Rode bessen roomtaart
Recipe Type: Taart
Author: Lammie Hilbrands-de Boer
Inspiratiebron: Garant: “Fruchtige Obstkuchen und -torten” Dr Oetker: “Modetorten.” Een ingezonden recept uit de Libelle.
Ingredients
  • Voor de harde bodem:
  • 80 gr. boter,
  • 20 ml olijfolie
  • 40 gr. rietsuiker
  • 75 gr. bloem, 75 gr. volkorenmeel
  • rasp van een ½ citroen
  • 3 eetl .losgeklopt ei.
  • Biscuitdeeg:
  • 50 gr. boter
  • 4 eieren M
  • 125 gr. rietsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 100 gr. bloem
  • 100 gr. maïzena
  • 1 afgestreken eetl. bakpoeder.
  • Vulling:
  • 3 + 2 eetl. rode bessensap
  • 250 gr. rode bessen
  • 200 ml. rode bessensap
  • 20 á 25 gr. rietsuiker
  • 12 gr. aardappelzetmeel
  • 250 ml. sojamelk
  • 1 vanillestokje
  • 2 eierdooiers
  • 55 gr. rietsuiker
  • 1 eetl. bloem
  • 6 blaadjes gelatine
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 200 gr. roomkaas
  • 250 ml. slagroom
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 100 gr. geraspte chocolade, 70 %
  • Top:
  • 500 gr. rode bessen uit de diepvries
  • 250 ml. rode bessensap ( 1 flesje) aangevuld met
  • bessensap en eventueel water tot 400 ml.
  • 40 gr. rietsuiker
  • 6 bl. gelatine
  • Garnering:
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 7 losse rode bessen
  • geraspte chocolade
Instructions
  1. x springvorm doorsn. 26 cm.
  2. Voor de harde bodem:
  3. Meng boter, olie en suiker goed door elkaar.
  4. Meng daarna de rest van de ingrediënten erdoor tot een mooi deeg.
  5. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  6. Bedek de bodem met het deeg en zet weg in de koelkast, +- 1 uur rusten.
  7. Voor het biscuitdeeg:
  8. Vet 2e springvorm in en bekleed met bakpapier.
  9. Oven voorwarmen op 180 graden ( elektrisch)
  10. De boter in een pannetje op he vuur laten smelten en af laten koelen.
  11. De eieren met de suiker en citroenrasp met de mixer kloppen tot het een lichte kleur heeft.
  12. Bloem, maïzena en bakpoeder zeven en voorzichtig door de eiercrême scheppen en in de springvorm doen.
  13. Op de onderste richel in de oven plaatsen en in 25 á 30 min. gaar bakken.
  14. Hierna uit de oven nemen en op een rooster al laten koelen.
  15. De oventemperatuur verhogen tot 200 graden en de harde bodem bakken in 15 minuten.
  16. Vorm op een rooster plaatsen en af laten koelen.
  17. De harde bodem op een taartschaal plaatsen.
  18. Voor de vulling.:
  19. Rode bessenjam loskloppen en 3 eetl. over de harde bodem verdelen (uitstrijken)
  20. De biscuit 1 x horizontaal doormidden snijden en de onderste laag op de harde bodem plaatsen.
  21. Hierover 2 eetl. jam uitstrijken
  22. Een taartring of de schoongemaakte springvormrand om de 2 bodems leggen.
  23. De bessenvulling:
  24. ml. Bessensap verwarmen, hiervan eerst een deel gebruiken om het zetmeel met suiker tot een papje te roeren.
  25. Als het bessensap kookt, het papje al roerend aan het bessensap toevoegen.
  26. Even door laten koken, vuur doven en de bessen toevoegen.
  27. Als dit een beetje is afgekoeld over de bicuitbodem verdelen.
  28. Roomvulling:
  29. Gelatine weken in koud water.
  30. Breng de melk aan de kook
  31. Vanillestokje in de lengte halveren en het merg er uitschrapen.
  32. Voeg dit toe aan de melk
  33. Nu 5 minuten zachtjes laten trekken op een laag pitje, af en toe rustig doorroeren.
  34. Klop intussen de eierdooiers met de suiker tot een crème en voeg de bloem toe.
  35. Giet de hete melk al roerende bij het mengsel
  36. Schenk terug in de pan en laat de room nog 5 minuten op laag vuur zachtjes koken.
  37. Blijf roeren.
  38. Neem de pan van het vuur en roer de geweekte en goed uitgeknepen gelatine door de room.
  39. Giet dit op een plat bord of schaal.
  40. Dek af met plastic folie en laat afkoelen.
  41. Citroensap doorroeren als het een beetje afgekoeld is.
  42. Roomkaas loskloppen en door de massa scheppen als ook de geraspte chocolade.
  43. /3 van de massa over de biscuitbodem verdelen en dit afdekken met bovenste bicuitlaag.
  44. De rest van de crème hierover verdelen.
  45. Zet de taart gedurende 1 nacht in de koelkast om op te laten stijven.
  46. Toplaag:
  47. Rode bessen ontdooien en laten uitlekken.
  48. De inhoud van het flesje bessensap aanvullen tot 400 ml. met het uitlekvocht en eventueel een beetje water.
  49. Gelatine weken in ruim koud water tot het zacht is.
  50. Bessensap verwarmen, warmtebron uitschakelen en de goed uitgeknepen gelatine hierin laten oplossen.
  51. Daarna de bessen erdoor roeren, een beetje af laten koelen en over de taart verdelen.
  52. In de koelkast min. 2 uur laten opstijven.
  53. Garnering:
  54. Slagroom met de versteviger opkloppen
  55. Een deel in een spuitzak doen.
  56. Met de rest van de slagroom de rand bestrijken.
  57. Rozetjes op de taart spuiten en om en om een rode bes op de rozetjes drukken.
  58. Rand versieren met geraspte chocolade.
3.2.2802

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *