Bananalicious – Tine Wijnne-Boer
Recipe Type: Taart
Author:
Bronvermelding: http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/121171-banana-cream-pie-weelderige-taart-uit-new-orleans.html
Ingredients
- Ingrediënten voor de taartkorst:
- 250 gram digestieve koekjes
- 100 gram roomboter
- 50 gram kristalsuiker
- Ingrediënten voor de taartvulling:
- 1 liter vloeibare slagroom
- 2 zakjes klopfix
- 350 ml volle melk
- 250 gram kristalsuiker
- 60 gram maizena
- 1 vanillestokje
- ½ theelepel puur vanille extract
- 4 eierdooiers
- 2 eieren
- 1½ kilo rijpe bananen, ongeveer 9 stuks
- Ingrediënten voor de karamelsaus:
- 150 gram kristalsuiker
- 120 ml vloeibare slagroom
- 50 ml volle melk
- 30 ml water (2 eetlepels)
- enkele druppels citroensap
- Ingrediënten voor de chocoladesaus:
- 140 gram roomboter
- 250 gram goede pure chocolade in stukjes
- ½ theelepel puur vanille extract
- Voor de garnering:
- geschaafde chocolade
- poedersuiker
- eventueel een muntblaadje
Instructions
- Werkwijze:
- Eerst de vulling maken
- U maakt eerst de vulling voor de taart omdat deze minstens 4 uur gekoeld moet worden in de koelkast, u kunt de vulling ook een dag van te voren maken dat is wel zo makkelijk. Dit geldt ook voor de karamelsaus, de chocoladesaus kunt u het beste maken nadat u de taart hebt samengesteld, vlak voor het opdienen, want deze dient warm geserveerd te worden.
- Bereiding van de custard taartvulling
- * Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit,
- * doe 500 ml van de room, 350 ml melk, 100 gram suiker, het vanillestokje en het merg in een pan met dikke bodem,
- * breng het langzaam net aan de kook, roer tussendoor om de suiker op te lossen, neem de pan daarna van het vuur,
- * meng in een beslagkom de eierdooiers, de eieren, de maizena en 50 gram suiker goed door elkaar,
- * neem een kopje van de hete room af en giet dit langzaam bij het eiermengsel terwijl u snel roert met een garde,
- * daarna giet u al roerend langzaam het eiermengsel bij de hete room in de pan, haal het vanillestokje eruit,
- * breng het opnieuw tegen de kook aan, roer hierbij voortdurend met een houten lepel gedurende 5 à 8 minuten,
- * als het mengsel begint te verdikken neemt u het van het vuur en klopt het met een mixer tot het dik en stevig is,
- * dek het hierna af met vershoudfolie, tegen het oppervlak aan om velvorming te voorkomen, zet het 4 uur in de koelkast.
- Bereiding van de karamelsaus
- * Doe de 150 gram suiker, het water en het citroensap in een pan met dikke bodem en laat het op laag vuur warm worden,
- * roer tot de suiker is opgelost, laat het daarna heel zachtjes 2 à 3 minuten koken zonder te roeren,
- * houd het goed in de gaten, de suiker mag niet verbranden, het is goed als het amberkleurig wordt,
- * roer de 120 ml room erdoor en haal de pan meteen daarna van het vuur,
- * doe de 50 ml melk in een schenkkan, voeg daar al roerend beetje bij beetje het warme room-suikermengsel aan toe,
- * koel het af tot kamertemperatuur, de saus zal wat dikker worden wanneer het afgekoeld is maar blijft goed schenkbaar.
- Bereiding van de taartkorst
- * Verwarm de oven voor op 175 °Celsius,
- * smelt de boter in een pannetje op laag vuur,
- * verkruimel de koekjes en meng ze met de 50 gram suiker,
- * voeg de gesmolten boter toe en meng het goed door elkaar,
- * doe het mengsel in een taartvorm van 24 cm doorsnede,
- * druk het stevig tegen de bodem en de zijkanten van de vorm,
- * bak de korst ongeveer 20 à 25 minuten tot die bruin kleurt,
- * laat na het bakken afkoelen en haal hem daarna voorzichtig uit de vorm.
- Samenstellen van de taart
- * Verspreid een dikke laag custardvulling over de taartkorst,
- * schil 3 bananen, snijd ze in plakken van ruim 1 cm dik en verdeel ze over de custard, druk ze goed aan,
- * verspreid hier weer een dikke laag custard overheen, schil en snijdt weer 3 bananen en druk ze weer in de custard,
- * herhaal dit proces voor een derde laag en dek deze laag bananen helemaal af met custard,
- * dek de taart voorzichtig af met vershoudfolie en zet hem gedurende 2 tot 4 uur in de koelkast.
- Bereiding van de chocoladesaus
- * Hak de chocolade in kleine stukjes,
- * smelt de boter op laag vuur in een pan met dikke bodem, haal de pan van het vuur,
- * doe de chocolade en de vanille in een hittebestendige schaal en voeg de warme boter toe,
- * laat het 2 minuten staan en roer het dan door elkaar tot een soepele en gladde saus, serveer het warm.
3.2.2802