Taart Luchtig Wolkje
Met dit taartrecept met witte chocolade en frambozenmousse deed Stephanie Wolthuis mee aan de Taartenbakwedstrijd van het Festival der Zoete Verleidingen 2016





Ingrediënten Koekbodem:

  • 250 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gram roomboter
  • 180 gram suiker
  • 1 eidooier
  • ¼ tl zout

Ingrediënten Cake:

  • 100 gram ei
  • 60 gram suiker
  • 3 gram vanille suiker
  • 40 gram bloem
  • 15 gram maïzena
  • 5 el amaretto

Ingrediënten Witte chocolade mousse:

  • 1 eidooier
  • 1 el suiker
  • 80 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram wille chocolade
  • 2 blaadjes gelatine

Ingrediënten Frambozen mousse:

  • 500 ml slagroom
  • 75 gram suiker
  • 300 gram frambozen
  • 3 el frambozenjam
  • 5 blaadjes gelatine
Werkwijze

Werkwijze koekbodem

  1. Meng alle droge ingrediënten met elkaar.
  2. Doe vervolgens de eidooier en de boter erbij.
  3. Verkruimel het deeg. Zorg ervoor dat de boter goed is verdeelt. Kneed zo kort mogelijk.
  4. Druk het deeg plat en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm.
  7. Leg het deeg op een bakplaat.
  8. Steek er een rondje uit van ca. 24 cm.
  9. Haal het overige deeg van het bakpapier.
  10. Prik met de vork gaten in het koekdeeg. (Wees niet te zuinig)
  11. Bak het koekdeeg 15 tot 20 minuten in de oven.
  12. Als de koek is afgekoeld doe je er een cake ring van ca. 24 cm om.
  13. Zet de koek met ring in de koelkast.

Werkwijze frambozenmousse

  1. Week de gelatine blaadjes 5 tot 10 minuten in koud water.
  2. Pureer de frambozen.
  3. Doe alle frambozen in een pan samen met de frambozenjam.
  4. Maak de frambozen met jam warm. (niet koken)
  5. Doe de gelatine bij de pan in.
  6. Haal de pan van het vuur zodra de gelatine is gesmolten.
  7. Laat het goed afkoelen.
  8. Klop de slagroom stijf.
  9. Zodra alles goed is afgekoeld spatel je voorzichtig de slagroom door de frambozen heen.
  10. Pak de koek uit de koelkast.
  11. Doe plastic langs de binnenkant van de cakering (voorkomt dat de mousse straks vast zit aan de ring)
  12. Spatel de frambozen mousse in de ring. (ongeveer half vol)
  13. Zet het terug in de koelkast.

Werkwijze cake:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Klop het ei met suiker tot een schuimige massa. (zorg dat alles goed vet vrij is!)
  3. Zeef de maïzena en bloem.
  4. Spatel rustig de bloem en maïzena door het ei mengsel.
  5. Leg een bakpapier op je bakplaat.
  6. Spreid het beslag uit over je bakplaat.
  7. Bak het beslag 10 tot 15 minuten of tot goudbruin. (de cake is klaar als het terug veert)
  8. Laat de cake afkoelen.
  9. Leg een groot bord op de cake en snij een rondje uit de cake.
  10. Leg de cake boven op de frambozen mousse.
  11. Smeer de cake in met amaretto.
  12. Doe alles weer terug in de koelkast.

Werkwijze witte chocolade mousse

  1. Warm de melk op. (niet koken)
  2. Klop de eidooier en suiker tot een romige massa.
  3. Voeg beetje bij beetje de warme melk bij de eidooier toe. Blijf goed roeren.
  4. Giet het mengsel terug in de pan.
  5. Doe de gelatine erbij.
  6. Zodra de gelatine is gesmolten haal je de pan van het vuur.
  7. Doe de witte chocolade erbij.
  8. Klop de slagroom stijf.
  9. Spatel voorzichtig de koude chocolade mengsel bij de slagroom in.
  10. Vul de vorm helemaal tot boven met de chocolade mousse.
  11. Zet alles terug in de koelkast.
  12. Laat het minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
  13. Doe gelatine NOOIT in de diepvries!
  14. Werk de taart af met enkele frambozen.
Recept Stephanie Wolthuis
Recept Stephanie Wolthuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *