 1 cm dik. Bak de meringue in ca. 50 minuten gaar. Besmeer de meringue met een heel dun laagje witte chocolade zodat deze krokant blijft aan de buitenkant.
 5. Limoen mascarpone room: Meng alle ingrediënten tot een glad mengsel.
 6. Het in elkaar zetten van de taart: Begin met de bodem van de taart. Smeer hier een dun laagje limoen mascarpone room op. Leg er dan een dunne laag carrot cake op en druk deze zacht aan. Besmeer de cake met lime curd en leg de meringue laag op de cake. Besmeer de meringue met een dun laagje limoen mascarpone room en leg de tweede laag carrot cake er op. Dek de gehele taart af met limoen mascarpone room.
 7. Versiering van de taart: Geroosterde kokos, geroosterde pistachenootjes en walnoten, mini meringues, op smaak gebracht met pistache en kokos (evt. gevuld met lime curd), zelfgemaakte gekonfijte wortel, zelfgemaakte gekonfijte limoen
3.3.3077

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *