Citroen (Limoen) taart
Recipe Type: Taart
Author: Elly Kruizenga-Rozema
Een lekkere taart van Elly Kruizenga-Rozema, deelneemster aan de taartenbakwedstrijd van Festival Zoet in 2013. Uit:”De heerlijkste gerechten” van Annette Wolter e.a.
Ingredients
  • Ingrediënten voor 1 springvorm van 24 cm doorsnee:
  • Voor de crème:
  • geraspte schil van 1 onbespoten citroen (limoen)
  • sap van 2 citroenen (limoenen)
  • 125 g kristalsuiker
  • 1 1/2 eetl. aardappelmeel (maïzena)
  • 4 dl slagroom
  • Voor het deeg:
  • 125 g zachte boter
  • 125 g kristalsuiker
  • 4 eierdooiers
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 eetl. vanillesuiker
  • 3 theel. bakpoeder
  • 150 g bloem
  • 2 eetl. melk
  • Voor het schuimdeeg:
  • 4 eiwitten
  • 200 g kristalsuiker
  • Om te betrooien:
  • 50 g geschaafde amandelen
Instructions
  1. Maak eerst de vulling: Vermeng daarvoor de citroen (limoen) rasp met de citroen (limoen) sap en vul dit met water aan tot 1/8 liter vloeistof. Roer de suiker door het sap en breng het aan de kook. Roer het aardappelmeel glad met 3 eetlepels koud water, roer het door het citroen (limoen) sap en laat dit even aan de kook komen.
  2. Laat de afgekoelde citroen (limoen) pudding een nacht afgedekt in de koelkast staan.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Klop voor het deeg de boter tot een romige massa, klop in gedeelten de kristalsuiker erdoor. Roer de eierdooiers, het hele ei, het zout en de vanillesuiker door de botermassa. Roer het bakpoeder door de bloem en schep deze met de bloem door het deeg.
  5. Klop voor het schuimdeeg de eiwitten tot een stevig schuim, voeg al kloppend de suiker toe.
  6. Vet zo mogelijk de bodems van 2 springvormen van gelijke grootte in met boter en bak in elke vorm de helft van het cakedeeg. Strijk het schuimdeeg erop en houd rondom 1 cm vrij. Strooi de geschaafde amandelen erop.
  7. Bak de bodems in 25 minuten op de tweede richel van onderaf in de oven(heeft u maar 1 springvorm bak de bodems dan na elkaar). Laat afkoelen.
  8. Klop voor de vulling de slagroom stijf en schep deze door de citroen (limoen) pudding. Leg een taartbodem op een schaal, verdeel 2/3 van de crème erop, leg de tweede bodem erop en druk deze voorzichtig aan. Bestrijk de taart rondom met de overgebleven crème.
  9. Zet de taart 2 uur in de koelkast om in te trekken. Koel bewaard is hij ook de volgende dag nog lekker.
  10. Voor een feestelijke garnering de taart bestrooien met 40 gram geroosterde amandelsnippers en spuit er toefjes slagroom op. Eventueel flinterdunne schijfjes citroen (limoen) tot aan het midden insnijden omslaan en als krullen op de slagroom toefjes plaatsen.
3.2.1275

Elly Kruizenga-Rozema deed met haar Citroen (Limoen) taart mee met de taartenbakwedstrijd 2013. Het recept is uit:”De heerlijkste gerechten” van Annette Wolter e.a.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *