taartenboerderij• In 2007 begon Marjolein Kleine haar taartenboerderij “Taart van Toen” in het mooie Drentse dorp Sleen. Marjolein doet niets liever dan taarten bakken en haar gasten verwennen met haar verleidelijke lekkernijen. Toen las ze het boek “De geur van versgebakken taart” over een Amerikaans dorpje waar elk jaar een taartenfestijn wordt gehouden. Iedereen in het dorp was in de weer met taart en gebak. Dat werd een feestweek vol lekkers. “Dat wil ik ook rondom mijn taartenboerderij”, was haar reactie. Maar ja, naast taarten bakken en een boerderij onderhouden bleef er weinig tijd over om een groot evenement te organiseren …

 • In 2010 kwam ze in contact met Anneke Boekee van B-Event, die bij de schaapskooi in Balloo de Herdersfair organiseerde, waarvoor Marjolein destijds de herderscakes bakte. Het sprak Marjolein enorm aan dat Anneke onderscheidende evenementen durfde te organiseren: uniek door thema of sfeer.

 • De twee vrouwen maakten een afspraak en dat resulteerde in een flinke brainstorm. En zo werd het Festival der Zoete Verleidingen geboren. Van woensdag 8 t/m vrijdag 10 augustus 2012 was het erf rondom de boerderij van Marjolein drie dagen een ontmoetingsplek voor levensgenieters en fijnproevers. Sprankelend en gemoedelijk.

De tweede editie was van donderdag 8 t/m zaterdag 10 augustus 2013. Wat een feest: drie dagen stralend zomerweer! De derde editie was van donderdag 7 t/m zaterdag 9 augustus 2014. Terwijl het om ons heen toch wel regelmatig plensde, hielden wij het op een enkele drup na, helemaal droog. De vierde editie in augustus 2015 was hoogzomer! De lustrumeditie van donderdag 4 t/m zaterdag 6 augustus 2016 vierden we met een Baktheater waar o.a. Sarena Solari en Rutger van den Broek bakdemo’s gaven. Op de donderdag viel er af en toe een bui, maar voor de rest was het prachtig weer. Ook de 6e editie van donderdag 3 t/m zaterdag 5 augustus 2017 was een succes. Bijna net zoveel bezoekers als in 2016 en de weersomstandigheden waren ongeveer gelijk, op donderdag wat buitjes.  Het was weer een feestje met een taartenbakwedstrijd voor het goede doel, De Wensambulance. Deze actie leverde 476 EUR op. De zevende editie van vrijdag 3 t/m zondag 5 augustus was een tropisch feest, vooral op vrijdag en zaterdag temperaturen boven de 30 graden!

Inmiddels is Marjolein’s webshop Brownies per Post zo’n groot succes dat het bakken niet meer in de bakboerderij op de Bommertsweg plaatsvindt.  Ze worden elders gebakken,  hele lekkere, dat wel en honderden per week. Dat is ook de reden dat Festival Zoet in 2018 voor de laatste maal plaatsvond op deze plek, want de boerderij van Brownies per Post is verkocht.
Anneke heeft na een uitgebreide zoektocht een hele leuke nieuwe plek gevonden voor het festival: de tuin van De Sleenerhoeve in Sleen! En daar was in 2019 iedereen razend enthousiast over. Helaas ging het festival wegens corona in 2020 en 2021 niet door. Maar een andere domper was dat de Sleenerhoeve in 2021 te koop stond en we wederom op zoek moesten naar een nieuwe locatie.
Gelukkig vonden we een superplek – de schitterende parktuin van Gasterij De Schildhoeve in Fluitenberg – waar van vrijdag 16 t/m zondag 18 september 2022 – de 10e editie van het Festival der Zoete Verleidingen plaatsvond.

“Het festival is geboren uit liefde voor zoetigheid en gegroeid vanuit de passie om mensen te verbinden.”