Madeleine summercake van Hilde de Vries
Recipe Type: Taart
Author: Hilde de Vries
Hilde de Vries combineerde een aantal recepten tot een prachtige Madeleine summercake. Bronnen: – Harde wenerdeeg: Overgenomen uit: www.24kitchen.nl/recepten/marco%E2%80%99s-out-africa-taart (Rudolph van Veen) – Blauwe bessenbiscuit met vanille: Geïnspireerd op: www.24kitchen.nl/recepten/gevulde-roodfruittaart (Rudolph van Veen) – Lemon curd: Overgenomen uit: Trendy taarten, geschreven door Linda Lomelino – Yoghurtmousse Overgenomen uit: www.24kitchen.nl/recepten/moniques-exotische-yoghurt-moussetaart (Rudolph van Veen) – Citroenmadeleines Overgenomen uit: Tarte Tatin, geschreven door Ginette Mathiot
Ingredients
 • Harde wenerdeeg:
 • – 100 gram roomboter
 • – 50 gram fijne kristalsuiker
 • – 0,5 ei (middelgroot)
 • – 150 gram tarwebloem
 • – 50 gram witte chocolade
 • Blauwe bessenjam:
 • – 250 gram blauwe bessen (diepvries)
 • – 100 gram geleisuiker speciaal
 • – 2 el citroensap
 • Blauwe bessenbiscuit met vanille:
 • – 100 gram blauwe bessen
 • – 68 gram roomboter, plus extra om in te vetten
 • – 4,5 eieren (middelgroot)
 • – 135 gram fijne kristalsuiker
 • – 113 gram tarwebloem (gezeefd)
 • – 1 vanillepeul
 • Lemon curd:
 • – 135 gram fijne kristalsuiker
 • – 2 eieren (groot)
 • – sap en schil van 2 citroenen (ca. 1,3 dl sap)
 • – 50 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • Yoghurtmousse
 • – 1 heel blaadje gelatine en ¼ blaadje gelatine
 • – 125 ml slagroom
 • – 30 gram fijne tafelsuiker
 • – 125 ml volle yoghurt
 • Mini citroenmadeleines (voor ongeveer 21 stuks)
 • – 62,5 gram roomboter, plus extra om in te vetten
 • – 1 ei (groot)
 • – 70 gram fijne kristalsuiker
 • – 5 gram vanillesuiker (zelfgemaakte)
 • – 75 gram tarwebloem (gezeefd), plus extra om te bestuiven
 • – ½ citroen (rasp)
 • – snufje zout
 • Citroenglazuur:
 • – 3 el citroensap
 • – 225 gram poedersuiker
 • Garnering:
 • ongeveer 100 gram blauwe bessen
 • poedersuiker
Instructions
 1. Harde wenerdeeg:
 2. Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in de bloem. Kluts het ei. Meng in het kuiltje de boter, suiker en het halve ei. Voeg geleidelijk meer bloem toe en kneed het kort tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven). Rol het deeg uit en steek er een cirkel met een doorsnede van 20 cm uit. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de deegplak hier op. Bak de koek in ongeveer 12 minuten goudbruin en gaar. Laat de koek afkoelen.
 3. Smelt de witte chocolade au bain-marie en bestrijk de bovenzijde van de afgekoelde plak met een dun laagje chocolade.
 4. Blauwe bessenjam:
 5. Verhit de bessen en voeg de suiker en het citroensap toe. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het mengsel ongeveer 2 minuten zachtjes koken. Giet de jam in een afsluitbaar potje en laat het afkoelen.
 6. Blauwe bessenbiscuit met vanille:
 7. Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven). Vet een springvorm in van 22 cm doorsnede. Leg op de bodem een cirkel van bakpapier.
 8. Smelt de boter in een steelpannetje. Splits de eieren. Klop de eiwitten met 65 gram suiker tot stijve pieken. Snijd een vanillestokje in de lengte doormidden en voeg het merg toe aan de eidooiers. Klop de eidooiers en vanille met 70 gram suiker au bain-marie schuimig. Haal de kom met eidooiers van de pan af. Spatel een deel van de eiwitten voorzichtig door de eidooiers. Meng een eetlepel bloem door de blauwe bessen. Zeef de rest van de bloem, voeg dit toe aan het eimengsel en spatel het er voorzichtig door. Spatel het resterende deel van het eiwit door het mengsel. Spatel daarna de boter en de bessen door het beslag. Schenk het beslag in de springvorm. Verdeel de bessen goed over de bakvorm. Bak het biscuit in ongeveer 28 minuten goudbruin en gaar. Laat het biscuit afkoelen op een rooster en snijd deze daarna horizontaal door.
 9. Lemon curd:
 10. Snijd de roomboter in kleine blokjes. Doe de suiker, eieren, citroenschil en citroensap in een kom. Klop dit au bain-marie met een garde, zodat de curd niet stolt. Neem de kom van de pan als de curd een dikte heeft van hollandaisesaus. Roer de boter door het mengsel totdat deze is gesmolten. Giet de lemon curd in een pot die afgesloten kan worden. Laat de lemon curd afkoelen.
 11. Yoghurtmousse:
 12. Week de gelatine ongeveer 5 minuten in koud water. Klop de slagroom met de suiker stijf (niet vlokkerig!). Zet een steelpan op laag vuur en los hierin de gelatine met een klein beetje aanhangend water op. Haal de pan van het vuur en meng door het gelatinemengsel een klein beetje yoghurt. Meng dit mengsel door de rest van de yoghurt. Spatel de slagroom voorzichtig door het mengsel. Laat de mousse even opstijven in de koelkast. Breng vervolgens de mousse aan op de taart.
 13. Mini citroenmadeleines:
 14. Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven). Vet de madeleinevorm in met boter en bestuif deze licht met bloem. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur en laat deze vervolgens afkoelen. Rasp de citroen. Klop de eieren en suiker in ongeveer 5 minuten tot een licht en schuimig mengsel. Spatel er voorzichtig in delen de bloem en boter, citroenrasp en het snufje zout erdoor. Zet het beslag ongeveer 2 uur in de koelkast. Vul een spuitzak met het beslag en spuit de madeleinevormpjes halfvol. Bak de madeleines in ongeveer 8 tot 10 minuten goudbruin.
 15. Citroenglazuur:
 16. Meng het sap en de poedersuiker tot een dik vloeibaar mengsel. Giet het glazuur in een spuitzakje. Spuit een beetje glazuur op de citroenmadeleines.
 17. De taart opbouwen:
 18. Leg de harde wenerdeeg bodem op een taartschaal met de witte chocolade aan de bovenzijde. Bestrijk deze bodem met een laagje blauwe bessenjam. Leg hier een plak biscuit op. Bestrijk deze met een royale laag lemon curd. Leg hier weer een plak biscuit op. Bestrijk de taart vervolgens rondom met de helft van de yoghurtmousse. Laat de taart ongeveer 15 minuten opstijven in de koelkast. Bestrijk de taart hierna met het overige deel van de yoghurtmousse. Laat de taart nu geheel opstijven in de koelkast.
 19. Leg op de bovenzijde van de taart negen geglazuurde madeleines. Garneer de taart met blauwe bessen, het overige glazuur en poedersuiker.
3.2.2802

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *