Crème der AA
 
Recept van Welmoed Visser
De taart “creme der AA” is een familierecept. Het verhaal gaat, dat het een geheim bakkersrecept is dat ooit een keer door een banketbakker aan een familielid is gegeven.
 
Ingrediënten voor de cake:
 • 175 gram suiker
 • 25 gram vanillesuiker
 • 175 gram boter
 • 3 eieren
 • 200 gram cakemeel

Ingrediënten voor de crème:

 • 150 gr. zachte roomboter
 • 200 gr. basterdsuiker
 • ½ liter melk
 • 3 eierdooiers
 • 30 gr. maïzena
 • 25 gr. suiker
 • ½ dl. rum
 • 100 gr. Bigarreaux (of Franse vruchtjes)
 • poedersuiker
Werkwijze voor de cake:
 1. Smelt de boter voorzichtig in een pannetje of de magnetron. De boter moet net niet helemaal gesmolten zijn. Mix de boter, suiker en vanillesuiker. Voeg daarna één voor één de eieren toe. Zorg dat alle ei goed is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
 2. Zeef het cakemeel. Voeg daarna het cakemeel in delen toe aan de boter/ei/suiker mix. Als je al het meel hebt toegevoegd, moet het beslag in vouwen vallen als het van een spatel valt. Voeg desnoods een klein beetje water toe.
 3. Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakevorm en bak de cake in een voorverwarmde oven op 160°C in 60 minuten gaar in het midden van de oven.

Werkwijze voor de crème:

 1. Meng de maïzena met de 25 gram suiker. Voeg de eierdooiers en een beetje koude melk toe en roer dit tot een glad mengsel. Kook de rest van de melk. Doe iets van de kokende melk bij het eiermengsel en roer goed door. Schenk daarna het eiermengsel al roerend bij de melk en laat nog even doorkoken. Blijf roeren zodat de vla niet aan de bodem van de pan koekt.
 2. Laat de vla goed afkoelen en roer dan de rum er door.
 3. Mix de zachte roomboter en de basterdsuiker op hoge snelheid tot een romige massa. Meng de botermassa met de vla tot een egale crème.
 4. Houd een deel van de crème en de bigarreaux achter om te garneren. Snijd de rest van de bigarreaux in kleine stukjes en meng deze door de crème.

Werkwijze de taart opbouwen:

 1. Snijd de bruine randen van de cake af. Snijd daarna de cake in dunne plakjes. Bekleed een diepe ronde kom met een laag cake. Doe hierover een laag crème. Vul de vorm verder om en om met cake en crème. Eindig met een laag cake. Dek af met huishoudfolie en zet de kom in de koelkast. Laat de taart enkele uren – of nog liever een nacht – opstijven.
 2. Keer de taart om op een bord. Bestrijk de taart met de achtergehouden crème en garneer met plakjes bigarreaux.
 3. Serveer in dunne plakken, de taart is erg machtig!
 
taartenbakwedstrijd, festival zoet
Welmoed Visser maakte deze taart voor de taartenbakwedstrijd van het Festival der Zoete Verleidingen 2014

8 reacties

 1. De taart komt aan zijn naam omdat een banketbakker uit de provincie Groningen woonde aan het riviertje de Aa. Dezelfde taart wordt ook wel Schedel genoemd.

 2. Zover ik weet, is deze heerlijke taart ooit bedacht en gemaakt door luxe bakker Lammers en deze had zijn zaak aan de Akerkhof, tegenover de A-kerk en vlakbij de toen aanwezige Apotheek Venema.
  Het recept is verschillende keren doorverkocht naar andere bakkers.

 3. Toen ik het recept kreeg werd er na het omkeren en bestrijken met de crème nog poedersuiker over gestrooid. Die werd meteen opgenomen door de creme en je bleef net zolang strooien tot de poedersuiker bleef liggen. Dan de taart weer een nacht wegzetten en daarna had zich een krokant suikerlaagje gevormd. Errug lekker !!

 4. Heerlijke taart, al jaren favoriet in de familie. De laatste paar keren ging het mengen
  van de boter/suikercrème met de vla mis, er vormden zich korreltjes. Daardoor was het afstrijken ook minder mooi.
  Ik had de vla goed laten afkoelen voor ik de botercrème toevoegde. Wat kan er mis zijn gegaan?

 5. Mijn Oom Bart Lammerts banketbakker aan het A-Kerkhof heeft patent gekregen op dit lekkernij. Hij was de broer van mijn moeder. Hij heeft het patent over gedaan (of verkocht) aan bakker Brander ook in Groningen met de daarbij behorende schalen van koper.
  De crème der aa is nu nog te koop bij banketbakker Marinus te Middelstum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *