Nootgeval!
Nootgeval taart. Is de Wedstrijdtaart Festival der Zoete Verleidingen 2015, 1e prijs
Het recept is van Nadine Kuipers.
Ingrediënten

Oriëntmassa:

 • 50 gram roomboter
 • 150 gram witte basterdsuiker
 • 100 gram golden syrup
 • 60 gram slagroom
 • 60 gram amandelschaafsel
 • 120 gram pindas

Frangipane:

 • 50 gram zachte roomboter
 • 200 gram amandelspijs (100 gram blanke amandelen + 100 gram suiker en 1 ei fijnmalen in keukenmachine)
 • 20 gram bloem
 • 1 ei

Deeg:

 • 125 gram roomboter
 • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 3 gram zout
 • ½ ei
 • 15 gram water
 • 250 gram bloem
 • 5 gram bakpoeder

Bodem:

 • fonceerdeeg
 • frangipane

Banketbakkersroom voor walnotencrème:

 • 1/2 vanillestokje
 • 250 ml melk
 • 75 g suiker
 • 2 eidooiers
 • 1 el bloem

Walnotenpuree voor walnotencrème:

 • 125 gram walnoten
 • 75 gram suiker

Walnotencrème:

 • 150 gram zachte boter
 • Banketbakkersroom
 • Walnotenpuree
 • Scheutje walnotenlikeur

Giandujabollen:

 • 6 eidooiers
 • 90 g suiker
 • 90 ml water
 • 230 g Gianduja (hazelnotennougat)
 • 330 g stijfgeklopte slagroom
 • 2 velletjes gelatine

Opbouw en afwerking:

 • Gebakken bodem
 • Walnotencrème
 • Bevroren Giandujamousse
 • 100 g gesmolten melkchocoladecouverture
 • Plakjes oriëntmassa

Werkwijze

 1. Oriëntmassa: verwarm de oven voor op 160 graden. Verhit de boter, basterdsuiker, stroop en slagroom. Roer het amandelschaafsel en de pindas erdoor. Laat het mengsel afkoelen en rol er met vochtige handen balletjes van. Leg de bolletjes op een ruime afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze lat. Bak ze 12 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze goudbruin zijn.
 2. Frangipane: Klop de boter met het amandelspijs luchtig, tot er geen klontjes meer inzitten. Klop het ei erdoor en tot slot de bloem. Doe in een spuitzak.
 3. Deeg: Meng boter, suiker, zout, ei, en water. Kneed dan de bloem en bakpoeder erdoor. Laat het deeg voor gebruik enkele uren rusten in de koelkast.
 4. Bodem: Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een vlaaipan van 24 cm in met boter en bekleed hem met dun uitgerold deeg. Spuit de frangipane op het deeg en strijk glad met een spatel. Bak de bodem zon 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.
 5. Banketbakkersroom voor walnotencrème: Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje warme melk door het eimengsel en schenk terug in de pan. Roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Laat de banketbakkersroom afgedekt afkoelen.
 6. Walnotenpuree voor walnotencrème: Rooster de walnoten in een oven van 160 graden. Laat afkoelen. Maal ze fijn in de keukenmachine met de suiker. Bewaar afgesloten in de koelkast.
 7. Walnotencrème: Klop met een mixer banketbakkersroom glad, en klop er vervolgens de boter door. Klop als laatste de walnotenpuree erdoor en walnotenlikeur naar smaak. Bewaar in een spuitzak.
 8. Giandujabollen: Week de gelatine in water. Breng het water met de suiker aan de kook tot een siroop die licht gekarameliseerd is van kleur (zon 150 graden). Klop ondertussen de eidooiers schuimig. Giet de kokende siroop in een dunne straal bij de dooiers terwijl de mixer op de hoogste stand doorklopt. Blijf mixen zodat het mengsel wat afkoelt. Smelt de nougat / gianduja au bainmarie. Los de gelatine erin op. Klop het gesmolten nougatmengsel door het eimengsel. Spatel als laatste de slagroom erdoor totdat alles is gemengd. Bewaar de mousse in een afsluitbaar bakje in de diepvries.
 9. Opbouw en afwerking: Spuit de walnotencrème op de bodem en strijk glad. Maak met een kleine ijstang of lepels bollen van de hazelnotenmousse en leg deze in een cirkel op de taart, op iedere punt één. Zet de taart een uur in de vriezer. Wanneer de taart koel is, smelt dan de chocolade aubain marie. Zet de taart op een rooster en doe lepels chocolade over de bollen hazelnootmousse. Decoreer de taart door er plakjes oriëntmassa in te steken.

nootgeval taartrecept

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *