Tarte au citron de Marieke

Recept van Marieke Eisses, taartenbakwedstrijd Festival der Zoete Verleidingen 2016



Ingrediënten Harde wener bodem:

  • •Bloem 250 gr
  • Boter 165 gr
  • Basterdsuiker 105 gr
  • Water 10 gr
  • Citroenrasp 8 gr
  • Bakpoeder 2 gr
  • Zout 2 gr

Ingrediënten Biscuit:

  • Eieren 500 gr
  • Suiker 250 gr
  • Citroenrasp 25 gr
  • Bloem 125 gr
  • Bakpoeder 5 gr

Ingrediënten Citroenbavaroise:

  • Gelatine 45 gr
  • Water 320 gr
  • Gele room 400 gr
  • Kwark 450 gr
  • Citroenen 4 stuks
  • Poedersuiker 450 gr
  • Slagroom 1820 gr

Ingrediënten Citroen(kook)schuim:

  • Eiwit 500 gr
  • Klopsuiker 375gr
  • Water 500 gr
  • Suiker 1125 gr
  • Smaak- en/of kleurstof citroen 25 gr
  • Spuitmaat mondje: Glad 10 mm.

Ingrediënten Taart in elkaar zetten:

  • • Abrikozenjam

Werkwijze Tarte au citron

  1. Werkwijze Harde wener bodem:
  2. • Boter, zout, citroenraps, bakpoeder en basterdsuiker mengen tot een homogeen massa, NIET luchtig maken.
  3. • Water toevoegen en wachten tot het is opgenomen.
  4. • Bloem zeven, daarna toevoegen en kort mengen tot een homogeen deeg.
  5. • Deeg uitrollen op ongeveer 1 cm.
  6. • Steek dan 2 ronde plakken uit.
  7. • Bak op 180 graden ongeveer 20 minuten lang.
  8. • Direct na het bakken, lossen en aflaten koelen
  9. Werkwijze Biscuit:
  10. • Eieren, suiker en citroenraps ongeveer 10 minuten luchtig kloppen.
  11. • Zeef ondertussen de bloem en de bakpoeder.
  12. • Als eieren, suiker en citroenraps luchtig is even in de laagste versnelling draaien om mooie egale luchtbellen te krijgen.
  13. • Spatel voorzichtig de bloem met de bakpoeder er door heen.
  14. • Vet de bakvorm in en bestrooi deze met een beetje bloem.
  15. • Vul de gesmeerde bakvorm tot ongeveer 1 cm boven de rand.
  16. • Bakken op 180 graden 25 minuten lang.
  17. • Direct na het bakken, lossen en aflaten koelen.
  18. Werkwijze Citroenbavarois:
  19. • Wel gelatine en water en verwarm tot 70 graden.
  20. • Rasp de citroenschil en pers ze daarna uit.
  21. • Meng de geleroom glad met de citroenrasp en citroensap.
  22. • Meng kwark en poedersuiker door de geleroom heen en voeg daar de gelatine aan toe.
  23. • Klop de slagroom lobbig dat is yoghurt dikte op.
  24. • Wacht tot de massa geleert en meng opgeklopte slagroom erdoor.
  25. Werkwijze Citroen(kookschuim):
  26. • Maak de bekken en de garde vetvrij.
  27. • Doe water in een roestvrijstalen pan voeg de suiker toe.
  28. • Breng het aan de kook tot 120 graden en was regelmatig bij.
  29. • Klop het eiwit op tot er zich tegen de kant van het bekken vocht afzet.
  30. • Voeg nu geleidelijk tijdens het kloppen de klopsuiker toe zodat de suiker oplost.
  31. • Klop de massa tot een stevige en draagkrachtige schuim.
  32. • Voeg de gekookte suikerstroop straalsgewijs bij een rustig draaiende machine toe en draai het schuim taai.
  33. • Verwijder het bekken van de machine en spatel het schuim goed door en voeg eventueel smaak- en/of kleurstof toe.
  34. • Spuit langwerpige modellen van ca. 8 cm (batons).
  35. • Bak het schuim op 125 graden ongeveer 30/40 lang.
  36. • Direct na het bakken aflaten koelen.
  37. Werkwijze:
  38. • Snijd de biscuit in tweeën.
  39. • Bestrijk de harde wenerplak met abrikozenjam en leg hier een ring omheen.
  40. • Druk vervolgens een biscuitplak op de harde wenerplak.
  41. • Stort de helft van de ring met bavaroise en druk vervolgens de andere biscuitplak erop.
  42. • Stort daarna al bavaroise tot aan de bovenkant van de ring helemaal vol.
  43. • Strijk de bovenkant glad en laat hem opstijven in de koelkast.
  44. • Als de taart voldoende is opgesteven los hem dan voorzichtig.
  45. • Breng op de schuimbatons een dun laagje abrikozenjam en druk ze vervolgens voorzichtig tegen de zijkant van de taart aan.
  46. • Decoreer de taart nu naar eigen inzicht.
Tarte au citron de Marieke. Taartenbakwedstrijd Festival Zoet 2016
Tarte au citron de Marieke. Taartenbakwedstrijd Festival Zoet 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *