Taart Tiramisu di Limon(c)e(llo)

Met deze taart “Tiramisu di Limon(c)e(llo)” won Desiree van Geel de 4e prijs van de Taartenbakwedstrijd op het Festival der Zoete Verleidingen 2016. Het is een recept van Jamie Oliver.




Ingrediënten
  • 50 g boter, plus extra
  • 100 g bloem, plus extra
  • 4 grote eieren
  • 125 g fijne kristalsuiker, plus 1 el extra voor de bosvruchten
  • 1½ tl vanille-extract
  • 50 g gemalen hazelnoten
  • ½ tl bakpoeder
  • geraspte schil van 1 citroen, sap van ½ citroen
  • 400 g aardbeien, plus extra voor de garnering
  • 250 g frambozen, plus extra voor de garnering
  • 7½ el limoncello
  • 100 g amarettikoekjes, verkruimeld
  • poedersuiker

Ingrediënten voor de vulling:

  • • 4 grote eidooiers
  • • 50 g fijne kristalsuiker
  • • 2 el marsala (wijn)
  • • geraspte schil en sap van 1 citroen
  • • 100 g witte chocolade, gehakt
  • • 500 g mascarpone
Werkwijze Tiramisu taart
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet 3 ronde taartvormen (ø 20 cm) in en bestuif ze licht met bloem. Bekleed de bodem van elke vorm met bakpapier.
  2. Smelt de boter voor de cakes in de magnetron. Doe de eieren in een kom, voeg de suiker en 1 theelepel vanille-extract toe en mix het stijf.
  3. Meng in een andere kom de gemalen hazelnoten, de bloem en het bakpoeder, samen met een snufje zout.
  4. Schep de droge ingrediënten door het eimengsel en voeg dan de citroenrasp toe. Schenk de gesmolten boter langs de binnenrand van de kom en schep alles voorzichtig door elkaar.
  5. Verdeel het beslag over de taartvormen, strijk het oppervlak glad en bak de cakes 15 minuten midden in de oven. Laat de cakes 5 minuten afkoelen in de vorm, stort ze dan op
  6. een rooster en laat volledig afkoelen.
  7. Klop voor de vulling de eidooiers, suiker, marsala, citroenrasp en het citroensap in een hittebestendige kom met wat zout. Zet de kom op een pan zacht kokend water en blijf 5 minuten kloppen, tot het mengsel dik is en qua volume is verdrievoudigd. Neem de kom van de pan, zet hem voorzichtig in een laagje koud water en blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld.
  8. Smelt de witte chocolade au bain marie. Roer de chocolade glad en laat wat afkoelen.
  9. Klop de mascarpone smeuïg in een kom en schep hem door het citroenmengsel, samen met de gesmolten chocolade.
  10. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in plakjes. Laat ze 10 minuten trekken in een kom met de frambozen, het citroensap, de eetlepel suiker en de rest van het vanille-extract.
  11. Bekleed een springvorm (ø 20 cm) met vershoudfolie. Leg één cake onderin en bedruppel met een derde van de limoncello. Verdeel er 3 eetlepels van het mascarponemengsel over. Leg er de helft van de bosvruchten op en herhaal deze lagen tot je eindigt met de laatste cakelaag en daar de laatste limoncello over druppelt. Bewaar de taart afgedekt minstens 2 uur in de koelkast.
  12. Leg de taart vlak voor het serveren op een schaal. Leg er eventueel een taartkarton onder. Bedek de boven- en zijkant met de rest van het mascarponemengsel. Versier de zijkant met amarettikruimels en de bovenkant met de extra aardbeien en frambozen. Bestuif de taart tot slot met poedersuiker.
tiramisu di limoncello
Taart Tiramisu di Limoncello

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *