Citroentjes Fris

Citroentaart met Rozemarijn.  Origineel recept van Foodblog Good Things Grown, aangepast door Lisette van der Linden. Taartenbakwedstrijd Festival Zoet 2013.
IngrediëntenVoor de korst

 • 160 gram spelt bloem (indien niet op voorraad kan het vervangen worden door gewone bloem)
 • 3 eetlepels riet suiker
 • 4 eetlepels verse rozemarijn (van de steeltjes afgehaald)
 • Snufje zout
 • 67 gram koude boter, in blokjes
 • 1-2 eetlepels ijskoud water

Voor de vulling

 • 2,4 dl Griekse Yoghurt (ik gebruik zelf het liefste met een lag vetgehalte maar het kan ook met volvette yoghurt, de calorieën schieten dan alleen wel omhoog en voor de smaak maakt het niet heel veel uit ;-))
 • 100 gram rietsuiker (als je van zoetere desserts houd kan je hier 150 gram van maken)
 • 2 eieren
 • Sap van een grote citroen
 • 2 theelepels citroenrasp
Werkwijze
 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een vlaaivorm (met losse bodem) van ong. 22,5 cm doorsnede licht in met boter, let op dat je alle ribbels goed meeneemt, en zet deze apart.
 2. Hak (met de hand of met de hakmolen van de staafmixer) de rozemarijn fijn. Het moet kleiner worden maar je mag best stukjes overhouden. Doe de bloem, suiker, de rozemarijn en het zout in de mixer en meng op de laagste stand alles tot het allemaal goed opgenomen is. Doe de boter erbij en mix totdat er balletjes ter grote van een doperwt ontstaan. Voeg eerst 1 eetlepel ijskoud water toe en blijf rustig mixen. Check of het deeg structuur behoud (vast blijft kleven aan elkaar) als je het tussen je vingers samenknijpt. Is dit het geval dan is het klaar, zo niet, voeg nog een extra eetlepel ijskoud water toe en mix totdat het water is opgenomen (dit is heel kort). Het deeg lijkt misschien erg kruimelig maar zolang het structuur behoud als je het tussen je vingers samenknijpt is het perfect.
 3. Doe het deeg in de ingevette vlaaivorm (eventueel in meerdere delen) en druk het stevig aan. Begin in het midden en werk naar de kanten toe. Let goed op dat je het gelijkmatig langs de zijkanten omhoog duwt en niet te dike stukken laat aan de zijkant. Prik met een vork een aantal keer door de bodem zodat eventuele lucht die eronder zit weg kan tijdens het bakken. Zet de bodem in de oven en laat hem 15 minuten bakken. Haal de bodem uit de oven en laat hem minimaal 5 minuten afkoelen voordat je de vulling erin doet (anders schift de vulling door het temperatuur verschil).
 4. Maak tijdens het wachten vast de vulling. Doe de Griekse yoghurt en de suiker in de kom van de mixer en mix rustig door totdat de suiker volledig is opgelost. Voeg rustig de eieren toe en blijf mixen. Als de eieren volledig zijn opgelost voeg je de rasp en de citroensap door. Kijk uit dat je de mixer niet te hoog hebt staan want het wordt een hele dunne egale massa en als de mixer te hoog staat spat alles erover heen.
 5. Als de bodem wat is afgekoeld (dus minimaal 5 minuten maar langer is geen enkel probleem), giet je de vulling in de bodem. Aangezien de vulling heel dun is, kan je ook de bodem eerst in de oven zetten, de bakplaat of het rek waar hij op staat iets uit de oven schuiven en dan de vulling erin gieten. Kijk wel uit want de oven is natuurlijk heel heet.
 6. Bak hem dan in de voorverwarmde oven voor 20-25 totdat de vulling opgesteven is en het midden net niet meer trilt als je de bakpan zachtjes schudt. Laat de taart volledig afkoelen en decoreer eventueel naar wens me schijfje citroen en een takje rozemarijn. Zet de taart daarna voor minimaal 1 uur in de koelkast. De taart kan ook prima een dag van te voren gemaakt worden en in de koelkast bewaard worden. De taart kan ook heel lekker met wat vers geklopte slagroom geserveerd worden.
3.2.1275

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *