Nutty About Strawberries – Ramona Venema
Recipe Type: Taart
Author: Ramona Venema
Bronvermelding: Recept deeg en amandel-pistache vulling van Il était une fois la patisserie (origineel van Pierre Hermé, maar heb de originele bron niet kunnen achterhalen). Witte chocolade-pistache crème: Recept aangepast van Christophe Michalak uit Le gâteau de mes rêves.
Ingredients
  • Deeg (genoeg voor 2 taarten, vries de helft in):
  • 140 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr poedersuiker
  • 2 gr zout
  • 25 gr gemalen amandelen
  • 1 ei
  • 250 gr (zeeuwse) bloem + extra voor het bloemen van de taartvorm
  • + 1 losgeklopt ei voor het insmeren van de bodem
  • Amandel-pistachevulling:
  • 100 gr ongezouten boter, zacht
  • 100 gr fijne suiker
  • 2 eetlepels pistachepasta
  • 2 eieren
  • 100 gr gemalen amandelen
  • Witte chocolade-pistache crème:
  • 80 gr witte chocolade, druppels of in kleine stukjes gehakt (goeie kwaliteit)
  • 1 eetlepel pistachepasta
  • 180 gr slagroom
  • Verder:
  • 200 gr zelfgemaakte aardbeienjam
  • 500 gr verse aardbeien
  • 50 fijngehakte pistachenoten
Instructions
  1. Bodem + vulling:
  2. Meng de boter, poedersuiker en zout tot een romig geheel. Voeg het ei toe en mix totdat het ei opgenomen is (dit kan even duren). Meng de amandelpoeder erdoor. Voeg tot slot de (zeeuwse) bloem toe en meng totdat een homogene massa. Stort het deeg op een stuk huishoudfolie en vorm met behulp van de folie tot een bal. Wikkel het in de folie en laat minstens 2 uur rusten in de koelkast.
  3. Klop voor de vulling de boter en suiker op tot een luchtig geheel. Voeg de pistachepasta, ei en amandelpoeder toe en meng tot een glad mengsel. Bewaar in de koelkast alvorens het te gebruiken.
  4. Vet de taartvorm in en bestrooi met bloem. Schud overtollige bloem uit de vorm.
  5. Verdeel het gekoelde deeg in tweeën, wikkel een deel weer in de folie en vries in. Dit deeg kan later gebruikt worden voor een andere taart, taartjes of voor koekjes. Ontdooi het de nacht van tevoren in de koelkast.
  6. Rol het deeg tot een cirkel (groot genoeg voor de vorm) op een oppervlak bestrooid met bloem. Bekleed de taartvorm met het deeg. Snijd overtollig deeg van de randen. Koel minstens 30 minuten in de koelkast.
  7. Verhit de oven voor op 180C.
  8. Smeer de bodem van de gekoelde taartbodem in met een dun laagje van het losgeklopte ei. Zet 1 minuut in de oven om het ei te laten stollen. Schep dan de amandel-pistachevulling erin. Bak 35-40 minuten in het midden van de oven, of totdat de taart goed bruin is. Laat afkoelen in de vorm. Plaats afgekoelde taart op een bord, taartplateau.
  9. Witte chocolade-pistache crème:
  10. Doe de witte chocolade en pistachepasta in een kom.
  11. Breng slagroom aan de kook. Giet de slagroom bij de witte chocolade en pistachepasta en meng met een garde totdat de chocolade gesmolten is. Mix eventueel nog extra met een staafmixer. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur, dek dan af met huishoudfolie en zet minstens 4 uur in de koelkast.
  12. Assemblage:
  13. Snijd de bovenkant van de aardbeien. Snijd de aardbeien in plakjes.
  14. Verhit de aardbeienjam au bain marie. Mix dan met een staafmixer tot een gladde massa.
  15. Smeer een laagje aardbeienjam bovenop de taart. Plaats de plakjes aardbei dakpansgewijs in cirkels op de taart. Smeer daar weer een dun laagje verwarmde aardbeienjam op.
  16. Snijd taart in 8-10 gelijke stukken.
  17. Klop de koude crème luchtig op. Doe de crème in een spuitzak met een spuitmondje en spuit crème op de rand van elk stuk taart. Verdeel de gehakte pistache over de taartstukken.
3.2.2802

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *