Frambozenmiroir
Recipe Type: Taart
Author: Welmoed Visser
De Frambozenmiroir is gemaakt door Welmoed Visser, deelneemster Taartenbakwedstrijd Festival Zoet 2013. Bron: Het grote boek met Desserts, uitgeverij Könemann
Ingredients
  • Cakebasis:
  • 1 ei
  • 2 el witte basterdsuiker
  • 2 el zelfrijzend bakmeel
  • 1el bloem
  • Frambozenmousse:
  • 500g verse frambozen
  • 4 eierdooiers
  • ½ kop (125g)witte basterdsuiker
  • 1 kop (250 ml) melk
  • 1½ el gelatine in poedervorm
  • ¼ kop (60 ml) crème de cassis
  • 1 kop (250 ml) room
  • Frambozenlaag:
  • 2 tl gelatine in poedervorm
  • 1 el crème de cassis
  • 1 kop frambozenpurree
  • decoratie:
  • 100g witte chocolade, gesmolten
  • Verse frambozen
  • Poedersuiker
Instructions
  1. Verwarm de over voor op 180 °C. Vet een springvorm van 22cm licht in en bekleed de bodem met bakpapier. Klop het ei met de suiker in een kommetje met de mixer 5 minuten of tot met mengsel dik en luchtig is. Zeef de bloem en het bakmeel samen drie keer en schep het dan met een metalen lepel door het eimengsel. Verdeel het beslag gelijkmatig over de geprepareerde vorm en bak de cake in 10-15 minuten lichtbruin. Hij moet iets gekrompen zijn. Haal hem uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster. Maak de springvorm schoon, leg de bodem omgekeerd in de vorm, vet die licht in en bekleed de bodem en wand met plasticfolie.
  2. Pureer voor de frambozenmousse de frambozen in delen en duw ze door een plastic zeef (geen metalen, want dan kunnen de frambozen verkleuren) om de zaadjes te verwijderen. In Bewaar een halve kop frambozenpuree voor de bovenste laag*. Klop de eierdooiers en suiker in een vuurvaste kom ongeveer 5 minuten of tot ze bleek en dik zijn. Breng de melk aan de kook en schenk deze al roerend in een dunne straal bij het eiermengsel. Zet de kom boven een pan zacht kokend water en roer ongeveer 10 minuten tot het mengsel aan de achterkant van een lepel blijft plakken. De bodem van de kom mag het water niet raken. Laat het mengsel afkoelen.
  3. Strooi de gelatine in een gelijkmatige laag in ¼ kop (60 ml) water in een vuurvast kommetje en laat het sponzig worden. Breng een grote pan met circa 4 cm water aan de kook. Haal de pan van het vuur en zet het kommetje gelatine in het hete water. Het water moet tot halverwege het kommetje reiken. Roer tot de gelatine is opgelost. Laat het iets afkoelen. Roer de gelatine, frambozenpurree en likeur door het eiermengsel en zet het mengsel in de koelkast tot het dik, maar niet stijf is. Klop de room tot zachte pieken en schep het met een metalen lepel door het frambozenmengsel. Leg de cake op de bodem van de geprepareerde vorm en giet het frambozenmengsel er gelijkmatig over. Zet het enkele uren in de koelkast tot de laag stevig is.
  4. Strooi voor de bovenste laag de gelatine in gelijkmatig in 1/3 kop (80 ml) water in een vuurvast kommetje en laat het sponzig worden. Breng een grote pan met circa 4 cm water aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat het kommetje met gelatine er in zakken. Het water moet tot halverwege de wand van het kommetje reiken. Roer tot de gelatine is opgelost. Iets laten afkoelen. Roer de bewaarde frambozenpurree en de likeur er door en verdeel het mengsel gelijkmatig over de stijve mousse. Laat de taart in de koelkast verder stijf worden.
  5. Bedek voor de chocoladedecoratie een bakplaat strak met huishoudfolie. Smelt de chocolade au-bain-Marie en verdeel dit over de bakplaat. Laat het hard worden en breek daarna de chocolade in grote stukken.
  6. Snijd de miroir vóór het serveren in stukken. Maak telkens het mes schoon vóór je de volgende punt snijdt om te voorkomen dat er mousse aan de bovenste glanslaag komt te zitten. Plak met een klodder room de chocoladestukken aan de achterkant van elke punt. Garneer de miroir met verse frambozen en bestrooi deze licht met poedersuiker.
  7. p.s. *In het originele recept staat, dat je voor de bovenste laag een deel van de frambozenpuree moet gebruiken. Om de laag nog mooier glanzend te krijgen, gebruik ik hiervoor het lekvocht van een potje frambozen. Dit is mooi helder sap waardoor de spiegellaag nog mooier tot zijn recht komt.
  8. Tip: wil je een alcoholvrije variant van de frambozenmiroir maken, vervang dan de likeur door frambozenranja.
3.2.1275

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *