Rode bessen roomtaart
Recipe Type: Taart
Author:
Inspiratiebron: Garant: “Fruchtige Obstkuchen und -torten” Dr Oetker: “Modetorten.” Een ingezonden recept uit de Libelle.
Ingredients
- Voor de harde bodem:
- 80 gr. boter,
- 20 ml olijfolie
- 40 gr. rietsuiker
- 75 gr. bloem, 75 gr. volkorenmeel
- rasp van een ½ citroen
- 3 eetl .losgeklopt ei.
- Biscuitdeeg:
- 50 gr. boter
- 4 eieren M
- 125 gr. rietsuiker
- rasp van 1 citroen
- 100 gr. bloem
- 100 gr. maïzena
- 1 afgestreken eetl. bakpoeder.
- Vulling:
- 3 + 2 eetl. rode bessensap
- 250 gr. rode bessen
- 200 ml. rode bessensap
- 20 á 25 gr. rietsuiker
- 12 gr. aardappelzetmeel
- 250 ml. sojamelk
- 1 vanillestokje
- 2 eierdooiers
- 55 gr. rietsuiker
- 1 eetl. bloem
- 6 blaadjes gelatine
- rasp en sap van 1 citroen
- 200 gr. roomkaas
- 250 ml. slagroom
- 1 zakje slagroomversteviger
- 100 gr. geraspte chocolade, 70 %
- Top:
- 500 gr. rode bessen uit de diepvries
- 250 ml. rode bessensap ( 1 flesje) aangevuld met
- bessensap en eventueel water tot 400 ml.
- 40 gr. rietsuiker
- 6 bl. gelatine
- Garnering:
- 250 ml slagroom
- 1 zakje slagroomversteviger
- 7 losse rode bessen
- geraspte chocolade
Instructions
- x springvorm doorsn. 26 cm.
- Voor de harde bodem:
- Meng boter, olie en suiker goed door elkaar.
- Meng daarna de rest van de ingrediënten erdoor tot een mooi deeg.
- Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Bedek de bodem met het deeg en zet weg in de koelkast, +- 1 uur rusten.
- Voor het biscuitdeeg:
- Vet 2e springvorm in en bekleed met bakpapier.
- Oven voorwarmen op 180 graden ( elektrisch)
- De boter in een pannetje op he vuur laten smelten en af laten koelen.
- De eieren met de suiker en citroenrasp met de mixer kloppen tot het een lichte kleur heeft.
- Bloem, maïzena en bakpoeder zeven en voorzichtig door de eiercrême scheppen en in de springvorm doen.
- Op de onderste richel in de oven plaatsen en in 25 á 30 min. gaar bakken.
- Hierna uit de oven nemen en op een rooster al laten koelen.
- De oventemperatuur verhogen tot 200 graden en de harde bodem bakken in 15 minuten.
- Vorm op een rooster plaatsen en af laten koelen.
- De harde bodem op een taartschaal plaatsen.
- Voor de vulling.:
- Rode bessenjam loskloppen en 3 eetl. over de harde bodem verdelen (uitstrijken)
- De biscuit 1 x horizontaal doormidden snijden en de onderste laag op de harde bodem plaatsen.
- Hierover 2 eetl. jam uitstrijken
- Een taartring of de schoongemaakte springvormrand om de 2 bodems leggen.
- De bessenvulling:
- ml. Bessensap verwarmen, hiervan eerst een deel gebruiken om het zetmeel met suiker tot een papje te roeren.
- Als het bessensap kookt, het papje al roerend aan het bessensap toevoegen.
- Even door laten koken, vuur doven en de bessen toevoegen.
- Als dit een beetje is afgekoeld over de bicuitbodem verdelen.
- Roomvulling:
- Gelatine weken in koud water.
- Breng de melk aan de kook
- Vanillestokje in de lengte halveren en het merg er uitschrapen.
- Voeg dit toe aan de melk
- Nu 5 minuten zachtjes laten trekken op een laag pitje, af en toe rustig doorroeren.
- Klop intussen de eierdooiers met de suiker tot een crème en voeg de bloem toe.
- Giet de hete melk al roerende bij het mengsel
- Schenk terug in de pan en laat de room nog 5 minuten op laag vuur zachtjes koken.
- Blijf roeren.
- Neem de pan van het vuur en roer de geweekte en goed uitgeknepen gelatine door de room.
- Giet dit op een plat bord of schaal.
- Dek af met plastic folie en laat afkoelen.
- Citroensap doorroeren als het een beetje afgekoeld is.
- Roomkaas loskloppen en door de massa scheppen als ook de geraspte chocolade.
- /3 van de massa over de biscuitbodem verdelen en dit afdekken met bovenste bicuitlaag.
- De rest van de crème hierover verdelen.
- Zet de taart gedurende 1 nacht in de koelkast om op te laten stijven.
- Toplaag:
- Rode bessen ontdooien en laten uitlekken.
- De inhoud van het flesje bessensap aanvullen tot 400 ml. met het uitlekvocht en eventueel een beetje water.
- Gelatine weken in ruim koud water tot het zacht is.
- Bessensap verwarmen, warmtebron uitschakelen en de goed uitgeknepen gelatine hierin laten oplossen.
- Daarna de bessen erdoor roeren, een beetje af laten koelen en over de taart verdelen.
- In de koelkast min. 2 uur laten opstijven.
- Garnering:
- Slagroom met de versteviger opkloppen
- Een deel in een spuitzak doen.
- Met de rest van de slagroom de rand bestrijken.
- Rozetjes op de taart spuiten en om en om een rode bes op de rozetjes drukken.
- Rand versieren met geraspte chocolade.
3.2.2802