Citroen meringue taart van Sjanien Grummel
Recipe Type: Taart
Author: Sjanien Grummel
Met de citroen meringue taart behaalde Sjanien Grummel een eervolle 5e plaats bij de Taartenbakwedstrijd 2014.
Ingredients
  • Ingrediënten voor 10 pers (23 cm)
  • Bodem:
  • 250 gr bloem
  • Mespuntje bakpoeder
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 150 g crème fraiche
  • 175 g zachte boter
  • Lemon curd:
  • 60 gr maïzena
  • 110 gr kristalsuiker
  • Rasp van 2 citroenen
  • Sap van 2 citroenen
  • 350 ml water
  • 4 eidooiers
  • 60 gr roomboter
  • Meringue schuim:
  • 4 eiwitten
  • 125 gr suiker
Instructions
  1. Begin met het deeg voor de bodem. Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg. Je kan dit met de hand doen of met een keukenmachine.
  2. Vet een bakvorm van 23 cm in met een bakspray of wat boter.
  3. Verdeel wat bloem over je blad en rol de deeglap uit.
  4. Bekleed de vorm met het deeg. En prik gaatjes in de bodem.
  5. Afbakken op 200 graden Celsius, 15 minuten. Daarna laten afkoelen.
  6. Dan de eiwitten stijf slaan en dan geleidelijk de suiker toevoegen. Stop als je wit glanzende pieken hebt en de suiker is opgelost.. Bestrijk een bodem van een springvorm gelijk aan de maat van de taart met het eiwitmensel en bak hem 2 uur in de oven op 100 graden Celsius. Laten afkoelen en leg hem op de taartbodem.
  7. Nu maak je de lemoncurd. Was de citroenen en rasp het gele gedeelte van de schil. Het witte is bitter, dus rasp niet teveel.
  8. Doe dit samen met het citroensap, het water, de suiker en de maïzena in een steelpannetje.
  9. Zet dit op een laag vuur en roer het continu door.
  10. Zorg dat je alle klontjes er uit roert. Na een tijdje wordt het dikker en ontstaat er een doorzichtige massa. Dit lijkt een beetje op behang lijm.
  11. Haal de pan van het vuur en klop de koude boter er door.
  12. Klop dan de 4 eidooiers erdoor. Blijf voortdurend roeren anders stollen je eieren.
  13. Doe de lemoncurd op de meringuelaag en laat het afkoelen.
  14. Als de taart volledig afgekoeld is, verdeel je de opgeklopte eiwitten over de taart en zet hem 5 a 10 minuten in de oven op 180 graden..
3.2.2802
festival zoet
Taartenbakwedstrijd 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *