Bananalicious – Tine Wijnne-Boer
Recipe Type: Taart
Author: Tine Wijnne-de Boer
Bronvermelding: http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/121171-banana-cream-pie-weelderige-taart-uit-new-orleans.html
Ingredients
  • Ingrediënten voor de taartkorst:
  • 250 gram digestieve koekjes
  • 100 gram roomboter
  • 50 gram kristalsuiker
  • Ingrediënten voor de taartvulling:
  • 1 liter vloeibare slagroom
  • 2 zakjes klopfix
  • 350 ml volle melk
  • 250 gram kristalsuiker
  • 60 gram maizena
  • 1 vanillestokje
  • ½ theelepel puur vanille extract
  • 4 eierdooiers
  • 2 eieren
  • 1½ kilo rijpe bananen, ongeveer 9 stuks
  • Ingrediënten voor de karamelsaus:
  • 150 gram kristalsuiker
  • 120 ml vloeibare slagroom
  • 50 ml volle melk
  • 30 ml water (2 eetlepels)
  • enkele druppels citroensap
  • Ingrediënten voor de chocoladesaus:
  • 140 gram roomboter
  • 250 gram goede pure chocolade in stukjes
  • ½ theelepel puur vanille extract
  • Voor de garnering:
  • geschaafde chocolade
  • poedersuiker
  • eventueel een muntblaadje
Instructions
  1. Werkwijze:
  2. Eerst de vulling maken
  3. U maakt eerst de vulling voor de taart omdat deze minstens 4 uur gekoeld moet worden in de koelkast, u kunt de vulling ook een dag van te voren maken dat is wel zo makkelijk. Dit geldt ook voor de karamelsaus, de chocoladesaus kunt u het beste maken nadat u de taart hebt samengesteld, vlak voor het opdienen, want deze dient warm geserveerd te worden.
  4. Bereiding van de custard taartvulling
  5. * Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit,
  6. * doe 500 ml van de room, 350 ml melk, 100 gram suiker, het vanillestokje en het merg in een pan met dikke bodem,
  7. * breng het langzaam net aan de kook, roer tussendoor om de suiker op te lossen, neem de pan daarna van het vuur,
  8. * meng in een beslagkom de eierdooiers, de eieren, de maizena en 50 gram suiker goed door elkaar,
  9. * neem een kopje van de hete room af en giet dit langzaam bij het eiermengsel terwijl u snel roert met een garde,
  10. * daarna giet u al roerend langzaam het eiermengsel bij de hete room in de pan, haal het vanillestokje eruit,
  11. * breng het opnieuw tegen de kook aan, roer hierbij voortdurend met een houten lepel gedurende 5 à 8 minuten,
  12. * als het mengsel begint te verdikken neemt u het van het vuur en klopt het met een mixer tot het dik en stevig is,
  13. * dek het hierna af met vershoudfolie, tegen het oppervlak aan om velvorming te voorkomen, zet het 4 uur in de koelkast.
  14. Bereiding van de karamelsaus
  15. * Doe de 150 gram suiker, het water en het citroensap in een pan met dikke bodem en laat het op laag vuur warm worden,
  16. * roer tot de suiker is opgelost, laat het daarna heel zachtjes 2 à 3 minuten koken zonder te roeren,
  17. * houd het goed in de gaten, de suiker mag niet verbranden, het is goed als het amberkleurig wordt,
  18. * roer de 120 ml room erdoor en haal de pan meteen daarna van het vuur,
  19. * doe de 50 ml melk in een schenkkan, voeg daar al roerend beetje bij beetje het warme room-suikermengsel aan toe,
  20. * koel het af tot kamertemperatuur, de saus zal wat dikker worden wanneer het afgekoeld is maar blijft goed schenkbaar.
  21. Bereiding van de taartkorst
  22. * Verwarm de oven voor op 175 °Celsius,
  23. * smelt de boter in een pannetje op laag vuur,
  24. * verkruimel de koekjes en meng ze met de 50 gram suiker,
  25. * voeg de gesmolten boter toe en meng het goed door elkaar,
  26. * doe het mengsel in een taartvorm van 24 cm doorsnede,
  27. * druk het stevig tegen de bodem en de zijkanten van de vorm,
  28. * bak de korst ongeveer 20 à 25 minuten tot die bruin kleurt,
  29. * laat na het bakken afkoelen en haal hem daarna voorzichtig uit de vorm.
  30. Samenstellen van de taart
  31. * Verspreid een dikke laag custardvulling over de taartkorst,
  32. * schil 3 bananen, snijd ze in plakken van ruim 1 cm dik en verdeel ze over de custard, druk ze goed aan,
  33. * verspreid hier weer een dikke laag custard overheen, schil en snijdt weer 3 bananen en druk ze weer in de custard,
  34. * herhaal dit proces voor een derde laag en dek deze laag bananen helemaal af met custard,
  35. * dek de taart voorzichtig af met vershoudfolie en zet hem gedurende 2 tot 4 uur in de koelkast.
  36. Bereiding van de chocoladesaus
  37. * Hak de chocolade in kleine stukjes,
  38. * smelt de boter op laag vuur in een pan met dikke bodem, haal de pan van het vuur,
  39. * doe de chocolade en de vanille in een hittebestendige schaal en voeg de warme boter toe,
  40. * laat het 2 minuten staan en roer het dan door elkaar tot een soepele en gladde saus, serveer het warm.
3.2.2802

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *