Pina Cola-di-da
Recipe Type: Taart
Author: Ramona Venema
Ramona Venema maakte deze Pina Cola-di-da taart voor het Festival der Zoete Verleidingen in 2013. Bronnen: een combinatie van foodie19.blogspot.nl en www.marthastewart.com
Ingredients
 • Ingrediënten Vanille Chiffon Basis:
 • 7 eieren, gesplitst
 • 2 cups “cake flour” (recept voor cake flour is te vinden op http://joythebaker.com/2009/09/how-to-make-cake-flour/ )
 • 1 1/3 cup basterdsuiker
 • ¾ cup water
 • ½ cup zonnebloemolie
 • 3 theelepels bakpoeder
 • 2 theelepels vanille extract
 • ½ theelepel wijnsteenzuurbakpoeder
 • snufje zout
 • Ingrediënten Vulling:
 • Ingrediënten Ananasjam
 • 2 cups geraspte verse ananas
 • 1 cup water
 • 2 cups suiker
 • sap van 2 limoenen
 • Ingrediënten Rum trempeersiroop:
 • 500 gram suiker
 • 170 gram water
 • 75 witte rum
 • Ingrediënten Kokosnoot Meringue Botercrème
 • 1 ½ cup kristalsuiker
 • 6 eiwitten
 • 1 ½ cup ongezouten roomboter (340 gram)
 • 1 theelepel vanille extract
 • ¼ theelepel zout
 • 2/3 cup kokosmelk
 • Klein blikje ananasstukjes
 • (evt.) Witte rum om extra mee te bestrijken.
 • Ingrediënten Afwerking:
 • Zakje geraspte kokos, geroosterd
 • 12 Maraschino kersen
Instructions
 1. Het handigste is het om te beginnen met de ananasjam, deze heeft lang nodig om in te koken en af te koelen. Het beste maak je deze een dag vantevoren. Schil en rasp de ananasjam, totdat je 2 cups aan ananasrasp hebt. Het sap moet je er ook bij houden, dus vang dit op!
 2. Doe vervolgens het water en de rasp in een pan met een dikke bodem, en laat dit zo’n 35 minuten op middelhoog vuur koken, totdat de ananas zacht is.
 3. Voeg de limoensap en het suiker bij het ananasmengsel en roer goed door. Kook totdat het ingedikt is, zo’n 45-60 minuten. De jam moet een mooie, gouden kleur hebben. Doe dan de jam in een weckpot, je kunt de jam in de koelkast tot wel 3 maanden bewaren.
 4. De volgende stap is het maken van de trempeersiroop. Brend de suiker met het water aan de kook. Houd de wand van het pannetje schoon met een nat kwastje, zodat er geen kristallen terug in de pan vallen. Laat afkoelen, en voeg dan de rum toe. Bewaar de trempeersiroop in een afgesloten (knijp)fles.
 5. Bak dan de chiffon taartbasis. Verwarm de oven voor op 160c (gasoven). Splits de eieren, zorg ervoor dat er geen eigeel bij het wit komt. Laat de eiwitten 30 minuten staan om op kamertemperatuur te komen.
 6. Meng de “cake flour”, bakpoeder en suiker in een kom, en de olie, eigeel, vanille en water in een andere kom. Voeg dan geleidelijk de natte ingrediënten bij de droge totdat je een glad beslag hebt.
 7. Klop de eiwitten met het wijnsteenzuurbakpoeder tot zich stijve pieken vormen. In een elektrische standmixer doe je dit op de medium stand. Vouw daarna de eiwitten in drie gedeelten in het beslag. Zorg ervoor dat je geen witte stukjes meer ziet, maar meng zeker niet te lang.
 8. Doe dan het beslag in een diepe (spring)vorm met diameter 26cm, vet deze niet in! Ga er even doorheen met een mes om bubbels uit het beslag te halen. Beter is het om hem te bekleden met bakpapier.
 9. Zet de bakvorm met het beslag in de oven en bak minstens 1,5 uur – dit lijkt lang maar je wilt de hele taart gaar hebben. Kijk dan met een prikker of de taart gaar is in het midden, zo niet, laat hem dan 5 min langer bakken. Met chiffontaarten komt het heel nauw met gaar/te gaar dus houd hem goed in het oog.
 10. Haal de taart wanneer hij gaar is uit de oven en laat hem op de kop afkoelen (minstens 1 uur).
 11. Snijd dan de taart in 3 stukken.
 12. Omdat de meringue botercrème zo snel mogelijk na het maken gebruikt moet worden, begin je nu pas aan de botercrème. Doe de eiwitten met kristalsuiker in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met een klein laagje (licht) kokend water (au bain marie). Verhit het mengsel, roer zo nu en dan, ongeveer 6-8 minuten, of tot het mengsel warm is en de suiker opgelost.
 13. Haal dan de kom van de pan en doe het mengsel in een standmixer met garde – mix op medium-hoge stand zo’n 6-8 minuten, of totdat zich stijve pieken vormen en het afgekoeld is. Voeg dan stukje voor stukje de boter toe. Wanneer je alle boter hebt toegevoegd mix je nog zo’n 4-5 minuten totdat het weer een satijnachtig uiterlijk heeft.
 14. Voeg dan het vanillextract, de zout en kokosmelk toe en mix nog een paar minuten.
 15. Dan is het tijd om de taart in elkaar te zetten. Pak de onderste plak, doe er aardig wat trempeersiroop op en dan de ananasjam. Je kunt eventueel ook pure rum gebruiken i.p.v. siroop. Leg dan de tweede plak erop, doe daar nogmaals trempeersiroop overheen en dan een dun laagje van de botercrème gevolgd door heel fijn gesneden ananasstukjes (die je eerst goed hebt uitgelekt) waar weer een dun laagje botercreme overheen gaat. Leg dan de laatste plak erop en smeer de hele taart in met de botercrème.
 16. Druk dan voorzichtig de geroosterde kokos tegen de randen aan.
 17. Neem een spuitzak met grote kartelmond en spuit met de botercreme 12 toefjes op de bovenkant. Leg op elke toef een goed uitgelekte maraschinokers. Neem dan nog wat van de geraspte kokos om over de bovenkant te strooien.
 18. Als laatste neem je een kleine spuitzak met een klein kartelmondje, en maak daar een mooie rand mee aan de onderkant.
3.2.1275

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *