Kwarktaart met zomerfruit
Deze kwarktaart met zomerfruit is gemaakt door Jadranka Niemeijer voor de taartenbakwedstrijd Festival Zoet 2013. Bron: aangepast recept n.a.v. een recept uit het blad “Boodschappen” van SuperdeBoer.
Ingrediënten kwarktaart met zomerfruit
- 1 pak bastognekoekjes
- 150 g ongezouten roomboter
- 750 gram aardbeien
- 125 gram ander rood fruit / zomerfruit: bijv. frambozen, rode bessen
- 1 biologische sinaasappel
- 500 gram magere kwark met citroen, bijv. optimel
- 75 g suiker
- 9 blaadjes gelatine
- 250 ml slagroom
- 12 blaadjes munt
- Poedersuiker
Verder nodig: springvorm 22 cm doorsnede, bakpapier, mixer, staafmixer, mengkom, spatel, mesje, fijne rasp, pan, bakjes.
Werkwijze
- Weeg alle ingrediënten af, zet het keukengerei klaar en maak vast ruimte in je koelkast voor de springvorm.
- Verkruimel de bastognekoekjes.
- Smelt de boter in een pannetje.
- Roer de verkruimelde koekjes door de gesmolten boter en druk dit mengsel uit in een springvorm die bekleed is met bakpapier.
- Zet de springvorm zolang in de koelkast.
- Maak het fruit schoon.
- Pureer 375 gram aardbeien.
- Was de sinaasappel.
- Rasp de halve schil en pers de sinaasappel uit.
- Meng de kwark met suiker, sinaasappelrasp en gepureerde aardbeien.
- Week de gelatine ca. 2 minuten in ruim koud water.
- Klop de slagroom op, maar niet helemaal stijf.
- Verwarm de sinaasappelsap.
- Knijp de gelatine voorzichtig uit en los het van het vuur af op in de sinaasappelsap.
- Laat het mengsel tot lauw afkoelen en roer het door de kwark.
- Spatel de slagroom erdoor en schep het mengsel direct over de koekjesbodem.
- Laat de taart in de koelkast in ca. 4 uur opstijven.
- Garneer de taart met het overige fruit, de munt en de poedersuiker.